Føler du, at din hund ikke bliver rigtigt træt, selvom I har gået en lang tur? Er du begyndt at gøre turene længere i håb om, at din hund bliver træt, og føler du, at den næsten er ligeså frisk, som inden I gik?
Så læs med her om hvordan du får en aktiv gåtur, der også trætter din hund mentalt, så den er glad, tilfreds og ikke mindst træt, når I kommer hjem.

Brug omgivelserne

Som regel foregår vores gåture med hundene uden ret meget kontakt, hvor vi nærmest går i hver vores verden.

Mange oplever, at når de kommer hjem fra en lang gåtur, er deres hund ikke det mindste træt, selvom hunden både har løbet frit og hilst på andre hunde. Man kommer nemt ind i en ond cirkel, hvor man begynder at øge gåturenes længde for at gøre hunden træt. Men det, der sker, er, at hundens kondition og styrke bedres, og den derved kan gå endnu længere og længere ture uden at blive træt. Dette kan være tilfældet for alle hunderacer både helt små pomeranians og lidt større cocker spaniels.

Dette kan der laves om på! Det handler om at gøre hunden mentalt træt. Det vil sige, at den skal have nogle opgaver på gåturen, noget den skal tænke sig til, noget den skal bruge hjerneceller på at løse, og noget den skal bruge sin næse til at finde.

Hvad enten du går tur i byen eller i naturen, byder omgivelserne på rig mulighed for at tænke kreativt. Kodeordet her er kreativitet, og det er kun fantasien, der sætter grænsen, når du skal give din hund en aktiv gåtur.

Sådan får du en aktiv gåtur med din hund i byen?

  • Gem en godbid under et blad på fortovet. Gå et stykke forbi det. Bed hunden om at sætte sig og giv den derefter fri til at finde godbidden. I starten skal du hjælpe den med at bruge næsen – det gør du ved at lave en fejende bevægelse med hånden lige over der, hvor godbidden ligger. Sig samtidig “finde” i et lyst toneleje og ros når hunden finder godbidden. Fremover kan du nøjes med at sige “finde” og evt pege i den rigtige retning.
    Med samme fremgangsmåde som ovenover kan du: gemme en godbid på pedalen på en parkeret cykel, gemme en godbid bag et vejskilt, gemme en godbid ovenpå en elkasse, gemme en godbid i en revne på en husmur osv.
  • Lær din hund at hoppe op og trykke på den stander, der får lyset til at skifte til grønt
  • Få din hund til at gå under eller hoppe over et vejskilt.
  • Lær din hund at gå den rigtige vej omkring en lygtepæl. I starten skal du guide den med en godbid og senere, når den forstår konceptet, kan den selv tænke sig til det.
  • Træn “kontakt” (kig mig i øjnene).
  • Indlær nogle nye tricks og øvelser på en plads eller et stille fortov.
  • Øv at hilse pænt på forbipasserende. Hvis din hund for eksempel trækker i snoren for at komme hen og hilse, lader du linen være stram. I det øjeblik linen bliver løs, fordi hunden finder ud af, at det ikke hjælper at trække, roser du den og lader linen blive løs igen. Dette gentages, indtil I er kommet hen til det menneske, hunden gerne vil hilse på. Kan også bruges når hunden vil hilse på en anden hund. Det kræver, at man lige spørger mennesket pænt, om de vil vente med at hilse, til din hund ikke trækker længere. Jeg har kun oplevet mennesker, der er med på idéen.
  • Touch (dutte med næsen) på bestemte objekter – for eksempel et nedløbsrør, en kantsten, der stikker lidt op, et skilt udenfor en butik osv. Alle objekter, bygninger, stilladser og så videre kan bruges kreativt, så bare giv den gas og brug din fantasi.

Sådan får du en aktiv gåtur med din hund i naturen?

  • Gem en godbid under et blad på jorden. Gå et stykke forbi det. Bed hunden om at sætte sig og giv den derefter fri til at finde godbidden. I starten skal du hjælpe den med at bruge næsen – det gør du ved at lave en fejende bevægelse med hånden lige over der hvor godbidden ligger. Sig samtidig “finde” i et lyst toneleje og ros når hunden finder godbidden. Fremover kan du nøjes med at sige “finde” og evt pege i den rigtige retning.
    Med samme fremgangsmåde som ovenover kan du: gemme en godbid på en træstub, i noget højt græs, i en vandpyt, under en knækket gren osv.
  • Medbring nogle bløde godbidder, for eksempel små stykker skinke, ost eller spegepølse. Sæt din hund af (eller bind den til et træ) og find nogle træer med små, tynde grene, som du kan “spidde” dine godbidder på. Vær opmærksom på at hunden ikke kan komme til skade på de små grene – sæt godbidderne yderligt på spidsen, så hunden ikke fristes til at sluge hele grenen. Lad herefter din hund finde dem – husk at guide den i starten, hvis den ikke har prøvet det før.
  • Når din hund har prøvet at finde godbidder i træerne mange gange, kan du begynde at sætte godbidderne på de grene, der er højere oppe, så din hund skal hoppe for at få fat i dem.
  • Indlær nogle nye tricks og øvelser, for eksempel: hop over en knækket træstamme, touch (dutte med næsen) på bestemte objekter – for eksempel en grankogle, en stor sten osv.
  • Alle objekter kan bruges kreativt, så bare giv den gas og brug din fantasi.

Kunne du tænke dig at lære, hvordan man indlærer de forskellige øvelser, så kan det være et af mine hundehold er noget for dig. Læs mere her:

Hvalpetræning:
http://omnicara.dk/hunde/hvalpetraening/
Unghunde/voksentræning:
http://omnicara.dk/hunde/unghunde-og-voksenhold/

Hvis du er interesseret i at booke Molli til hundpasning, kan du gøre det her:
________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *