Allergi kan opstå hos alle, også vores hunde, og kan ramme på forskellige måder og i forskellig grad. Allergi kan være genetisk betinget, men det kan også komme ud af ingenting. Vi har kigget lidt nærmere på, hvad det betyder for en hund at have allergi, og hvad du skal kigge efter, hvis du mistænker allergi hos din hund.

Hvad er allergi?

Allerførst er det vigtigt at få slået fast, hvad allergi egentlig er. Allergi findes hos alle dyr. Det er en overdreven reaktion fra kroppens side, hvis den støder på ting, den ikke kan lide. Man kan være allergisk overfor stort set alt omkring sig, og man kan være allergisk i både større eller mindre grad, hvilket altså også vil sige, at allergien kan være mere eller mindre alvorlig. Nogle hunderacer har en højere risiko for at udvikle allergi, men det er noget, der kan ramme alle.

Allergi er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes, men som heldigvis i de fleste tilfælde kan afhjælpes i meget høj grad. Man kan altså oftest – hund som menneske – sagtens leve et helt normalt liv, selvom man har allergi.

Hvad kan hunden være allergisk overfor?

Kort sagt kan man, uanset om man har to eller fire ben, være allergisk over for det meste omkring én. Støv, dyrearter, pollen, madvarer og så videre, listen kan fortsætte meget længe.

Hvordan opdager du det?

Der kan være flere forskellige måder at opdage det, hvis din hund har allergi.
Hvis din hund klør sig, bider, niver eller slikker – særligt ved poter, ører, armhuler eller ved hovedet. Først skal du udelukke, det ikke er lopper, flåt, parasitter, skab eller andet eller andet. De tegn, du kan holde øje med er fx:

  • blærer på huden
  • kløe/irritation
  • tab af pels
  • rødme i huden
  • at huden får pigmentforandringer eller bliver tykkere
  • infektioner eller svamp i huden
  • ørebetændelse eller øget mængde ørevoks
  • hvis din hund sveder meget

Hvis du har mistanke om, hvorvidt din hund har allergi, kan du få den tjekket hos dyrlægen. Det foregår blandt andet ved en priktest, ligesom vi mennesker også får, når vi har mistanke om allergi på egen krop. Det er dog ikke altid, man kan finde ud af, hvad hunden er allergisk overfor. En anden strategi til at finde ud af, hvad der kan skabe allergiske reaktioner, er ved en udelukkelsesmetode, og ofte begynder man med foderet. Man undersøger altså om der er komponenter i maden, som hunden ikke kan tåle.

Hvis man oplever, at ens hund har allergi, kan det være en god idé at spørge sig selv, om der er sket ændringer i hundens mad eller i noget andet i dens dagligdag, så man har et sted at begynde sin udelukkelsesproces.

Hvordan hjælper man en hund med allergi?

Det er forskelligt fra hund til hund, hvad man kan gøre for at hjælpe den. Det kommer selvfølgelig i høj grad an på, hvad hunden allergisk overfor.

Hvis din hund er allergisk overfor noget “mindre kompliceret”, såsom en bestemt slags foder, lopper eller en slags sæbe eller lignende, kan du fjerne det fra hjemmet (eller pelsen), og så vil problemet i sit store hele være løst. Hvis det er pollen eller noget lignende, som man ikke kan undgå på samme måde, kan man blive nødt til at medicinere sin hund. Hvis din hund er pollen- eller støvallergiker, vil det også hjælpe den, at der bliver gjort rent ofte og grundigt i hjemmet.

Hvis din hund viser nogle af de fysiske tegn på allergi, som vi beskrev længere oppe i artiklen, kan du hjælpe den ved at holde din hunds hud så sund som muligt, så partikler ikke kan trænge ind i kroppen gennem sår, hudafskrabninger eller røde områder. Vask din hund godt (måske også oftere end du ellers ville) og tør den grundigt, hvis den har været våd. Det samme gælder hundens ører. Hvis allergien viser sig som en øget mængde ørevoks, er det vigtigt, at du renser hundens ører ofte og grundigt, så den ikke får infektioner.

I nogle tilfælde kan hunde blive vaccineret for at afhjælpe allergi, men i visse tilfælde kan den være nødt til at få medicin eller måske en særlig form for pelspleje.

Har du brug for en hundepasser, der ved, hvad det kræver at tage vare på en allergisk hund? På Dogley.com kan du finde hundepassere, der selv har erfaring med hunde med særlige behov, så du roligt kan overlade den i deres varetægt, hvis den skal passes.

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *