At blive diagnosticeret med hundeallergi kan være et kæmpe slag for dig, som elsker hunde. Det kan være, at du allerede har en hund. Det kan også være, at du drømmer om at få en. Lige meget hvad, så er hundeallergi en alvorlig streg i regningen. Men måske er en allergivenlig hund løsningen på dit problem?

Her kan du læse mere om årsagerne til, at din hund giver dig en allergisk reaktion. Du kan også blive klogere på, hvad det betyder, når vi taler om allergivenlige hunde – og få den viden, du skal bruge for at købe én selv.

Har du hunde- eller pelsdyrallergi?

Måske ved du allerede, at du er allergisk over for hunde. Du har enten oplevet det på egen krop eller fået det konstateret gennem en priktest hos din læge.

Men det kan også være, at du er i tvivl. I det tilfælde er det altid en god idé at gå til lægen. Men til at starte med, kan du læse her om dine symptomer er typiske.

Her er symptomerne

Symptomerne for allergi overfor hunde er de samme som symptomerne ved generel pelsdyrallergi. De tæller blandt andet:

 • Kløende og rindende øjne
 • Stoppet næse
 • Nældefeber eller udslæt
 • Nys, hoste og pibende lunger


Du kan selvfølgelig have symptomerne i større eller mindre grad. Hos Astma-allergi Danmark kan du læse endnu mere om faresignalerne.

Behandlingsmuligheder

Allergi er en individuel lidelse. Derfor kan nogle personer slå allergien næsten helt ned med medicin, mens andre ikke kan. Men selvom du kan komme langt med antihistaminer og næsespray, så er det hverken behageligt eller sundt i længden.

Ud over de forskellige alternative behandlingsmuligheder, som nogle mennesker er fortalere for, så er den eneste permanente behandling at holde sig langt væk fra kilden til ens allergi. I tilfældet med hundeallergi er det selvfølgelig hunde.

Allergivenlige hunde – fakta eller myte?

Betyder din hundeallergi så, at du aldrig kan få opfyldt din drøm om at blive hundeejer?

Ikke nødvendigvis. For selvom kontakt med hunde normalt sætter gang i alverdens allergiske reaktioner hos dig, så er der håb. Du kan nemlig vælge en allergivenlig hund som din nye firbenede ven.

De allergivenlige racer er ikke en myte. Der er nemlig gode indikationer på, at bestemte typer af hunde kan fungere bedre sammen med allergikere end andre.

Når det så er sagt, så er betegnelsen “allergivenlig” ikke nogen sikker garanti for, at en hund ikke fremprovokerer en allergisk reaktion hos dig. For at forstå hvorfor, skal du først vide mere om, hvad der egentlig er årsag til din hundeallergi.

Derfor giver hunde dig allergi

De fleste mennesker tror, at hundeallergi har noget med hundens pels at gøre. Derfor er det en udbredt misforståelse, at korthårede hunde giver mindre allergi end dem med masser af pels.

Sådan er det ikke nødvendigvis. De allergifremkaldende stoffer – allergenerne – sidder nemlig ikke i hundens pels. Til gengæld kommer de fra hud, spyt og urin.

Allergenerne findes i alle kendte hunderacer – også i dem, som man normalt betegner som allergivenlige. Forskellen ligger i, hvor mange allergener en hund producerer og spreder.

Typiske træk hos en allergivenlig hund

Alle de såkaldte allergivenlige hunde har det til fælles, at hundeallergikere ofte ikke reagerer lige så kraftigt på dem. Derfor har man kunnet udpege nogle racer, som normalt fungerer bedre for allergikere.

Fælles for mange af disse hunde er, at de ikke producerer underuld. Derfor fælder de mindre, og afgiver færre hundeskæl (rigtig mange allergener sidder som bekendt i huden).

Men der er også individuelle træk i en hund, som kan være definerende for mængden af allergener. Derfor er det svært helt at garantere, at en “sikker” hund ikke kan give allergi. Disse træk er blandt andet:

 • Hundens køn. Man mener, at hanhunde generelt giver mere allergi end hunhunde.
 • Hundens personlighed og adfærd. En rolig hund bevæger sig mindre rundt i hjemmet. Derfor afgiver den også færre allergener.


Når du som allergiker leder efter en hund, er det altså ikke nødvendigvis nok at kigge på racen. Hvis du vil sikre dig det bedste resultat, er det en god idé at have de ovenstående aspekter med i dit valg. Kender du nogen, der har en allergivenlig hund, kan du prøve at bruge en del tid sammen med hunden for at teste, om din allergi slår ud.

De bedste racer for allergikere – find allergivenlige hunde på denne liste

 • Bomuldshund. Denne race er også kendt under navnet Coton de Tuléar på grund af deres bløde og fine pels. Bomuldshunden hører til kategorien af små hunderacer, hvilket også kan være en allergimæssig fordel (du kan se vores oversigt over andre små hunderacer lige her).
 • Shih tzu. En sød og social lille hund med masser af personlighed. Shih tzu’er er kendt for at være rolige hunde, hvilket også kan være en fordel i forhold til allergerner.
 • Puddel. Pudlen er en rigtig klassiker i de danske hjem og med god grund. Den er god til at tilpasse sig forskellige miljøer, og så har den det rigtig god med børn og familier. Fordi pudlens pels er allergivenlig, er mange krydsninger med pudler også gode for pelsdyrsallergikere. Det gælder fx racen goldendoodle, som også betegnes som en allergivenlig hund.
 • Bichon frisé. Minder på nogle måder lidt om bomuldshunden, men er alligevel helt sin egen. Denne hunderace er meget kærlig, nysgerrig på verden omkring sig og elsker at lege.
 • Papillon. Papillonerne hører til spaniel-racerne. Derfor rummer de mange af de samme kvaliteter som fx en cocker spaniel. En papillon er selskabelig, kan tåle meget og er god som familiehund.
 • West highland white terrier. En moderat aktiv hund med masser af temperament. Denne hund er charmerende, modig og loyal. Med den fine hvide pels og sine terrier-træk minder dens udseende på mange måder om en blanding af en bomuldshund og en skotte.
 • Lhasa Apso. Denne race blev oprindeligt avlet til at være vagthund. Det kan stadig ses i dens personlighed. Den er nemlig selvstændig, modig og meget hengiven over for sine nærmeste.
 • Curly coated retriever. En modig, energisk og selvstændig hund. Curly coated retriver er en populær jagthund, fordi den er intelligent og elsker at være udenfor.
 • Chinese crested. En hund, som skiller sig ud med hensyn til både udseende og personlighed. En chinese crested er meget loyal overfor sin nærmeste familie, men den bryder sig ikke om mange mennesker. Den kan give rigtig meget glæde, hvis den bliver trænet ordentligt.
 • Bichon Havanais. En meget selskabelig hund med et lavt aktivitetsniveau. Denne race hører også til kategorien af mindre hunde. Pelsen er smuk og blød, men kræver en del pleje.
 • Yorkshire Terrier. En lille hund med en stor personlighed. Den kan være en smule på vagt over for fremmede og andre hunde. Den er meget kærlig overfor sin familie og sin omgangskreds – men den kræver også masser af samvær og opmærksomhed.

Få det bedste liv med en allergivenlig hund

Med en allergivenlig hund har du altså muligheden for at forene et liv med allergi med et liv med hund. Igen vil vi dog understrege, at du ikke nødvendigvis undgår en allergisk reaktion, når du vælger en af de ovenstående racer.

Rigtig meget kommer nemlig også an på den individuelle hund og dine allergiske mønstre. Du kan dog komme nogle af de potentielle problemer i møde. Her er nogle gode råd til, hvordan du får det bedste liv med en allergivenlig hund.

Grundig pelspleje på din allergivenlige hund

Mange af de allergivenlige hunde kræver i forvejen masser af pelspleje. Men lige meget hvad, så kan du komme nogle af de allergiske problemer i forkøbet på denne måde.

Når du aktivt børster og klipper din hunds pels, har du mere kontrol over, hvor pelsen ender henne. På den måde reducerer du spredning af hudskæl og andre kilder til allergener.

Rent hjem og hundefri zoner

Og så er rengøring af hjemmet selvfølgelig en effektiv måde at komme af med allergenerne på. Du kan ikke undgå allergi gennem rengøring – men du kan reducere den.

Et andet godt tip er at skabe hundefri zoner i hjemmet. Hvis du er allergisk, er det for eksempel ikke en god idé at lade din hund ligge i sofaen eller sengen. Sørg for at holde områder fri, hvor du kan få en pause fra allergenerne.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *