Den danske vinter kan være hård kost for vores hunde. Det er en årstid, der byder på salt i poterne og våd pels. Men burde den også byde på varmt, tørt overtøj? Eller kan hunde holde varmen selv? Vintertøj til hunde lader til at blive mere og mere populært og popper frem mange steder. Vi har undersøgt, om hundevintertøj er nuttet eller nyttigt.

Det korte svar til spørgsmålet om, hvorvidt din hund har brug for vintertøj, er, at det kommer an på hunden. Der er nemlig mange faktorer at tage højde for, inden du beslutter, om din hund skal have overtøj på.

Hunde er forskellige

Der er mange hunde, der ikke oprindeligt er fra enten Danmark eller endnu køligere egne. Det gælder især de allermindste hunde. En chihuahua stammer for eksempel fra Mexico og er derfor skabt til et lidt varmere, mindre regnfuldt klima. Den er altså faktisk ikke i stand til at holde varmen i det danske vintervejr. Det er altså en god idé at vide, hvor ens hunds race stammer fra, hvis man skal til at overveje, om den bør være påklædt i vintermånederne.

Det kan også være en god idé at kigge på din hunds personlighed. En aktiv hund fryser mindre end en inaktiv hund, fordi den får pulsen op. En hund, der er vant til at blive luftet i roligt tempo, kan altså have mere brug for hjælp til at holde sig varm.

Hvordan ser din hund ud?

Det er jo logisk nok, at en hund med tyk pels har lettere ved at holde varmen end en hund med tynd pels. Især vil hunde med underpels have en fordel om vinteren, fordi de vil kunne modstå strengt vejr. Underpelsen hjælper nemlig til at holde på varmen.

Men en stor pels er ikke altid ensbetydende med en varm hund. Hvis din hund har korte ben og lang pels, bliver pelsen nemlig hurtigt våd, tung og kold, når man går rundt i sne og mudder. Den kan altså måske have brug for lidt kortere gåture eller lidt ekstra tørring af pelsen, når den skal luftes. Det kan være værd at overveje, om en jakke eller et tørdækken vil være en god løsning for en hund med korte ben og meget pels. Især hvis den bliver luftet i mudder og højt græs, eller hvis den tumler meget rundt.

Jo mindre hund, jo større overflade

Små hunde har sværere ved at holde sig varme, fordi de har større overflade relativt til deres indre, end store hunde har. De har altså mere overflade, end de har fylde. Det samme gælder meget slanke hunde som for eksempel greyhounds. Denne type hunde har svært ved at holde på varmen, fordi deres overflade er så stor, at de nemt afgiver varme. En lille eller tynd hund kan altså have god gavn af lidt ekstra hjælp til at holde sig varm.

Spiller hundens alder en rolle?

Hundens alder kan godt være en faktor, når du skal overveje, om den bør klædes på. Hunde, der er gamle eller syge (med fx gigt), kan nemlig også have godt af at få overtøj på. Ved at give en gammel eller gigtsyg hund et dækken på, hjælper man den blandt andet med at spare energi, den ellers ville bruge på at skulle holde sig varm.

Vintertøj til hunden eller ej?

Hvis en hund skal have tøj på, er det vigtigt at dække selve dens krop. Her er varmetabet nemlig størst. Dog kan nogle hunde også have fordel af at få sko på.

Det vigtigste at tage højde for i spørgsmålet om vintertøj eller ej er, at hunden skal have gavn af det. Husk at det ikke er naturligt for din hund at have tøj på. Du må aldrig grine af din hund, når den har tøj på, fordi det vil gøre den usikker. Hvis den ikke føler sig godt tilpas, kan det skabe en ubehagelig situation for hunden, fordi den føler sig udsat eller til grin. Det vil altså sige, at du skal give din hund tøj på, hvis det er godt for den, og ikke fordi du synes, det er sødt eller flot.

Du kan læse flere af Dogleys gode råd om hunde og vintervejr her.

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *