Broholmeren er en stor, godmodig hunderace, der har en helt særlig historie. Læs med her og lær meget mere om, hvorfor broholmeren er noget helt specielt.
Hvad er en broholmer?
Broholmere er vist det, man roligt kan kalde for store hunde. De bliver 70-75 cm høje og vejer et sted mellem 40 og 70 kg. Samtidigt er det karakteriseret som en rolig, social hund med masser af selvtillid og tålmodighed. Broholmeren er aktiv, men langsom, og er god til at knytte sig til sin ejer. Den har kort brun-gul pels, en mørk snude og hængende ører, og ser generelt rar og imødekommende ud på trods af sin størrelse.
Broholmerens historie
Racen er dansk og har været kendt helt siden 1500-tallet! Historien om broholmerens slægt går på, at den danske konge Frederik II fik nogle store mastiff-lignende hunde i gave af den engelske konge James I (også kendt som James VI af Skotland). De blev parret med en dansk hunderace, der har været kendt siden vikingetiden, og på den måde opstod det, som slet og ret blev kaldt “den store danske hund”, som senere blev kendt som broholmeren. Dengang var den typisk brugt til jagt – særligt jagt på vildsvin, og så har broholmer-hunde desuden også været glimrende vagthunde gennem tiden.
Hunderacen er opkaldt efter Broholm Slot, der ligger mellem Svendborg og Nyborg på Fyn, hvor den blev avlet ren i slutningen af 1800-tallet efter mange år uden “kontrol” over udviklingen. Den genopståede broholmer-hund blev enormt populær og var blandt andet et elsket husdyr i kongehuset. Frederik VII og hans kone grevinde Danner havde eksempelvis broholmere.
Det, der er så særligt ved broholmerhunden er, at racen har været ved at forsvinde, men at dedikerede hundeejere har gjort en stor indsats for at beholde racen. I 1900-tallet oplevede racen desværre en voldsom tilbagegang. Det gik så vidt, at broholmerne faktisk næsten var uddøde indtil 1970’erne, hvor man igen begyndte at fremavle dem meget målrettet. Projektet blev startet af en gruppe entusiaster, der i samarbejde med Dansk Kennel Klub fik udarbejdet et program for genindførelsen af broholmeren. De enkelte eksemplarer af broholmeren, der var tilbage, blev indrulleret i et avlsprogram med hunderacer, der lignede. Det var et kæmpe arbejde, og 1980’erne blev den anerkendt som en officiel race hos den internationale hundeorganisation FCI (Fédération Cynologique Internationale). Idet der har været så strengt opsyn med broholmerens udvikling de sidste 40-50 år, er det i dag en ganske sund race, der bliver holdt godt øje med. Dens gennemsnitslevealder er omkring ti år, og der er ingen genetiske sygdomme at frygte, men som med alle store hunde er der en risiko for tarmslyng. I dag er der flest broholmere i Danmark, men de findes også i udlandet. Hvert år vender broholmerne tilbage til Broholm Slot og afholder skue, hvor alle hunde, ejere og opdrættere mødes til hygge og glædelige gensyn.
Et af de steder man kan se, at broholmeren har været en populær hunderace i Danmark i mange mange år, er i malerkunsten. Prøv selv at gå på en udstilling med malerier fra det adelige Danmark i 1700/1800-tallet og se, om du kan finde nogle!