Du kender det rigtig godt. Din hund vil have noget af dig, så den står med sine store nuttede øjne og kigger bedende op på dig. Det er umuligt at stå for! Hvordan kæmper man dog imod sådan en charme?

Hunde kan let manipulere os mennesker med deres søde hundeøjne, men hvorfor og hvordan har hunde egentlig udviklet denne evne?

Skabt til at charmere mennesker

Tro det eller ej, hunde har disse uimodståelige hundeøjne på grund af os mennesker. Hunden har levet tæt med mennesket i mindst 15.000 år og igennem tiden, er der blevet skabt et helt specielt bånd imellem de to arter. I livet tæt forbundet med mennesket er det en fordel for hunden at kunne lave udtryk, som er lette at afkode. Samtidig er det i høj grad en fordel at kunne charmere os mennesker, så vi drager omsorg for vores pelsede venner. Igennem evolution over flere tusinde år har arten udviklet muskler ved øjnene, som tillader hunden at sende søde bedende blikke. Dette har gjort det let for dem at charmere os.

Undersøgelser viser også, at hunde sjældent bruger disse blikke overfor andre hunde og dyr – ansigtsudtrykkene er altså helt unikt tiltænkt os mennesker.

Findes ikke hos ulve

I en undersøgelse af hundes øjne sammenlignede forskerne med hundens tætteste slægtning, nemlig ulven. De to arter er biologisk meget ens, men især ét sted adskiller de sig fra hinanden; deres interaktion med mennesker. Ulve har ikke et tæt forhold med mennesker og arten lever som regel ikke i samspil med os. Det gør hunde derimod. Forskningen viste, at ulve ikke har de muskler omkring øjnene, som gør at de kan sende nuttede bedende øjne. Dette er altså med til at understrege ideen om, at hunden har udviklet disse øjne netop pga. forholdet til mennesket.

En efterligning af menneskers øjne

Musklerne som gør at hunde kan lave de søde hundeøjne, er muskler som ligner dem mennesker har. Mere specifikt er der tale om muskler omkring hundens øjenbryn. Musklerne gør, at hunden kan lave store, baby-lignende øjne, som efterligner det udtryk mennesker laver, når de er kede af det. Hos mennesket vækker dette en lyst til og et behov for at tage sig af hunden – på samme måde som hvis en menneske-baby ser ked af det ud. Vi kan altså ikke stå for disse nuttede øjne, og derfor har de hunde med netop denne egenskab overlevet og givet deres gener videre.

Din hund er slet ikke ked af det

Din hund bruger altså sine tiggende hundeøjne til at få din medlidenhed. Ved at løfte øjenbrynene ser øjnene pludselig store og triste ud. Det sørgmodige blik er dog umiddelbart slet ikke et udtryk for din hunds følelser, for måske er din hund slet ikke ked af det – den vil bare have opmærksomhed og omsorg. Og det virker ret godt, gør det ikke?

Så næste gang din hund kigger på dig med et tiggende nuttet blik, så ved du nu hvorfor, det er så svært at modstå!

Læs også om hundens syn, bl.a. hvor langt hunde kan se, om de ser farver og om hunde kan få øjensygdomme.

Kilde: Evolution of facial muscle anatomy in dogs


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *