Det er ikke helt simpelt, at give en hund et bad. Der er nemlig en del ting, der skal overvejes og tages hensyn til. Må du bruge almindelig shampoo til at vaske pelsen? Hvor varmt skal vandet være? Kan du vaske din hund for meget? Og hvad gør du, hvis din hund hader at bade? I denne artikel får du den helt store guide til badning af din hund.

Hvorfor skal min hund i bad?

Både for din egen og din hunds skyld er det en god ide med et regelmæssigt bad. Hunde har brug for at blive vasket, så deres pels ikke er snavset og filtret – ligesom menneskers hår også har godt af at blive vasket. Det er især vigtigt at give hunden en badetur, når pelsen er blevet beskidt, så du undgår at den får parasitter, lus og lopper. Hvis din hund ikke bliver vasket en gang imellem, kan den også begynde at lugte, og det er hverken sjovt for dig eller dine omgivelser.

Hvor ofte skal min hund i bad?

Som hovedregel skal hunde i bad en gang om måneden. Men det afhænger i høj grad af to ting; jeres livsstil og hundens pelstype.

Livsstil

Har du og din hund et højt aktivitetsniveau, og elsker I at besøge skoven, hvor din hund rulle sig på jorden og i vandpytter? Eller bruger i mere tid på at hygge indenfor og går blot en tur på gaden, når det er luftningstid? Din livsstil og din hunds vaner er en indikator på, hvor ofte din hund skal i bad. Det mest enkelte svar er nemlig, at din hund skal vakses, når dens pels er beskidt. Har den lige været ude og rulle sig i mudder, er det nok en god ide at give den et bad, før den hopper op i sofaen.

Derudover spille dine egne behov som ejer naturligvis også en rolle. Er din hund bl.a. en udstillingshund, skal den ofte i bad, så pelsen holdes flot. Er du sart og synes din hund hurtigt lugter, er det også nødvendigt at vaske den ofte.

Pelstype

Pelstype er en vigtig brik i forståelsen af hundebadning. Nogle hunde har brug for at blive vasket oftere end én gang om måneden og andre langt sjældnere. En bassethund har fx så meget fedt i pelsen, at den helst skal have en vasketur oftere end én gang om måneden. Andre hunde har en pels som kræver en høj grad af vedligeholdelse fra ejerens side, og derfor er det også en god ide, at vaske dem ofte. Har du fx en malteser eller shih tzu, med pels som let bliver filtret, er det vigtigt at bade den regelmæssigt for at holde pelsen ren og hjælpe med, at den ikke får så mange knuder.

De fleste hunde med kort pels, som fx gravhunden, har ikke brug for at bade hver måned, da der ikke sætter sig skidt på samme måde i deres pels. Ofte kan en beskidt pels klares med en vaskeklud. I den anden ende af skalaen finder vi hunde med meget tyk pels, som samojed og malamuter, og sjovt nok skal de heller ikke bades ofte. Det er nemlig smartere at børste dem regelmæssigt, da dette renser pelsen bedst.

Nogle hunderacer har vandafvisende pels, bl.a. golden retriever og rottweiler. Her er det vigtigt, at man ikke vasker dem for ofte, for så vil pelsen miste den vandafvisende effekt.

Kan jeg vaske min hund for meget?

Svaret er ja. Du bør helst undgå at vaske din hund for ofte, da den kan få tør og mat pels, samt tør og kløende hud. Derudover kan man ødelægge de naturlige olier, der er i hundens hud og pels – især hvis man vasker med den forkerte form for shampoo. Men som beskrevet ovenfor, afhænger det naturligvis af race, og nogle har så meget olie, at de faktisk har brug for, at det bliver vasket væk.

Det bedste råd er, at selv skal holde øje med din hund. Ser pelsen beskidt ud? Er den fedtet? Lugter din hund? Så giv den et bad. Har den ofte tør pels og hud, så hold lidt igen med vaskeriet.

Vil du forkæle din hund lidt ekstra, eller skal du have hjælp til rensning og klipning af hundepelsen, så besøg en hundesalon. Se vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her.

5 gode råd til badning af din hund

1. Brug den rigtige shampoo

Selvom du synes, at din shampoo holder dit hår flot og sundt, så er den ikke det rigtig valg til din hunds pels. Der er nemlig stor forskel på vores og hundes hår. Det er især forskellen på vores pH-værdi, der er væsentlig og gør, at menneske-shampoo er for surt og kan give hudirritationer hos hunde. Derfor er det vigtigt, at du køber en hundeshampoo og bruger den, når du skal give din hund et bad.

Når du vasker din hud med hundeshampoo, skal du huske at massere det godt ind i pelsen, og lade det sidde lidt, før du vasker det væk. Shampooen skal have lidt tid, så dens virkning træder ordentlig i kraft. Slut af med at bruge en hundebalsam. Den lukker hårene igen, giver fugt og hjælper med, at gøre det lettere at børste pelsen ud.

Pas på med sæbe i øjne og øre – det er ikke sjovt! Og husk at shampooen skal skylles godt og grundigt ud, så der ikke er rester tilbage.

2. Pas på med temperaturen

Du kender det sikkert selv, det ikke sjovt at bade i for varmt eller for koldt vand. Sådan har din hund det også. Mærk derfor altid temperaturen på vandet, før du begynder at sprøjte det på din hund. Det skal helst være lunkent.

3. Skru ned for vandstyrken

Pas på med at skrue for meget op for vandstyrken, hvis du bruger en bruser. Nogle hunde synes det er ubehageligt og kan blive forskrækkede. Hav det i tankerne, når du tænder for vandet. Et godt råd er, at holde bruseren så tæt på pelsen som muligt, det får oplevelsen til at virke mindre voldsom.

Det er heller ikke sjovt for de fleste hunde at blive sprøjtet direkte i hoved. Og vand i ørerne er også en rigtig dårlig oplevelse. Brug derfor evt. en vaskeklud i stedet, når ansigt og øre skal vaskes.

4. Husk at børste før og efter

Det virker måske logisk nok, at pelsen skal børstes, efter din hund er vasket – det samme gør de fleste mennesker med deres hår. Men vidste du, at det er en god ide at børste din hund før badet også? På den måde fjerner du bedst løse hår og død hud. Derudover kan det være endnu mere udfordrende, end det allerede er, at redde filtret pels ud, når det er vådt.

5. Sådan skal du tørre din hund

Når din hund er dejlig ren og færdigvasket, kan du starte med at presse det meste af vandet ud af pelsen med hænderne. Tør derefter din hund med et par håndklæder. Resten af vandet vil hunden selv ryste af. Husk at tørre ørene godt, så der ikke kommer bakterier ind. Du kan også føntørre din hund, men pas på med for høj varme, og føntør aldrig ind i ansigtet.

Hvad gør jeg, hvis min hund hader at bade?

Du kan ikke undgå, at din hund skal i bad, så det er desværre ikke en løsning helt at droppe badeturen, hvis din hund hader at blive vasket. Udover de fem ovenstående råd, er der her nogle forholdsregler, som kan hjælpe til, at din hund får en bedre oplevelse.

Under badningen er det vigtigt, at du beroliger din hund ved at tale stille og roligt til den. Kommuniker til den, at det ikke er farligt at være i bad. Det er også en god ide at bade det samme sted hver gang, så din hund kender rutinen og er i et trygt miljø. En løsning kan også være selv at gå i bad samtidig med hunden. Hvis I står i brusekabinen sammen, vil hunden opleve det som en mere tryg situation.

Det er en god ide at gøre badningen til en god oplevelse helt fra hvalpetiden af. Tag det derfor roligt ved første bad, og husk at rose og belønne din hvalp undervejs. Hav nogle godbidder med, så hunden oplever det som en positiv oplevelse, at gå i bad.

 

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje: Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Kategorier: Sundhed

1 Kommentar

Bodil Sindt · 16 september, 2021 kl. 18:23

Shampoo er godt,valgt efter hvilken slags pels hunden har,og man skal ALTID slutte af med conditioner/balsam..shampoo åbner pelsstråene og conditioner lukker pelsstråene…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *