Vi kender alle til den ugidelige, sure og rebelske teenager, der ikke vil høre efter, hvad forældrene siger, og godt kan lide at udfordre de voksne. Puberteten er ikke den letteste periode at gå igennem – overraskende nok heller ikke for hunde. Den frustrerende teenagefase er nemlig ikke kun noget, vi mennesker gennemgår, det gør vores hundevenner også.
Hvornår er min hund teenager?
Teenagealderen er hos en hund lig med kønsmodning. Tæver kommer i deres første løbetid, og hanhunde begynder at løfte benet når de tisser og interessere sig for tæver. Hvornår dette sker er forskelligt alt efter race. Små hunderacer bliver hurtigere kønsmodne end store. Typisk er din hund teenager fra den er 6-7 måneder og helt op til 12-14 måneder.
Den ulydige teenagehund
Har du eller har du haft en hund, som er over 14 måneder, så har du erfaret, hvor umulig en hund i puberteten kan være. Pludselig er det som om, at den ikke kan finde ud af de kommandoer, som den ellers har lært for lang tid siden – eller måske gider den bare ikke. Mange oplever også, at deres hunde har hoved et helt andet sted, og gerne vil udforske verden, snuse til ting og trækker i snoren, når man er ude og gå en tur. Helt naturligt vil hunden fokusere mindre på ejeren og mere på miljøet omkring sig. Nogle hunde begynder også at bide ting i stykker, når de er alene, eller knurre og gø af andre.
Et britisk forskningsstudie har undersøgt netop teenagehunde og deres reaktion på kommandoer. Studiet viste, at teenagehunde er langt dårligere til at reagere på kommandoer fra deres ejere, sammenlignet med yngre hunde. Tilgengæld vil teenagehundene gerne lystre, når det er en fremmed, der giver dem kommandoen. Hundeejerne i studiet mente også selv, at deres teenagehunde var langt sværere at træne, sammenlignet med hunde både yngre og ældre. Men da fremmede hundetrænere prøvede at lære teenagehundene nye tricks, klarede de sig bedre end de yngre hunde.
Der er altså ingen tvivl om, at det er personen tættest på hunden, altså ejeren, som det går udover, når hunden er en besværlig teenager. Hvilket også er genkendeligt i forholdet mellem menneske-forældre og deres teenagebørn.
Teenageperioden er hård for hundeejeren
Når hunden når til kønsmodningen, er den ikke længere en nuttet sød hvalp. Som med ens egne børn, skal man nu vende sig til, at hunden er ved at blive voksen, og er ved at ændre sig. Dette kommer sammen med de mange udfordringer, en teenagehund giver, som beskrevet ovenfor. Det betyder også, at det typisk er i denne periode, at hundeejere desværre giver op, og giver deres hund væk til en ny familie eller et internat.
Selvom perioden er hård, skal man huske på, at den går over. Det er blot en fase din hund gennemgår, ligesom din teenagedatter eller -søn – og heldigvis er hundens teenageperiode langt kortere.
Det handler om at holde ud, i den tid det varer! Du må ikke miste modet, selvom det virker som om, at din hund har glemt alt det, som du har lært den. Tålmodighed er det vigtigste for dig og din hund i denne periode. Du må ikke straffe hunden for at være ulydig, og du skal ikke begynde at trækker dig væk fra den emotionelt. Det vil kun gøre tingene værre. Din hund har brug for, at du er der for den, og at du viser omsorg og venlighed. Husk også at være gavmild med roseriet. Ros hver gang hunden gør noget rigtigt, og fortsæt med at træne.
Læs mere om positiv træning, som i høj grad er vigtigt med en teenagehund.
Det kan være en stor mundfuld at stå med selv, så det kan være givende at få professionel hjælp. En hundetræner kan lære dig, hvordan du og din hund lettere kan håndtere den hårde teenageperiode. Find hundetrænere, som kan hjælpe dig med din teenagehund her.