Vores hunde har helt fantastisk hørelse! Men præcis hvor god er den egentlig? Læs med og bliv meget klogere på din hunds hørelse.

Lyde som kun hunde kan høre

Hørelse bliver målt frekvens, måske bedre kendt som Hertz (Hz). Hz er det antal svingninger i sekundet, som en lyd laver. Dybe lyde har en lav frekvens, altså et lavt antal svingninger, og høje, skingre lyde har en højere frekvens.

Vi mennesker kan almindeligvis høre mellem 20 og 20.000 Hz (prøv selv her, hvilke frekvenser du kan høre). Hundenes hørelse er markant bedre end menneskers. Man mener, de kan høre fra omkring 15 Hz til 35.000 Hz – nogle racer helt op til 50-60.000 Hz. De kan altså både høre dybere lyde og højere lyde, end vi kan, ja faktisk lyde, som vi slet ikke kan opfange, eksisterer.

Hunde har 18 muskler i ørene, der kan hjælpe dem til at rette øret efter lyde. Som du måske har lagt mærke til hos din egen hund, kan den vende ørene efter lyde, selv når den sover! Din hund lytter stort set altid efter, hvad der foregår omkring den. Derfor sover de også langt hen ad vejen lettere, end vi gør, men det kan du læse mere om her.

Man siger, at hunde kan høre fire gange så langt væk, som mennesker kan. Til gengæld er vi bedre til rent faktisk at bedømme, hvor langt væk en lyd er, end hundene. Hunde er dog bedre til at fokusere på én lyd og udelukke alle andre lyde. De kan altså skelne nøjagtigt mellem flere forskellige lyde og lægge mærke til noget ganske særligt.

Lyde i din hunds hverdag

Når din hund står klar ved døren for at byde dig velkommen hjem fra arbejde, er det altså ikke, fordi den kan klokken. Det er fordi, den har kunnet høre dig komme tæt på, længe inden du selv ville kunne høre det. Hundens hørelse er fantastisk

Din hund kan godt blive påvirket mere af lyde i hjemmet, end du gør, da den hører bedre. Det kan derfor være en god idé at tænke over støjniveauet i dit hjem. Maskiner og andet mekanisk støjende kan have højfrekvente lyde, som vi ikke hører. Men det er lige præcis dét, der kan få hunde op i det røde felt, når man for eksempel støvsuger eller slår græs.

Hører alle hunde lige godt?

Det korte svar på dette er selvfølgelig nej. Som så mange gange før, må vi konstatere, at alle hundes hørelse er forskellige. Hunderacer med lange, tunge ører hører for eksempel dårligere, end hunde med store, opretstående ører. Hunde, der er avlet til at jage gnavere, hører typisk rigtig godt. De er avlet til at kunne høre dybe frekvenser, så de kan høre, når der er gnavere i bevægelse under jorden.

Kan min hund blive døv?

Ja hunde kan godt blive døve. Nogle hunde kan være genetisk disponible for døvhed og kan altså være født døve. Hvis en hund bliver døv, sker det typisk med alderen, men døvhed kan også komme som følge af øreinfektioner. Derfor er det vigtigt generelt at holde godt øje med din hunds ører. Især hvis de hænger eller har meget pels på.

Hvis du er i tvivl om, om din hund har problemer med ørene, kan du holde øje med, om den ændrer adfærd. En hund, der oplever tiltagende døvhed, er sværere at kalde til sig og at opdrage. Måske virker den nervøs eller bliver forskrækket, når man røre ved den. Kontakt altid dyrlægen, hvis du fornemmer, der er noget galt.

Har din hund brug for pasning i stille og rolige omgivelser? På Dogley kan du finde en hundepasser i lige netop de omgivelser, som din hund vil holde mest af. Klik her for at finde en hundepasser, der tager højde for din hunds behov.

Kategorier: Sundhed

2 Kommentarer

egon k jensen egon k jensen · 23 november, 2021 kl. 21:02

JEG HAR læst at man kan få en lille ting til have i lommen så man kan blive fri for hund ,gør hele tiden, den kan ikke lid de lave tone så holde den kæft, vi kan ikke de tone,
SÅ for mig hvor kan man købe den tinges

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *