Mange hunde kender den alt for godt: skrækken for at gå til dyrlægen! Det kan vise sig på forskellige måder, og skrækken kan være af forskellige grader. Men heldigvis kan du i de fleste tilfælde hjælpe din hund til at vende skrækken til noget positivt.
Hvorfor bliver hunden bange?
Alle hunde kan blive bange for at gå til dyrlægen. Det sker oftest, fordi hunden forbinder besøget med noget negativt.
Hundens hukommelse er nemlig associativ. Det betyder, at den ikke som sådan husker minder, men forbinder steder, personer, lugte osv. med følelser. Hvis din hund altså har haft én dårlig oplevelse hos dyrlægen, vil den forbinde den følelse (skræk eller ubehag) med klinikken, lydene, dyrlægen og lignende næste gang, den støder på dem.
Det kan ganske rigtigt også være en voldsom oplevelse for hunden at være hos dyrlægen. Særligt hvis dens personlighed er lidt stille eller indadvendt i forvejen. Alting lugter anderledes, og der er mange anderledes lyde, end der typisk er hjemme. Der er mange dyr og mennesker, og tingene foregår på andres vilkår end på hundens. Stemningen kan være travl eller hektisk. Din hund vil ofte blive løftet op på et bord af fremmede og undersøgt med instrumenter, den måske ikke er vant til. Måske bliver dens grænser overskredet, folk kommer for tæt på, og der er ingen steder at flygte hen. Alt dette kan bidrage til, at hunden bliver bange for at gå til dyrlægen.
Hvorfor er det vigtigt at være opmærksom på dyrlægeskræk?
Som hundeejer kan man ikke undgå, at ens hund en gang imellem bliver nødt til at komme til lægen. Derfor er det vigtigt at lære hunden, at besøg hos dyrlægen er positive oplevelser.
Er hunden alt for angst for sin dyrlæge, kan det nemlig give en del problemer: Det kan skabe stressede situationer, hvor hunden reagerer aggressivt. Det kan ende med, at hunden bliver nødt til at blive bedøvet, hvis den skal undersøges (hvilket ikke altid hjælper på angsten). Det kan skabe anstrengte forhold mellem hund og ejer, og i sidste ende resultere i, at man undgår dyrlægebesøg for at undgå konflikt, hvilket desværre kan have konsekvenser for hundens helbred.
Hvordan ved man, at ens hund har dyrlægeskræk?
Hunde har forskellige måder at udtrykke deres angst. Men du kan typisk se, at din hund er bange, hvis den:
- Har en underkuet kropsholdning
- Prøver at gå i skjul/flygte
- Gør, piber eller knurrer
- Ryster og hyperventilerer
Hvad gør man ved dyrlægeskræk?
Der er heldigvis masser af ting, du kan gøre for at hjælpe din hund, hvis den har dyrlægeskræk.
Træn din hund til tryghed
Se hundens problem an: Hvilken del af besøget er det, den ikke kan lide? Hvis det fx. er venteværelset, der stresser din hunden, kan du prøve med at lade den vente trygt i bilen, indtil den har sin tid. På den måde undgår I den situation, der skaber hundens frygt.
Begynd så tidligt som muligt med at træne din hund til at tage til dyrlægen. Hjemmefra kan du “øve” din hund i, hvad der kan ske hos dyrlægen. Rør fx. dens ører, tænder, poter osv. regelmæssigt, så den lærer, at det er okay, at man kommer tæt på.
Dit humør betyder meget
Det er vigtigt, du gør det til en positiv ting for jer begge at besøge dyrlægen. Hvis du er bekymret, stresset eller rastløs, bliver din hund det også, og så er I kommet skidt fra start. Gør det i stedet til en positiv ting at tage til dyrlægen. Sørg for, at der er masser af ros og godbidder, leg og godt humør. Du skal være rolig i din udstråling og bør ikke råbe eller skælde ud. Og lad endelig tingene tage den tid, de tager – på den måske overskrider du heller ikke hundens grænser ved at skynde på den.
Dyrlægen hjælper også
Snak med dyrlægen om problemet, så vedkommende er klar over det. Det er hverken første eller sidste gang, de kommer ud for det, og de ved, hvad de skal gøre for at håndtere det bedst muligt. Som udgangspunkt bør du vælge en klinik, der passer til dig og din hund. Hvis I som udgangspunkt kan lide at være der, bliver det nemmere at få hunden til at acceptere besøget.
Alt efter din hunds personlighed kan det være en god idé at prøve at tage hunden med til dyrlægen, uden at der skal ske noget. Væn den til, at det er et trygt sted at være. Sid lidt i venteværelset, giv lidt godbidder, gå en tur rundt om blokken, prøv eventuelt at veje din hund eller lignende.
Måske er det, der fungerer for jer, at I kun tager til dyrlægen, når det er nødvendigt, indtil hunden har lært, at det er okay at være der. Træn i stedet derhjemme, indtil den er tryg i situationer, der minder om dyrlægebesøg.
For mange hunde fungerer det også godt, hvis I besøger dyrlægen igen umiddelbart efter en dårlig oplevelse. Tag til dyrlægen, sørg for at have god tid og skab en positiv oplevelse for din hund. Foretag besøget uden undersøgelse og med masser af klap og godbidder i stedet.
Har du nogle gode tricks til at afhjælpe dyrlægeskræk? Del dem med os i kommentarfeltet!