Foråret og sommeren er højsæson for flåter! Men hvad betyder de egentlig for dig og din hund? Er de farlige? Eller er de bare irriterende? Vi hjælper dig til at få alt det vigtigste information om de små kravl.

Hvad er en flåt?

Flåter er nogle små, 8-benede biller, der suger blod fra andre dyr. De bor i skove og højt græs i naturen. Der bliver flere flåter i  Danmark, fordi de ofte sidder på rådyr, som også stiger i antal i den danske natur. De sætter sig i toppen af græsstrå og griber fat, når der kommer et dyr forbi. Herfra kravler de ind til huden og begynder at suge blod. Flåter er desværre kendt for at bære nogle sygdomme, som de kan give videre gennem bid. I Skandinavien er der nogle særlige sygdomme, du skal være opmærksom på, hvis din hund bliver bidt. Dem gennemgår vi her sammen med gode råd til, hvad du skal gøre for at undgå flåter.

 

Hvordan finder du dem i pelsen?

En flåt bliver op til 1,5 cm lang, men er ofte meget mindre. De er sorte, grå eller brune, og du kan mærke dem i hundepelsen som små knopper eller filtret pels. Hos hunde sætter de sig ofte i armhuler og ved hovedet, særligt omkring ørerne og nakken. Hos mennesker sætter de sig tit steder, hvor tøj sidder lidt til, og man kan ofte mærke, at de klør som et myggestik.

 

Hvorfor skal du være opmærksom?

Flåter kan bære en masse sygdomme, der kan give vanskeligheder for både mennesker og hunde, men lige i denne artikel har vi fokus på hundene. Det skal siges, at det sjældent sker, at hunde bliver syge af flåtbid. Ikke desto mindre er det en god idé at komme på forkant med de små bæster.

Det meste kendte problem er bakterien borrelia, der kan udvikle sig til sygdommen borreliose hos hunde. Det opdages ved, at din hund bliver træt, får feber, halter eller får epilepsi, ansigtslammelse eller muskelsmerter. Hvis din hund får borreliose, skal den have antibiotika af dyrlægen i en længere periode for at blive rask. Husk at en hunds gennemsnitstemperatur er noget højere end hos mennesker. En hund har normalt en kropstemperatur på 37,5-39 grader. Høj feber hos en hund ligger altså omkring 41 grader, som jo er væsentligt højere end mennesker.

En anden kendt følge af et flåtbid er anaplasmainfektion, der kan blive til anaplasmose. Hvis din hund har høj feber, vægttab, bevægelsesbesvær eller vejrtrækningsbesvær, kan det være et tegn på anaplasmose. Det er dog ret usædvanligt, at hunde får anaplasmose. Det ses en sjælden gang hos jagthunde, fordi de færdes mere i skove end gennemsnittet. Anaplasmose behandles med antibiotika. Det ses sjældent i Danmark, men du skal være opmærksom på det i Norge eller Sverige.

TBE (flåtbåren hjernebetændelse) er meget sjælden hos hunde. TBE er en virus, der bliver opdaget ved høj feber og krampe hos hunde. Fordi det er en virus, kan det ikke behandles, men din hund skal have særlig pleje og masser af væske i drop ved et sygdomsforløb med TBE.

Skulle nogle af de nævnte symptomer vise sig hos din hund efter den har haft flåter, er det vigtigt, at du ringer efter dyrlægen med det samme.

 

Hvad skal du gøre?

Der findes masser af hjælpemidler, der kan gøre din hund flåtfri. Børst din hunds pels hver dag og tjek den for dyr, hvis den har været i naturen. Mange bruger fnugruller til at fjerne flåter, der ikke sidder fast, men stadig kravler i pelsen.

Det er en god idé at have en flåttang, når du tjekker din hund for kryb. Brug tangen til at hive flåten af huden og slå den ihjel, når den er taget af. Så slipper du for, at den sætter sig på andre familiemedlemmer. Du kan også bruge en almindelig pincet, men vær opmærksom på at få hele flåtens bagkrop ud.

Du kan få mange produkter, der forebygger flåtbid. Ingen forebyggende midler beskytter 100% mod flåter, men de hjælper et rigtig godt stykke ad vejen.

Især hvis du husker at bruge dem i hele flåtperioden (fra cirka marts til november). Der findes dråber, piller, spray, halsbånd, tyggetabletter og andet, som du kan få vejledning til af dyrlægen. Så der er rig mulighed for at finde noget, der passer til lige netop din hund. Deres fælles fordel er, at hunden får færre flåter i pelsen, som kan hoppe til resten af familien.

Det er bedst at fjerne en flåt med det samme, du opdager den. Man mener ikke, at flåter overfører sygdomme indenfor de første 24 timer, efter et bid. Mange af de sygdomme, flåterne bærer, viser symptomer omkring 7-14 dage efter et bid. Så skulle din hund være blevet bidt, skal du holde øje med symptomerne i tiden efter.

Der findes også forebyggende vacciner, som kan hjælpe din hund med at danne antistoffer mod borrelia. Vaccinen hjælper kun mod borreliabakterien, så du skal stadig være opmærksom på flåter. Du kan få vaccinen hos en dyrlæge.

 

Hvordan undgår man flåter?

Du undgår flåter ved at blive langt, langt væk fra naturen. Men det er jo lidt svært, når det nu engang er dér, man lufter sin hund. Hunde og katte og alle andre dyre, der færdes meget i naturen, er helt automatisk udsat for flåtbid. Det bedste, du kan gøre, er at være opmærksom på at fjerne flåter med det samme. Skulle det ske, at din hund får de sjældne symptomer, bør du kontakte en dyrlæge med det samme, så den kan komme i behandling.

Mangler du en godkendt hundepasser, der kan tage sig af din hund i alle slags omgivelser? Book en hundepasser hos Dogley ved at klikke her – vores hundepassere er individuelt godkendte og har alle erfaring med hundepasning.

 

________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 

Kategorier: Sundhed