Har du nogensinde tænkt over, om din hund følger med, når du ser fjernsyn? Måske du endda har oplevet, at den siger lyde eller reagerer på de ting, der kører på skærmen? Men betyder det, at din hund forstår, hvad der sker? Læs med og bliv klogere på hundes tv-vaner.

Det korte svar på spørgsmålet er: Ja. Alt tyder på , at din hund godt kan følge med i, hvad der sker, men kun på et moderne tv. Man mener nemlig, at der før i tiden var så få billeder i sekundet på skærmen, at hunde på grund af deres øjne ikke kunne kæde dem sammen. Fordi hunde har brug for flere billeder i sekundet for at se sammenhængende film, end mennesker, så de bare flimmer på gammeldags fjernsyn. Men i dag med nyere fjernsyn, hvor der er 70 billeder eller mere i sekundet, kan hunde faktisk se, hvad der sker på skærmen! De kan altså opfatte det som sammenhængende film – ligesom vi mennesker kan. Det betyder dog ikke, at det er alle hunde, der synes, det er interessant at se tv.

Er hunde farveblinde?

Hundes øjne ser ikke farver og detaljer, som mennesker gør. Alt tyder på, at hunde ikke er sort/hvid-farveblinde, men at de blot ser nogle farver bedre end andre. Det betyder, at de for eksempel ser gul og blå bedre end rød og grøn. Derfor betyder farvevalg meget for hundens opfattelse af, hvad der sker på skærmen. De vil altså sandsynligvis få mere ud af se Minions end af at se en julefilm.

Sofahund eller ikke sofahund

Det er forskelligt fra hund til hund om de “gider” at se tv, om man så må sige. Hvis en hund er anlagt med krudt i bagdelen, kan det være svært for den at sidde stille længe nok til at opfange, hvad der sker på tv’et. Hunde reagerer også forskelligt på det, de ser. Ligesom når de ser noget i den virkelige verden. Nogle bliver bange, andre nysgerrige, andre igen vrede og andre i godt humør. Det kommer dermed an på hundens personlighed og associationer, om den synes, det er hyggeligt at se tv. Og så selvfølgelig hvad den helt konkret ser på tv’et. Er det billeder af noget, den er bange for, er det ikke sikkert, den reagerer positivt.

Tv-kanaler til hunde

Opdagelsen af, at hunde nu kan følge med på fjernsynet, har blandt andet ført til, at der i USA i dag er deciderede tv-kanaler kun for hunde. Her er der både programmer, der skulle være underholdende for hunde, og nogle der skulle være beroligende. Programmerne skal således hjælpe på hundenes humør, hvis de er stressede eller keder sig, når de er alene hjemme. Kanalen tager blandt andet udgangspunkt i farvevalg (de gule og blå farver) og viser motiver, som hunde kan lide.

Ved hunden, at den ser tv?

Det er ikke alle hunde, der ved, at det de ser på, ikke er virkeligheden, hvis de kigger på en skærm. Har din hund regnet ud, at det, den ser på skærmen, ikke rigtigt er til stede? Så er den måske klogere end gennemsnittet. Det er nemlig ikke alle hunde, der ved, at de ser på en skærm. Nogle hundes jagtinstinkt bliver nemlig vakt, hvis de fx ser andre dyr på skærmen, men har ikke regnet ud, at de ikke er fysisk til stede i rummet. Det er derfor, nogle hunde gør, når de ser tv.

Savner din hund en hundepasser, der både kan pjatte rundt ude og hygge på sofaen? På Dogley.com kan du finde en hundepasser, der passer til lige netop din hunds temperament. Klik her for at finde en hundepasser nær dig.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *