Nytåret står for døren og dermed måske også en aften med festligheder, farver og masser af knald på! Det kan være svært at finde et sted, hvor der ikke fyres fyrværkeri af til den store guldmedalje. Og hvad gør du så, hvis din hund ikke er glad for høje, pludselige lyde? Læs med og få nogle gode råd til, hvordan du kan gøre nytåret trygt for din hund.

Der må fyres med fyrværkeri i Danmark mellem den 27. december og den 1. januar. Det er altså en relativt kort periode, der kommer igen år efter år. Derfor er det vigtigt, at du og din hund er godt forberedte, for det er lidt vanskeligt at træne tilstrækkeligt i de få dage. Optimalt skal du miljøtræne din hund til mærkeligt lys og høje, pludselige lyde allerede i dens hvalpetid. Eller kan du gå i gang med træningen så tidligt som muligt.

Hvad skal du gøre?

Hunde reagerer forskelligt på lyd og lys. Det er derfor vigtigt, at du først gør det klart, hvordan din hund reelt reagerer ved fyrværkeri. Så kan du lægge en plan ud fra det.

Sørg for, at din hund ikke er alene, første gang den oplever fyrværkeri. Hjælp hunden til at opleve lydene hjemme i trygge rammer ved for eksempel en film med fyrværkeri eller brag. Start ved lav volumen og skru lyden op hen ad vejen. Sørg for at spille lyden, mens hunden er glad og tryg. På den måde forbinder den det nemlig med noget positivt.

Når du lufter din hund i dagene op til nytår og selve nytårsaften, bør du have hunden i snor. Så har du fat i den, hvis den skulle blive forskrækket. Og på den måde kan du også sikre, at den ikke kan komme for tæt på fyrværkeri. På selve nytårsaftensdag bør du lufte din hund i lang tid om eftermiddagen. Gå en god, lang tur, der kan gøre hunden rigtig træt om aftenen. Hav hunden i snor, uanset om den er bange for fyrværkeri eller ej. Fyrværkeri er farligt affald på gaden, som du for alt i verden skal undgå, at din hund samler op.

Det er vigtigt, at du viser din hund, at du ikke er bange, når der er fyrværkeri. Hvis du bliver nervøs eller forskrækket, vil den også blive det. Vis din hund, at du er rolig og har kontrol – det vil gøre det lettere for den at stole på, at alt er okay.

Selve nytårsaften

På selve aftenen er det en god idé at trække gardiner for, så din hund ikke bliver påvirket af lysglimt udefra. Sæt noget musik på, som skaber et konstant lydniveau. Det kan skjule nogle af de pludselige lyde.

Distrahér hunden, hvis larmen går den på. Leg med den og få den til at tænke på noget andet. Du kender din hund bedst, så lav noget med den, som du ved, den vil elske. Du kan også give den et stort, godt tyggeben. På den måde fjerner du fokus fra fyrværkeri og fest. Hvis din hund alligevel søger væk og gemmer sig, er det bedst, at du lader den være. Tving den ikke til noget, den ikke vil.

Du kan overveje at få din hund passet i lidt mere øde egne af landet, hvor der er mindre fyrværkeri. På den måde skal din hund ikke konfronteres med ubehagelig larm. Hvis din hund er meget utryg ved fyrværkeri, kan det være, I skal overveje, om den bør få noget beroligende medicin. Der findes både halsbånd, aromaterapi, kosttilskud, særligt tøj og medicin, der kan hjælpe din hund. Du kan altid kontakte din dyrlæge og få gode råd til, hvordan I bedst håndterer meget nervøse hunde.

Den 1. januar

Efter nytår skal du også være ekstra opmærksom på din hund, når I er udenfor. Vi mennesker ved godt, man skal passe på fusere og efterladt fyrværkeri, men hunde har brug for lidt opsyn. Der er ofte også masser af glas på vejene, som er blevet brugt til fyrværkeriholdere. Husk altså også at passe godt på din hund i dagene efter selve nytåret.

Er du ude nytårsaften? Eller bor du et sted, hvor der bliver skudt masser af fyrværkeri af? Husk du kan booke en godkendt hundepasser, der kan tage sig godt af din hund på www.dogley.com


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *