Livet som hundeejer er ofte fyldt med masser latter. Hunde er fantastiske væsner, som virkelig kan give os glæde, og få os til at grine. Men forstår din hund overhoved hvad det betyder, når du griner, og prøver den at få et grin ud af dig? Og hvad med hunden selv, har den overhoved evnen til at grine og selv tage del i de sjove stunder? I denne artikel tager vi latter-temaet op og undersøger grinets rolle i relationen mellem hund og menneske.

Griner hunde som os mennesker?

Der har tidligere været tvivl om, om det at grine er noget, andre dyr end mennesker gør. Svaret er mere kompleks end som så, men man har fundet ud af, at nogle dyr godt kan grine – bl.a. delfiner og visse aber. Men hvad med menneskets gode ven, hunden? Kan den grine? Og hvis den kan, griner den så på samme måde som os mennesker?

Svaret på det første spørgsmål er ja. Hunde kan godt grine, på trods af de gør det på en meget anderledes måde end os. Hunde griner når de leger, og grinet fungerer som en invitation til at deltage i legen. Grinet kommunikerer også venlighed og gode intentioner til den anden hund, som hunden leger med.

Måden hunde griner på er anderledes end menneskers grin. Vi mennesker griner med en rytmisk lyd, som ofte er ukontrollerbar. Hunde griner igennem en kraftfuld pusten eller gipsen efter vejret, altså en form for vejrtrækning. Det er derfor ikke på samme måde en vokal mekanisme, som det er hos mennesker. Det betyder dog ikke, at hunden ikke også laver en lyd, når den griner. Hvor vores grin lyder som et “ha-ha” eller “ho-ho”, er hundens grin blevet beskrevet som “hhuh-hhah”.

Spiller man lyden af en hund der griner for andre hunde, bliver de afslappede og glade. Så grinet er altså ikke bare en almindelig gipsen efter vejret.

Mange hundeejere har prøvet at efterligne lyden fra en hunds grin – det kan dog være svært at ramme den helt rigtigt. Når det lykkes, oplever man ofte, at hunden reagerer positivt og bliver glad. Du kan selv prøve derhjemme, at øve dig på at lave den samme lyd, som din hund laver, når den leger.

Forstår din hund hvad det betyder når du griner?

Hunden har været menneskets bedste ven i så lang tid, at den har udviklet evnen til let at aflæse os. Det er en overlevelsesmekanisme, som arten har udviklet, som gør at hunden let kan knytte sig til sin ejer, og ved hvordan den skal reagere i forskellige situationer.

Hunde kan derfor forstå simple følelser og tilstande hos os mennesker. De kan mærke, når du er glad, eller når du er ked af det – og de reagerer på dine følelser. Hunde forstår altså, at et grin eller et smil fra dig betyder, at du er i godt humør.

Hunden aflæser først og fremmest dit kropssprog og kan derigennem tolke, om du udsender positive eller negative signaler. Den er også følsom overfor din stemme og stemmeleje, og kan bl.a. tolke et grin som en god lyd.

Prøver din hund bevidst, at få dig til at grine?

Kender du det, at din hund gør noget, som virkelig får dig til at grine højt? Har den f.eks. rullet rundt på gulvet med tungen ude? Har den danset og lavet klovnenumre? Eller har den bare haft et sjovt udtryk i ansigtet? Når du griner eller smiler af din hunds gøgleri, lærer din hund noget nyt: når jeg gør det her, så bliver min ejer glad, og jeg får opmærksomhed.

Hunde elsker at gøre deres ejere glade, og de foretrækker at der er god stemning. Derfor vil de naturligvis gentage successen og forsøge at få os til, at grine igen. Det føles som en belønning for din hund, at du griner, på samme måde som når du roser den eller giver den en godbid. Så svaret er ja, mange hunde prøver bevidst at få deres ejer til at grine.

Det betyder dog ikke, at en hund forstår humor. Det er for kompleks et begreb for en hund. Den forstår ikke hvad der er sjovt, ikke sjovt eller hvorfor det den gør, er sjovt. Den forstår blot, at dens handlinger fører til glæde hos dig, og at du derfor er glad og tilfreds med den måde, den opfører sig på. På samme måde som når du belønner den for at sidde ned, når du siger “sit”.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *