Det er ikke sundt for os mennesker at have for meget fedt siddende på kroppen, og det samme gælder for vores kæledyr. Faktisk er overvægt et problem blandt vores pelsede familiemedlemmer, og forskning fra Københavns Universitet viser at ca. 20% af danske hunde er overvægtige. Overvægt kan føre til livstilsygdomme, dårligere livskvalitet og nedsat levetid. I denne artikel fortæller vi hvordan du kan se, om din hund er overvægtig, og vi giver tre simple råd til hvad du kan gøre for at komme problemet til livs.

Hvordan ved jeg, om min hund er for tyk?

Prøv at mærke på din hunds krop, kan du mærke dens ribben? Hvis ikke, så er det et tydeligt tegn på at din hund er for tyk. Hvis ribbenene enten er helt umulige at finde, eller der er et tydeligt tykt lag fedt, så er din hund overvægtig. Taljen kan også være en indikator på din hunds vægt. Hunde med en sund vægt har en talje som tydeligt kan ses, når man ser hunden oppefra. Maven er naturligvis også et klassisk tegn, ligesom hos os mennesker. En hund der vejer for meget kan have en rund mave som hænger.

Er din hund overvægtig vil den gå besværet og blive let forpustet, fordi den har for meget at slæbe rundt på. Det kan skabe store problemer for hundens led, og forværre vejrtrækningen – især for hunde der i forvejen har problemer med at trække vejret. Overvægten kan også vise sig i mat pels eller tarmproblemer.

Kan du genkende kendetegnene ovenfor bør du gøre noget, for at hjælpe din hund af med de ekstra kilo.

Hjælp til at undgå og bekæmpe overvægt

Herunder har vi samlet tre gode råd som kan hjælpe dig, hvis din hund døjer med overvægt eller har tendens til overvægt. Det er naturligvis vigtigt at du får hjælp hos dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hund er svært overvægtig.

Tilpas mængden af mad

Det er vigtigt at du tilpasser både typen og mængden af din hunds mad efter dens størrelse, alder og aktivitetsniveau. For meget mad er nemlig den hyppigste årsager til overvægt hos hunde. Din hund skal naturligvis stadig have mad, så du må ikke begynde at sulte den – sørg blot for at din hund få den mængde mad den skal have, og ikke mere!

Heldigvis findes der hundefoder specielt lavet til hunde der skal på kur. Med dette foder er du sikker på at hunden stadig få de næringsstoffer, den har brug for.

Har du en ældre hund, er det en god ide at holde særligt øje. Undgå at den tager for meget på, ved at give den mad tilpasset dens alder.

Pas på med godbidder

Undersøgelsen fra Københavns Universitet viste bl.a. at mange af de overvægtige hunde fik hygge-snacks af deres ejere. Det er forståeligt at man har lyst til, at hunden også skal hygge med, når man sidder om aften og får et stykke chokolade. Men det gavner på ingen måde din hund. Pas derfor på og forkæl hellere din hund på anden vis. Hvis du giver din hund en godbid, så skal den fraregnes den daglige mængde foder. Hold også øje med at godbidderne ikke indeholder for mange kalorier.

Sørg for at få nok motion

En anden stor bidrager til fedme hos hunde er manglen på motion. Det er yderst vigtigt at din hund rør sig nok. Hvis den mængde mad den indtager ikke hænger sammen med dens energiniveau, er der stor risiko for at hunden tager på. Tilpas mængden og typen af motion til din hunds alder og race. Du kan læse mere i vores artikel om luftning.

Vil du have hjælp til at give din hund nok motion, så den taber sig eller undgår at blive for tyk? Book en kærlig hundelufter hos Dogley, som kan sørge for at din hund for brændt en masse energi af.

Kategorier: Sundhed

2 Kommentarer

Lillian · 4 september, 2021 kl. 00:07

jeg har en lille hund bl.Mops/zitu,hun er 10.år,og er overvægtig,et par kilo.men den er også blind,så motion,får den ikke nok af ,går ikke så stærkt ,den går tre fire ture dagligt ,men ikke lange,men er lidt besværet,men en rask og glad,hvad gør jeg ,hvilken foder,vejjer ca 13 kg.
venligst lillian og Maloue.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *