Dogleys ønske er at gøre det så let og skønt som muligt at være hundeejer. Derfor har vi indgået en række spændende samarbejder med forskellige hundeeksperter, der kan hjælpe dig og din hund til en bedre hverdag. En af dem er Celest fra Lovinadogs, der er Dog Listener i både Danmark og Sverige. Vi har interviewet Celest om hundens naturlige sprog og den tilgang, der ligger til grund for hendes tilgang til menneskets bedste ven.
Hvem er Lovinadogs?
Lovinadogs er stiftet af Celest og hendes makker Matilde. Celest er fra Danmark og bor i Stockholm. Hun arbejder med hundeejere i både Danmark og Sverige.
Som barn ønskede Celest sig en hund, men da hendes forældre havde haft en hund, som havde diverse problemer, var det ikke et ønske de kunne opfylde. Derfor gik Celest med alle hundene på gaden og blev hurtigt fascineret af relationen mellem hund og mennesker og at forstå hundens natur. Som 19 årig fik hun sin første egen hund og begyndte allerede her at hjælpe andre hundeejere med at forstå deres hunde. I 2013 uddannede hun sig som Jan Fennell Dog Listener med udgangspunkt i den tilgang, der hedder Amichien® Bonding. I dag har Celest Lovinadogs, hvor hun både tilbyder hjemme- og telefonkonsultationer, onlinekurser samt workshops og foredrag. Celest står også bag onlinefællesskabet “Harmonisk Hverdag med Hund”, hvor man kan få hjælp til at forstå sin hund og hjælpe den i situationer, som kan være svære for den. Fællesskabet består af en online platform med bl.a. artikler, lydfiler og videoklip samt en medlemsgruppe på Facebook. Samlet kan man lære at komme på bølgelængde med sin hund og mindske stress i hverdagen. En af hendes vigtigste opgaver ser hun som værende at skabe ro hos hundeejerne og hjælpe dem med at se verden med hundens øjne. Hvis der er ro og forståelse hos hundeejerne, så er der ro hos hunden, og det er hér det harmoniske liv begynder.
Hvad er Amichien Bonding, og hvordan hjælper det dig som hundeejer?
Amichien Bonding er en sammentrækning af de tre ord “ami”, ven, “chien”, hund, og “bonding”, det at skabe bånd. Jan Fennell skabte i sin tid tilgangen med inspiration fra Horse Whisperen, Monty Roberts, som arbejder med heste og deres naturlige kommunikation. Monty arbejder med at få hesten til at følge ham af egen fri vilje, og det er samme tilgang Jan Fennell bruger, når man med Amichien Bonding arbejder med at skabe tryghed, respekt og tillid ved at forstå hundens naturlige sprog.
For vores hunde handler det gode liv primært om overlevelse og om, hvem der har ansvaret for at skabe trygge rammer. Celest fortæller, at hun møder mange stressede hunde og ejere i sit job. Hun forklarer, at vores hunde hele tiden spørger os om, hvem der har ansvaret for flokkens tryghed. Din vigtigste opgave som hundeejer er at aflæse det, hunden kommunikerer til dig, og at vise hunden, at du er til at stole på og kan tage ansvar i en menneskeskabt verden, som hunden ikke har erfaring med. Fx ved hunden ikke, om vi skal angribe postbudet, og hvorfor han eller hun går tæt på vores hus. Det er op til hundeejeren at vise hunden, ved hjælp af hundens eget naturlige sprog, at vi kan lede den. Lederskab er ikke dominans. Lederskab er guide i en verden, som ofte er meget stressende for en hund.
Lær at læse din hund
Celest understreger, at du som hundeejer først og fremmest skal se på din hund som en hund. Hun oplever tit, at ejere tillægger deres hunde nogle historier, som måske ikke helt holder stik, fordi de er set ud fra vores menneske-perspektiv. Hun gør det klart, at det er vigtigt at se verden med hundens øjne. Først her kan du rigtigt forstå den, og først her kan du vise din hund, at du ved, hvad den vil, og hvad den har brug for. Det er derfor, der sker en øjeblikkelig forandring i hundens adfærd, når Celest besøger en familie i en hjemmekonsultation, da det er hundens eget sprog, hun arbejder med. En forandring betyder ikke, at alle udfordringer er løst, men det viser, at hunden forstår, hvad vi vil, og derefter bygger vi videre på en fin relation.
Celest fortæller, at meget stress kan reduceres ved at give hunden fred og afstand, når den har brug for det. Når en hund fx går i snor, kan den ikke selv vælge, hvor meget afstand den vil lægge til stressende elementer på sin vej. Mange lufteture går fx med pligtskyldigt at hilse på alle hunde, man møder på sin vej, men det er ikke sikkert, din hund egentlig har lyst til det. Her handler det om at forstå din hunds behov, så du ved, om et hundemøde vil være en stressende situation, som I faktisk bør undgå.
Det samme gælder, når det kommer til at respektere hundens fred derhjemme. Undgå at kigge på din hund hele tiden – den vil opfatte det som et konstant spørgsmål om lederskab (“jeg kigger på dig, fordi jeg søger tryghed hos dig”), og det vil få hunden til at føle, at den skal tage ansvar for dig. Hvis din hund ligger og sover, så lad den være. Kald den til dig, hvis du vil klappe og give kærlighed. Celest forklarer med et eksempel fra vores verden: Vi mennesker ville selv synes, det ville være mærkeligt og ubehageligt, hvis vi fx blev krammet uden selv at ville det. Eller at blive vækket uden specifik årsag. Det samme gælder vores hunde. Det kan også skabe stress i en hund. Kald på din hund, hvis du gerne vil klappe den, og hvis den kommer til dig, kan du gøre det. Hvis den undviger klap, skal det respekteres. Dit behov og din hunds behov er ikke altid det samme, og det er okay.
Amichien Bonding er en måde at leve med hund på. Det er en relation i konstant forandring, hvor din hund har brug for din forståelse, og at du tager ansvar for situationer i jeres liv sammen. Celest oplever ofte, at hundeejere får kontakt til deres eget lederskab og føler, at de på andre områder i livet også bliver bedre til at tage ansvar og sætte grænser. Når du gennem din væremåde viser hunden, at du har ansvaret, og at I kan stole på hinanden, vil den vælge dig til enhver tid.
Hvordan foregår Amichien Bonding i praksis?
I praksis handler Amichien Bonding om en stressfri hverdag, hvor hunden ved, hvem der har ansvaret for flokken. Når Celest fx skal hjælpe en hundeejer, beder hun altid om, at hunden er løs, når hun ankommer. Hvis hunden gør og springer op, lader hun være med at kigge på den, beder ejeren om at lede den ind i et andet rum og lukker døren. Uden at kigge på hunden og give den opmærksomhed. Det at give hunden en timeout viser den, at den ikke skal påtage sig ansvaret for den fremmede i den pågældende situation, og at den mister flokken, hvis den gør eller hopper op. Når hunden stopper med at gø, kan den komme ind igen, men gentager den adfærden, bør du igen give den en timeout. Vi viser hunden, hvordan vi gerne vil have rammerne i vores hjem. Havde det været et 3-årigt barn, der kom ind af døren, så kan situationen være farlig. En timeout giver hunden tid til at tænke over situationen, og hvordan den kan være sammen med os. Dette værktøj er et udpluk af en sammenhæng.
Et andet godt eksempel, hun giver, er hvis din hund er bange for noget. Ifølge Amichien Bonding skal du ikke prøve at “tage dig af den”. Du skal ikke trøste den eller bekræfte den i sin frygt, for det vil hunden læse som, at du også er bange, og at den skal tage ansvar for situationen. Det er vigtigt, at du lader som ingenting og viser din hund: “Hvis JEG ikke er bange, og JEG har ansvaret for dig, så skal DU, hunden, ikke være bange”.
Hvad skal man være opmærksom på ved pasning?
Som hundeejer
Generelt set, fortæller Celest, har din hund lettere ved at blive passet, hvis den har en tryg hverdag derhjemme. Træn fx din hund i at være alene hjemme inden pasningen, så den ikke bliver overrumplet ved at blive “efterladt” hos en hundepasser.
Når din hund skal passes, er det vigtigt, at du som hundeejer er ærlig – både overfor dig selv og overfor hundepasseren. Prøv at “træde et skridt tilbage” og se objektivt på din hund: Har den tendenser eller vaner, som det er vigtige, hundepasseren er opmærksom på? Trækker den i snoren? Kan den være alene? Ærlighed er det allervigtigste, når man skal have sin hund passet! Når du afleverer hunden hos hundepasseren, er det også vigtigt, at du ikke gør et stort nummer ud af det. Overgiv hunden til hundepasseren og understreg i dine handlinger og dit kropssprog, at situationen er tryg.
Husk på, at det er helt okay, at du stiller krav til hundepasseren, og det er okay, at du er åben om, hvad der skal til, for at din hund er tryg. Omvendt skal hundepasseren også kunne regne med dig. Har vedkommende spørgsmål eller trænger til gode råd, bør du kunne være tilgængelig og villig til at hjælpe – husk at du kender din hund bedst.
Som hundepasser
Som hundepasser er det vigtigt, at du husker at stille de relevante spørgsmål. Få styr på, hvilke ting, det er nødvendigt for dig at vide. Derudover skal du være opmærksom på ikke at behandle hunden som en lille baby. Det kombineret med, at den sædvanlige flok er væk, lægger for meget ansvar på hunden, og det kan resultere i stress. Som hundepasser er det vigtigt, at du sørger for at give hunden et safe space. Lad være med at kaste dig over hunden, når du ser den. Lad den komme ind, lande og derefter kan du kalde den til dig. Og når I når pasningsdagen, så lad igen hunden lande, inden du kalder den til dig. Herved viser du hunden, at den kan være tryg hos dig, og at du forstår dens sprog.