Har du nogensinde tænkt over, om din hund lytter med, når du hører radio? Forstår hunden det, den oplever? Kan den lide musik? Og er der noget musik, den bedre kan lide end andet? Læs med her og få svar på, hvor musiske hunde egentlig er…
Musik til din hund og af din hund
Der er de seneste år blevet lavet masser af musik til eller af hunde. Ja, du læste rigtigt! Der er blevet eksperimenteret i alt fra hunde-playlister på Spotify og koncerter for hunde til rigtige hundeorkestre. Der eksperimenteres også med det på visse hundehoteller og hundepensioner rundt i verden. I Sydney i 2010 lavede kunstneren Laurie Anderson fx en hundekoncert ved operahuset! Her spillede hun rolig, lavfrekvent musik, som flere hundrede hunde og ejere kom og lyttede til. Musikken var ikke til at finde hverken snude eller hale i, men en videooptagelse fra koncerten viser, at hundene hyggede sig gevaldigt.
Meget forskning tyder på, at din hund lytter til musik, hvis du sætter det på. Og at den ovenikøbet har præferencer. Du og din hund kan derfor sagtens have forskellig musiksmag!
Hvordan opfatter din hund musik?
Hunde bruger lyde til at huske. De associerer begivenheder og lyde med hinanden og kan på den måde afkode, hvad det er, der sker. Og endnu vigtigere: Hvad der skal til at ske. Din hund kan altså koble forskellig musik til forskellige følelser. Så når du hører en sang og viser glæde, vil din hund koble den med noget positivt. Noget tyder også på, at de forskellige genrer påvirker hunde forskelligt. De kan for eksempel blive stressede af heavy metal, hvor de bliver afslappede af klassisk musik.
Hvilke musikgenrer kan hunde lide?
Hunde bliver beroliget af lavfrekvente lyde med simple melodier og langsomme rytmer. De hører bedre end mennesker, og derfor kan de blive stressede af alt for larmende musik. Det er bevist, at hundes hjerterytme og stressniveau falder, hvis de lytter til rolig musik. Det har faktisk også en lignende effekt på mennesker. Så I kan begge blive mere afslappede af at lytte til rolig musik.
I USA er der lavet forsøg med den slags rolige musik på hundeinternater. Det viste sig, at flere hunde blev adopteret i internater, der spillede musik. Sandsynligvis fordi der blev skabt et roligt miljø, hvor hundene gøede mindre. Gæsterne fik lyst til at blive længere på internatet, når der var mindre larm. De tog sig derfor bedre tid til at vælge deres nye familiemedlem, og flere hunde blev adopteret.
Kan hunde synge?
Noget tyder på, at hunde har en eller anden forståelse for musik og tonesprog. Når hunde hyler i flok, hyler de stort set aldrig i samme tone. Når én hund hyler, og andre tilslutter sig, tilpasser de deres hyl, så de ikke lyder ens. Der er ingen, der ved hvorfor… Måske fordi de vil skille sig ud fra hinanden? Eller larme mest muligt?
I 1983 skrev den amerikanske komponist Kirk Nurock musikken “Sonate for klaver og hund”. Han spillede og sang, mens tre hunde hylede til. Hundene var trænet til at hyle på bestemte tidspunkter og “sang med” på klaverstykket. Selvom hunde ikke kan læse noder, lød resultatet faktisk næsten ens, hver gang de spillede. Du kan finde stykket på youtube, og det lyder bestemt ikke kønt, men det er alligevel imponerende!
Der går et rygte om, at Richard Wagner komponerede sin musik “sammen” med sin hund, Peps. Han havde Peps ved siden af sig, når han komponerede. Her lagde han mærke til hundens reaktion, når han spillede forskellige akkorder. Var den rolig? Oprørt? Eller måske helt ligeglad? Og så skrev han musikken ud fra hundens følelser og reaktioner. Hunden Peps kom altså til at spille en stor rolle i noget af det mest kendte musik nogensinde. Ja, det siger rygtet i hvert fald…
Dog er det nok usandsynligt, at hunde til fulde forstår, hvad de hører, når de hører musik. Eller at de er helt bevidste om, at de “synger med”, når de hyler. Men det siger rigtig meget om, hvor meget hunde iagttager, analyserer og deltager i deres omverden, og det er da fantastisk!
Træn din hund til at lytte
Det er altid en god idé at træne noget nyt med sin hund. Du holder din hund aktiv samtidigt med, at det styrker båndet mellem jer. Har du måske en hund, der er nervøst anlagt? Så kan det være smart at vænne den til klassisk musik, fordi det har en beroligende effekt. På den måde kan du altid have et middel til at berolige, hvis den bliver nervøs.
Vil du vil træne din hund til at være tryg i et miljø med meget musik? Så skal du begynde med at spille din yndlingsmusik. På samme tid skal I lave hyggelige eller sjove ting sammen, så hunden forbinder musikken med noget positivt. Du kan også lære din hund at gøre bestemte ting, når du spiller noget specifik musik. Nogle hunde kan sågar lære at lave hele koreografier!
Når I er færdige med at træne, skal du afslutte med leg, ros og godbidder. Så ved hunden nemlig, at der er noget positivt i vente, næste gang I træner.
Er du alligevel ikke helt klar til at tage din hund med, næste gang du skal til koncert? Husk at du altid kan booke en hundepasser til en pasning eller en luftning på Dogley.com.