Det kan være hyggeligt at have flere forskellige kæledyr i hjemmet. Men de skal kunne bo sammen i fred og ro. Så hvordan griber man det an, hvis man har hund og gerne vil have andre kæledyr? I denne artikel kigger vi nærmere på, hvilke kæledyr en hund vil kunne bo sammen med. Og så giver vi dig gode tricks til, hvordan du kan vænne din hund til andre kæledyr i hjemmet.
Kan hunde være sammen med andre dyr?
Kort sagt: ja. Hunde er sociale og glade for selskab, og de kan tit gå sammen med andre kæledyr uden problemer. Det afhænger af dyrenes personlighed, om de har lyst til at leve sammen.
Derfor er det fx en skrøne, at hunde og katte ikke kan bo sammen. Hvis du ikke tvinger din hund og din kat til at bruge tid sammen, men derimod introducerer dem til hinanden lidt efter lidt, lærer de (oftest) at omgås hinanden.
En hund vil som oftest heller ikke have problemer med at bo sammen med gnavere. Hunde og gnavere har ikke ret meget til fælles, så de vil højst sandsynligt acceptere hinanden, men har ikke behov for at lære hinanden at kende. Det samme gælder hunde og fugle, fordi de er så langt fra hinanden, at de oftest ikke har en egentlig interesse i hinanden. På mange måder er gnavere eller fugle gode husdyr sammen med en hund, fordi de bruger det meste af deres liv i bur. De behøver altså ikke blive en særlig stor del af hundens hverdag, fordi dyrene let undgår hinanden.
Hvis du har en social kanin, kan den formodentlig også sagtens gå sammen med din hund. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle kaniner er ret nervøst anlagte. Derfor kan det være, at de bestemt ikke kan lide hunde.
Nogle mener, at hunde og ildere er ideelle at have i samme hus. At begge dyr er sociale flokdyr, og at du sagtens kan lufte en ilder med en hund. Andre mener dog det fuldstændigt modsatte, og at de kan komme op at slås.
Hvordan vænner jeg min hund til andre dyr?
Før du introducerer nye dyr i dit hjem, skal du tænke over, hvilken slags hund du har. Hvis din hund er blid og venlig, er der gode muligheder for at have andre kæledyr i hjemmet. Men nogle hunderacer kan være svære at have i samme hjem som nogle bestemte dyr. Hvis din hund rent genmæssigt fx er en gnaverjagthund (som en jack russell terrier), er et gnaverhusdyr måske ikke en god idé.
Det er lettest at lære din hund at omgås andre dyr, når den er hvalp. Her er den nemlig ved at lære verden at kende og er måske knapt så “sat”, som en ældre hund. Dog kan en voksen hund også sagtens trænes til at være i selskab med andre dyr.
Start allerede træningen, når I går sammen på gaden. Når du går forbi et andet dyr, kan du lade hunden kigge, mens du er rolig og glad ved dens side. Så ved den, at du ikke er bange, og at den heller ikke har grund til at være det. Hvis du skal lære din hund at være venner med ét bestemt dyr, skal du lære den ikke at jage nogen af dens artsfælles. Hvis din hund altså skal bo sammen med en kat, må den ikke jage efter fremmede katte på gaden.
Det er vigtigt, at du husker, at hunden i sin natur anser mange andre kæledyr som byttedyr. Det vil også sige, at mange andre kæledyr ser hunden som et rovdyr og vil derfor være på vagt, når de møder den. Derfor er det vigtigt, du har hunden i snor, når den møder de andre dyr i begyndelsen. Så kan den nemlig ikke løbe efter dem.
Det er en god idé at din hund lærer det andet dyrs duft at kende, inden de mødes. Så kan den nemlig genkende duften og bliver ikke overrasket over, hvad der møder den.
Hvis en hund skal møde et andet dyr for første gang, er det en god idé at sørge for, at hunden har været aktiv i løbet af dagen. Så undgår du nemlig, at den bliver overbegejstret eller meget nysgerrig og kan stresse det andet dyr. Sørg for der er afstand mellem de to dyr. Det er vigtigt, at hunden og det andet dyr har mulighed for at have hver deres “helle”. Et sted, hvor de kan gå hen og undgå fysisk kontakt med hinanden. Deres helle skal være et sted, de frit kan bevæge sig til og fra uden at føle sig lukket inde. Lad hunden være i snor i begyndelsen af mødet og efterlad aldrig dyrene uden opsyn. Første møde bør være kort, og det er vigtigt, at der er en hyggelig og rosende stemning. Gør så stille og rolig afstanden mellem dyrene mindre og møderne længere.
Du skal tænke på to ting, når du introducerer dyr til hinanden: sikkerhed og langsigtede følger af mødet. Ingen af dyrene må altså komme til skade under mødet, og ingen af dem må blive så chokerede eller stressede, at de vil være bange ved møder fremover.
Tålmodighed og ros er de vigtigste dele af at lære sin hund at være sammen med andre dyr. Man kan ikke tvinge dyr til at være venner, de skal lære det i deres eget tempo og med en forsikring om, at alt er godt. Men husk! Alle dyr er forskellige. Hvis deres personligheder ikke kan sammen, kan det være svært at lære dem at bo sammen. Du ville jo heller ikke bryde dig om at bo med nogen, du ikke synes om.