Vi bliver naturligvis ramt af stor sorg, når en hund, der står os nær, går bort. Sorgen kommer typisk til udtryk ved tristhed, mangel på appetit og mindre lyst til at være sociale. Men hvad med hunde? Bliver de også påvirkede, når en hund i familien går bort? En hel ny forskningsundersøgelse viser, at svaret på dét spørgsmål er ja.

Italienske forskere har undersøgt 426 hundefamilier med henblik på at få en forståelse af, hvordan hunde oplever sorg. Hundeejerne havde mistet den ene af deres hunde og skulle svare på spørgsmål om, hvordan den efterladte hund reagerede.

86% af hundeejerne oplever, at deres hunds opførelse ændrer sig negativt, når en hund i familien gik bort. 30% af hundene var påvirkede i 2-6 måneder, mens hver fjerde hund stadig opførte sig anderledes efter 6 måneder. Tabet af et hunde-familiemedlem påvirker altså de fleste hunde i en lang periode.

De reaktionsmønstre forskerne fandt var bl.a. at hundene søger mere opmærksomhed fra ejeren, de bliver mindre aktive og er mindre interesseret i at lege. Disse tegn kan ses hos størstedelen af hundene. Ca. en tredjedel af hundeejerne oplever også, at hundene sover mere, spiser mindre, virker mere nervøse og gør i højere grad.

Forholdet hunden havde med den afdøde hund, spiller også en stor rolle i forhold til dens adfærd. Hvis de to var tætte og glade for hinanden, er det oftere, at den overlevende hund viser tegn på sorg.

Ikke overraskende har ejerens reaktion også en påvirkning på hunden. Hvis ejeren selv er ked af det og sørger over den hund, der er gået bort, er der endnu større sandsynlighed for, at hunden der er tilbage også har sorg-lignende reaktioner.

Det vides derfor ikke, om hundens ændrede adfærd er på grund af tabet af den anden hund eller fordi, de bliver påvirket af ejerens triste tilstand.  Lige gyldigt årsagen viser forskningen i hvert fald, at størstedelen af hunde bliver negativt påvirket, når deres nære hundeven dør.

Sådan kan du hjælpe din hund

Hunde oplever det som en stor forandring, når en hund de bor sammen med, pludselig er forsvundet. Hvis du står i den ulykkelig situation som hundeejer, kan du forsøge at hjælpe din hund igennem den svære periode, så den hurtigere kommer ovenpå igen.

Her er et par råd til hvordan du håndterer din hunds sorg:

  1. Som vi beskrev ovenfor, er en typisk reaktion, at hunden søger mere opmærksomhed fra dig. Her er det vigtigt, at du giver din hund den opmærksomhed, den har brug for. Brug tid sammen med din hund, nus om den og giv den masser kærlighed.
  2. Motion er en vigtig del af processen. Selvom din hund måske er mindre legesyg og har mindre energi, er det vigtigt, at du sørger for, at den får rørt sig og kommer udenfor. Lav noget din hund synes er sjovt og tag den steder hen, hvor den kan opleve nye ting. Du ved selv, hvad din hund bedst kan lide at lave – og det skal du udnytte fuldt ud i denne situation.
  3. Hold fast i rutinerne. Der er ingen grund til at give din hund endnu mere forandring, end den allerede oplever. Giv din hund ro ved at holder fast i, hvordan tingene normalt bliver gjort hjemme hos jer. Giv din hund mad på samme tid, som du plejer at gøre, og hold fast i de tidspunkter, hvor I typisk går tur.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *