Hundefoderjunglen er stor og uoverskuelig. Hvad har min hund brug for? Hvor store mængder skal den have? Hvad kan den bedst lide? Er der noget, den ikke kan tåle? Spørgsmålene kan hobe sig op. Derfor har vi taget en snak med Mads Smith, der er medstifter af det danske hundefoderfirma Vuffeli. Vi har stillet Mads alle de spørgsmål, man som hundeejer kan tumle med, når det gælder kost og ernæring hos vores hunde. Mads og resten af Vuffeli har specialiseret sig i skræddersyede foderplaner til hunde. Ud fra nogle forskellige parametre som alder, vægt og allergier tilpasser de foderplaner med passende foder, der opfylder de behov, den enkelte hund har.

Hvad har min hund egentlig brug for i sin kost?

Hunde har ligesom os mennesker brug for seks basale næringsstoffer: vand, protein, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffer er nødvendige i hundens foder, fordi de skal bruges i alle basale funktioner i hundens krop. Man har gennem tiden fundet frem til det optimale niveau af både minimum og maksimum værdier af de respektive næringsstoffer, men der forskes stadig løbende indenfor området.

Association of American Feed Control Officials (AAFCO) har udviklet nogle retningslinjer inden for ernæring hos hunde. Disse retningslinjer er det generelle udgangspunkt for det meste kommercielle hundefoder på markedet – også i Danmark. Derfor er det en rigtig god ide at sikre, at ens hunds foder lever op til AAFCOs retningslinjer.

Dog skal det siges, at AAFCOs retningslinjer er vejledende. Din hunds behov kan variere mere eller mindre afhængig af din hunds helbredstilstand. Har din hund helbredsmæssige udfordringer, kan du med fordel tage en snak med fx Vuffeli eller din dyrlæge. Her kan du finde ud af, om der er noget du kan fokusere mere eller mindre på for at hjælpe din hund.

Hvad skal jeg lægge vægt på, når jeg vælger foder til min hund?

Det bedste råd, når det kommer til valg af foder, er ikke at gå på kompromis med kvalitet. Giv din hund den bedst mulige kvalitet, du kan.

Mange tror, at forskellen på kvalitetsfoder og budgetfoder findes på selve varedeklarationen. Men forskellen findes faktisk i kvaliteten af ingredienserne. Fx kan to poser hundefoder begge indeholde 27% protein, men kan være vidt forskellige, når det kommer til fordøjeligheden.

Ingredienslister kan være vanskelige at greje, fordi de er angivet efter største vægt. Hver ingrediens er derfor vejet, inden den tilføjes til foderproduktionen. Ingredienser som frisk kød indeholder meget vand, og en stor del af vandet forsvinder under produktionen. Det betyder, at tørfoder med fx korn som første ingrediens muligvis er ernæringsmæssigt bedre end en foderblanding, der har en kødkilde som første ingrediens.

Og for at gøre det hele endnu mere kompliceret, så er nogle næringsstoffer angivet som minimum og maksimum procentindhold. Det betyder, at det respektive foder også kan indeholde højere eller lavere værdier, end der rent faktisk står på varen.

Er du i tvivl? Så anbefaler Mads, at du tager en snak med en foder- eller ernæringsekspert.

Generelt bør du altid vælge en foderblanding, hvor du kan genkende ingredienserne på varedeklarationen. Er en stor del af ingredienslisten tvetydig eller uigennemsigtig, så vælg en anden foderblanding, så du helt præcist ved, hvad du giver din hund.

Hvad kendetegner en velernæret hund?

En af de nemmeste måder at se, om en hund er velernæret, er på dens udseende. Typisk vil man kigge på kropstilstand og vægt samt hud og pels. Det handler om at opretholde en balance, hvor hunden hverken får for lidt eller for meget af mikro- og makronæringsstoffer.

Med den rette ernæring og en tilpas mængde motion er hunden i stand til at holde en sund idealvægt. En forkert ernæring og for lidt motion kan medføre en både under- eller overvægtig hund. Derfor er det enormt vigtigt at være opmærksom på din hunds vægt. Mange danske hunde lider af en let til svær grad af overvægt, som resulterer i en nedsat livskvalitet og kortere levetid.

Et andet faresignal, som man skal være opmærksom på, er din hunds hud og pels. Hvis din hunds pels bliver plettet, rød, irriteret, får skæl eller lignende, så er det typisk et symptom på enten allergi eller fejlernæring. Her ser man ofte sin hunds pels går fra at være blød og dejlig til at være nærmest rug som en stålbørste.

Som en god hundeejer skal du altid tjekke din hunds hud og pels for skaldede pletter eller irriterede områder. Din hunds pels er et godt billede på din hunds helbredstilstand. Hvis du ser noget ud over det sædvanlig, så kan det være en god idé at kontakte din dyrlæge.

Hvordan ved jeg, om min hund har brug for nyt foder?

Der kan være forskellige årsager til at skifte foder. Man kan overordnet inddele årsagerne i naturlige og nødvendige foderskift.

Et naturligt foderskift:
Er din hund en hvalp, men ved at være fuldt udvokset, skal du naturligt foretage et skifte fra hvalpefoder til voksenfoder. Forskellen i foderet er primært energidensiteten, hvor hvalpe har brug for en større mængde energi til at vokse. En anden naturlig overgang er til seniorfoder. Det skyldes bl.a. et stigende behov for ingredienser som glucosamin og chrondroitinsulfat som forebygger og styrker led, brusk og knogler sammenholdt med et lavere energibehov.

Et nødvendigt foderskift:
Oplever du symptomer som beskrevet ovenfor, både ift. under- eller overvægt, hud og pels eller lignende, burde du på det kraftigste søge råd og vejledning med henblik på et foderskift.

Ændrer hundefoder sig med tiden og kan noget foder være på mode?

Ja helt bestemt, fortæller Mads. Der er meget tydelige tendenser i hundefoderverdenen, ligesom der er i menneskers madverden.

En af de mest debatterede emner de seneste år er ”korn eller ej” i hundefoder. Det er en debat, der nærmest er lige så religiøs som ananas på pizza eller ej. De seneste par år har der været en stor tilstrømning mod ”kornfrit” foder. Dog viser de nyeste tal en tendens mod foder med korn igen. Her er det især foder med hvide eller brune ris, som bærende kulhydratkilde, der er populær, frem for hvede, rug eller majs.

Er der så noget foder, alle hunde bare elsker?

Man kan ikke sige, at der er én bestemt ingrediens eller smag, som hunde er helt vilde med, for smag varierer. Generelt kan vi dog se, at hunde er vilde med mad, som har et relativt højt protein- og fedtindhold. Også selvom det måske ikke altid er det mest optimale for dem…

Men der er i hvert fald én ting, som ALLE hunde elsker, og det er mad fra spisebordet. Det kan være alt fra et stykke kød, en gulerod eller en pølse, bare det kommer fra hundemor eller hundefar, bliver det spist med velbehag.

Det er vigtigt for din hunds sundhed, at du holder øje med, hvad den spiser. Og ikke mindst hvordan den reagerer på det, den får at spise. Hvis du vil være sikker på, hvad du i hvert fald aldrig må fodre din hund, kan du læse mere her.

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *