Man kan nemt ende med et uheldigt resultat, hvis man ikke har styr på, hvilken klipning der passer til sin hunds race.  Det er derfor vigtigt at kende til det basale indenfor klipning og trimning af hunde. 

Hos Dogley har vi mange erfaringer med at have hunde til hundefrisør. Disse erfaringer har vi samlet for forhåbentlig at spare vores læsere for uheldige oplevelser hos hundefrisøren. Ved du allerede, hvilken slags klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Udover klipning af din hunds pels er det også vigtigt at vide, hvor ofte din hund skal have klippet negle. I det følgende kan du blive klogere på alt, der er værd at vide om hundeklip – både klip af pels og negle.

Proceduren for en hundeklip

En hundeklipning tager som regel to timer, inklusiv vask. Hvis man ikke selv har mulighed for at vaske hunden inden klipningen, er det en god idé at give besked om det, da hundefrisøren skal afsætte ekstra tid til vaskningen og tørring af pelsen. Pelsen skal nemlig være tør, før den kan klippes. Det gælder dog kun hunde, der skal klippes, mens man imidlertid IKKE må vaske trimmehunde hverken før eller efter, da det kan medføre eksem eller andre hudproblemer hos hunden.

Som hundeejer er du naturligvis velkommen til at blive i salonen, men i nogle tilfælde kan det faktisk være en fordel, at du ikke er til stede, da hunden kan blive for fokuseret på dig som ejer. Det vil bevirke, at den ikke er i stand til at slappe af, men i stedet vil være for fokuseret på dig og ikke hundefrisøren.

Gode tips inden hundeklipning

  • Din hunds pels skal være redt godt i gennem
  • Luft din hund inden klipning, så den har mulighed for at tisse af
  • Vask evt. din hund inden klipning eller bestil ekstra tid til vask inden klipning
  • Vask IKKE din hund inden trimning
  • Vær opmærksom på om din hund har lopper. Det kan koste et ekstra gebyr, hvis din hund kommer til hundefrisør med lopper

Hundetrimmer eller hundeklipper?

Hundetrim:

Ved trimning plukkes de døde hår af for at give plads til nye hår. Dette gør ikke ondt på hunden, da hårene er døde. Ved en trimning hjælper en hundefrisør således din hund af med de døde hår, da de fleste hunde ikke selv kan fælde de døde hår.

Hvis en hundefrisør derimod klipper en pels, der kræver trimning, vil den gamle pels blive siddende i hårsækkene, og der er dermed ikke plads til, at ny pels kan vokse frem med den rigtige struktur. Man risikerer som hundeejer, at den nye pels bliver utrolig blød og på den måde mister vand-og skidtbeskyttende funktion.

Det er dog vigtigt at understrege, at visse hunderacer er udstyret med en pels, som det frarådes at trimme. Nogle af disse racer har en såkaldt medfødt “forkert” pels, som er blød eller allergisk reagerende ved trim. Trimmehunde skal helst aldrig vaskes, da det vasker det smudsafvisende lag, som hunden naturligt har, væk.

Hundeklip:

Man kan klippe alle hunderacer, det er dog oftest langhårede hunde, man klipper. Det er typisk hunderacer som puddel og bichon frisé, man klipper, da en fællesnævner for disse racer, samt andre langhårede racer, er, at deres pels kan filtre meget, hvis ikke det bliver klippet jævnligt.

Ved klip af en hund bruger man enten saks eller klippemaskine. Ved klipning kan man klippe pelsen i forskellige længder alt efter, hvad der passer racen, og hvad du som ejer ønsker.

 Hvordan adskiller hundetrim og hundeklip sig?

Hundetrim Hundeklip
Passer til hunde med ruhårspels Passer til alle hunde, men særligt langhåret hunde
Hver 4. måned Ca. Hver 4.-6. Måned (afhænger af race)

 

Hundetrim og hundeklip adskiller sig således på måden, hundens pels plejes på. Som tommelfingerregel vil ruhårede hunde skulle trimmes, da deres pels kan tage skade af at blive klippet. Der findes dog terrierracer, som kan klippes.

Ved klipning findes der både hånd- og maskinklip. Den største forskel her er, at ved maskinklip bliver pelsen meget kort, ca. 1 cm. Hvor man med en håndklip kan bevare mere pels. Det, der afgør om din hund skal hånd- eller maskinklippes, er, hvor filtret pelsen er. Gå derfor til hundefrisør, inden pelsen på din hund bliver for filtret.

Rådfør dig altid med din hundefrisør, som ved hvad der egner sig bedst til netop din hund.

Hunderacer der skal trimmes

Trimmehunde er hunde med en kortere, strid og ruhåret pels. Nedenfor kan du se en liste med eksempler på hunde, der skal trimmes.

  • Ruhåret gravhund
  • Border terrier
  • Petit Basset
  • Ruhåret hønsehund
  • Fox terrier
  • West Highland Whiteterrier
  • Russell terrier
  • Schnauzer
Hunderacer der skal trimmes

Hunderacer, der skal trimmes. Fra venstre: schnauzer, russel terrier og border terrier.

Hunderacer der skal klippes

Hunde, der skal klippes, kan se meget forskellige ud, nogle har meget lang pels andre har en bølget mellemlangpels osv. Fælles for hunde der klippes jævnligt er, at de ofte har meget underuld, som kan filtre meget, hvis ikke de bliver klippet. Herunder finder du en liste med eksempler på hunde, der kan klippes.

Hunderacer der skal klippes

Hunderacer, der skal klippes. Fra venstre: bomuldshund, puddel og cocker spaniel.

Hvor ofte skal en hund til hundefrisør?

Hvor ofte en hund skal til hundefrisør afhænger af racen og dermed af dens pelslængde. Nogle hunde har meget pels med meget underuld, mens andre hunde har lidt og en tynd, fin pels. Hunde med meget underuld skal klippes oftere end hunde med fin pels. Antallet af klip pr. år vil dog også variere, alt efter hvilken type klip din hund har.

Blandt trimmehunde er der også stor variation over racerne og dermed, hvor tit de skal til hundefrisør. En trimmehund vil som regel have sit første besøg hos hundefrisøren, når den er fem måneder, og herefter vil hundefrisøren kunne sige, hvornår din hund skal komme igen.

Mange hundeejere har en forestilling om, at hunden skal klippes helt kort om sommeren for nemmere at kunne komme af med varmen. Dette er ikke nødvendigvis rigtigt. Pelsen beskytter faktisk mod varmen. Hvis pelsen derimod er meget tyk med underuld og filter, kan huden ikke ånde, idet pelsen holder på varmen. Derfor er det vigtigere, at hunden er redt godt i gennem, og der ikke er nogle filtre i pelsen.

Hvis du er i tvivl om, hvor ofte din hund skal klippes, er der hjælp at hente hos Dogleys store fællesskab af hundeejere og hundepassere. Find en hundelufter, der har erfaring med netop din hunderace, få god vejledning og evt. en fremtidig hundepasser.

Hvor ofte skal hunde have klippet negle?

Hvor ofte en hund skal have klippet negle er vidt forskelligt. Der er mange faktorer, der spiller ind, f.eks. hvor aktiv hunden er, og hvor meget hunden slider sine kløer.

Små hunde: Ofte skal mindre hunde have klippet negle oftere end større hunde, da de ofte bevæger sig mindre.

Voksne hunde: Voksne hunde skal jævnligt have klippet spidser på deres kløer. De fleste voksne hunde skal have klippet deres kløer ca. hver 3. måned.

Hvalpe: Hvalpe skal have klippet deres negle hyppigere end voksne hunde. Deres kløer vokser hurtigere og skal derfor klippes ca. en gang om måneden.

Det gælder generelt for hunde, at de skal have klippet deres kløer efter behov. Hvis du er usikker på, om det er tid til at lade din hund få en negleklipning, kan du se, om neglene rører gulvet, når den står almindeligt. Hvis de gør det, er det tid til at bestille negleklipning. Hunden skal nemlig stå på trædepuderne og ikke på neglene.

Hvis hundens negle ikke klippes, kan man risikere, at neglen hænger fast i noget og brækker, hvilket kan være meget smertefuldt for hunden, hvis nerverne blottes.

Hvordan finder jeg den bedste hundefrisør?

Det kan give tryghed at rådføre sig med andre hunde ejere i ens netværk for at få anbefalet gode hundefrisører. Hvis ikke du kender nogen i dit netværk med samme hunderace som din hund, kan det være, at du ikke kan bruge de anbefalinger, du får, da det ikke er sikkert, at den gode oplevelse, personen i dit netværk har haft hos hundefrisøren, vil være det samme for dig og din hund.

I Dogleys fællesskab af hundeejere og –passere kan du højst sandsynligt finde andre med samme hunderace som din. Hvis du har spørgsmål til andres erfaringer med hundeklip eller andre erfaringer med den specifikke race, kan du søge efter hundepassere med erfaringer med samme hunderace som din hund.

Find en hundepasser i dit område

 

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *