Der opstår ofte forvirring om, hvad en hundekennel egentlig dækker over, og hvorvidt man kan få passet sin hund der. For hvad er en hundekennel, og er det et godt sted at få passet sin hund? I dette indlæg vil vi derfor præcisere, hvad en hundekennel er, og hvordan hundepasning fungerer på en kennel.

Find en hundepasser i dit område

Hvad er en hundekennel egentlig?

Hundekennel, hundehotel, hundepension og hundeinternat er begreber, der nemt kan forveksles.

Vi har tidligere beskrevet, hvad hundepension og hundeinternat dækker over, nu vil vi uddybe, hvad en hundekennel dækker over.

En hundekennel er kort sagt et sted, hvor der opdrættes hunde, som oftest racehunde med stamtavler. For at en kennel er officielt anerkendt skal den leve op til en række krav. En hundekennels primære formål er derved ikke pasning, men alligevel fungerer nogen som hundepasningstilbud. Da en hundekennels primære funktion er opdræt, betyder det selv sagt, at det er et sted med mange andre hunde, hvilket kan virke stressende for hunde, der passes der.

Idéen til Dogley opstod netop, fordi vores grundlægger skulle have passet sin hund og ønskede et alternativ til hundekenneler eller hundepension.

I det følgende vil vi gå mere i dybden med hundekenneler, og hvordan hundepasning foregår ved en kennel.

Sådan fungerer pasning hos en hundekennel

Som tidligere nævnt er hundepasning ikke kennelens primære formål, men der findes alligevel hundekenneler, der tilbyder pasning. Det kan være den kennel, din hund er opdrættet af, eller en lokal hundekennel eller en helt tredje.

Inden du vælger at få sin hund passet på en kennel, er det vigtigt, at man overvejer om din hund trives i det miljø, der er i kennelen, og om din hund trives med at være sammen med mange andre hunde konstant. Der er mange sanseindtryk på en kennel, og for nogen hunde kan det nemt blive overvældende og stressende.

Så selvom andre har haft gode oplevelser med at få deres hund passet hos en hundekennel, er der mange overvejelser, der er vigtige at gøre sig. Nogle hunderacer er mere socialt anlagt og trives godt sammen med mange andre hunde, hvor der konstant sker en masse, mens andre er mere sensitive og derfor trives bedre i rolige omgivelser.

Alle hunderacer er forskellige, og derfor er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i din egen hunds sind og overvejer, om det er den ideelle løsning for dig og din hund.

Opdræt af racehunde 

På en hundekennel opdrættes, som oftest, én hunderace. Typisk bliver hvalpen hos kennelen til den er otte uger, hvor den har fået de nødvendige vaccinationer og ikke længere er afhængig af sin mor.

I princippet kan alle opdrætte hunde og sælge dem videre. Kenneler, hvor der drives erhvervsmæssigt opdræt, dvs. kenneler, hvor der avles tre eller flere kuld hvalpe årligt og som har tre eller flere avlstæver, skal have en tilladelse fra Fødevarestyrelsen og er omfattet hundesmiley-ordningen.

Hundesmiley-ordningen er blevet til som et led i at øge gennemsigtigheden hos kenneler, så det bliver nemmere at gennemskue kvaliteten og sikre gode forhold for hundene. Mindre kenneler er ikke omfattet af disse regler og er derfor ikke en del af hundesmiley-ordningen. Derfor er det vigtigt, at man undersøger, hvilke forhold hundene opdrættes under.

Dyrs trivsel på kenneler

Der er stor forskel på de enkelte hundekenneler. Generelt drives kenneler af folk, der har forstand på den race de opdrætter, og hundene trives derfor oftest godt. Desuden holder Fødevarestyrelsen kontrol med, at kennelerne drives efter ordentlige forhold. Derfor er langt de fleste kenneler i Danmark gode og tilbyder gode forhold til hundene.

Der kan dog opstå problemer, når hunden først er flyttet hjem til sin nye familie, og derefter kommer tilbage til kennelen, hvor den er opdrættet, eller en anden kennel for at blive passet. Hvis hunden ikke længere er vant til at omgås mange hunde i længere tid, kan dette være overvældende og stressende for hunden.  

Salg af racehunde 

Salg af hunde fra kenneler foregår ved indgåelse af aftale mellem opdrætter og køber. Hvis aftalen indgås, inden hvalpen er otte uger, vil køber som regel have mulighed for at besøge hvalpen løbende. Når hvalpen er klar til at flytte, skal den efter lov være id-mærket og registeret i Dansk Hunderegister.

Når du har fået din hund med hjem, er det vigtigt, at den bliver registreret i Dansk Kennel Klubs database ved retmæssige ejer, da hvalpe altid registreres i opdrætters navn.

Hvad er kravene for at drive en hundekennel?

Som nævnt ovenfor kræver det en tilladelse fra Fødevarestyrelsen, før man kan få lov til at drive en kennel med henblik erhvervsmæssige opdræt. Erhvervsmæssig opdræt defineres ved, at der bruges tre eller flere avlstæver til at avle tre eller flere kuld hvalpe årligt.

Ønsker du at drive din egen hundekennel, skal du i første omgang indgive en ansøgning til Fødevarestyrelsen. Du kan finde ansøgningsskemaet her. I din ansøgning skal du bl.a. svare på:

  • Hvilken race du ønsker at opdrætte
  • Hvor mange hunde der maximalt opholder sig på kennelen på samme tid
  • Beskrivelse af placering og konstruktion af kennelens bygning(er) og en lokaleoversigt over hundenes opholdsrum

Desuden skal alle personer, der driver erhvervsmæssigt opdræt, have gennemført en uddannelse i hundehold.

Får du en godkendelse til at drive erhvervsmæssigt opdræt, vil fødevarestyrelsen komme på uanmeldt besøg en gang om året. Efter to besøg uden anmærkninger vil frekvensen falde til én gang hvert andet år. Du kan læse mere om hundeopdræt her.

Desuden er det også en god idé at anskaffe sig et kennelmærke, et kennelnavn, som er det varemærke, der fortæller, hvor hunden kommer fra. Det fortæller altså, hvor hunden kommer fra, hvem opdrætteren er, samt dennes valg af tæve og hanhund til de hvalpe, der sælges.

Et pasningsalternativ nær dig

Har du og din hund brug for et godt og trygt alternativ, som ikke er stressende for hund, er Dogley  det perfekte alternativ. Dogley er den største platform for privat hundepasning.

Da det er privat hundepasning, undgår du kenneler eller pensionater med trange bure og manglende tid og omsorg til din hund. Her har du mulighed for selv at vælge din hundepasser blandt vores mange godkendte profiler. Dogley er repræsenteret i hele landet, og du kan derfor nemt finde en kompetent og kærlig hundepasser nær dig.

Inden pasningen har du mulighed for at aftale et møde med den hundepasser, du har valgt, således at du kan danne dig et indtryk af personen og af de omgivelser, din hund skal passes i. Du kender derfor den person, der skal passe din hund, inden du aflevere din hund til pasning, hvilket giver en øget tryghed både for dig og din hund. Desuden kan du bede om at blive opdateret løbende på, hvordan din hund har det, mens den bliver passet.

Alle hundepassere er hundeelskere og har erfaring med hundepasning; enten i form af selv at være hundeejer eller gennem Dogley. De ved således, hvad din hund har behov for, og hvad det kræver at passe hund, så den føler sig tryg.

Find din nye hundepasser lige her!

Bor du i Norge eller Sverige, tilbyder vi også privat, kompetent hundepasning i begge lande. Du kan besøge vores svenske hundpensionat her og vores norske hundepensjonat her.

Find en hundepasser i dit område


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *