Vi elsker vores hunde. De er ikke bare en del af hverdagen, men også en del af vores familie. Derfor har mange af os vores pelsede venner som baggrund på telefonen, i ramme over kaminen og hængt op med magneter på køleskabet. Men vidste du, at vi mennesker faktisk har lavet billeder af hunde i mange, mange år? Hvis du kigger godt efter, finder du nemlig hunde i kunsten lige fra mennesker lærte at tegne! I denne artikel kan du læse om eksempler på hundekunst gennem tiden. Vi har talt med Robert Nyberg, der er ekspert i hundekunst, om, hvorfor det betyder så meget for os at bruge hunde i kunst.

Menneskets ældste ven

Hunden er måske en af menneskets ældste venner. Der er nemlig fundet mere end 9.000 år gamle beviser på, at mennesker har lavet billeder af hunde. I den saudiarabiske ørken har arkæologer nemlig fundet nogle hulemalerier af hunde. Billederne viste mennesker på jagt med hunde, og hundene er faktisk i snor. Nogle mener endda, at snoren er et symbol på et ældgammelt bånd mellem mennesket og hunden. I oldtidens Grækenland er der også masser af eksempler på billeder af hunde på blandt andet vaser og fade. Et af fortidens mest berømte billeder af en hund er nok mosaikken “Cave Canem” i den italienske by Pompeji. “Cave canem” er latin for “vogt dig for hunden”, og billedet viser en hund med lange, spidse tænder og blev fundet i gulvet i et hus i byen. Måske kender du også Bayeux-tapetet i Frankrig? Det er et 70 meter langt vævet tapet, der er 900 år gammelt og har mange billeder af jagthunde langs kanten. Hele vejen op gennem historien har mennesker altså tegnet, vævet, malet, hugget eller samlet billeder af deres hunde.

Længere fremme i tiden har mange af de berømte kunstnere, vi kender i dag malet billeder af hunde i forskellige former og farver. Lige fra Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Andy Warhol til Edvard Munch. Og også kvindelige malere som for eksempel Frida Kahlo har været med på hundekunster og malet billeder af sine chihuahuaer.

Hundekunst i Danmark

Det er faktisk ikke kun i udlandet, at mennesker har malet hunde i kunst. Du kan finde masser af dansk hundekunst overalt herhjemme. I mange af de gamle danske landsbykirker kan man også se billeder af hunde. Overalt i landet kan man altså have mulighed for at se billeder af hunde, der er flere hundrede år gamle.

Skagensmaleren P. S. Krøyer er nok en af de danske kunstnere, der har brugt sin hund mest i sin kunst. Han har nemlig malet op til flere billeder af sin hund Rap. Men det mest kendte maleri er nok det af hans kone, Marie, og Rap. Det hedder “Sommeraften ved Skagen. Kunstnerens hustru med hund ved strandkanten” – sikke en titel! Det viser Marie og hunden på stranden, hvor de begge står i skumringen og kigger drømmende ud over vandet.

Fra arbejdshund til hyggehund

Op gennem historien har vi altså set mange eksempler på, at hunde har været en del af kunsten. Men selvom hunden har været til stede i kunsten i mange, mange år, er der alligevel en forskel fra 9.000 år gamle hulemalerier til i dag. Hunde er nemlig gået fra udelukkende at være brugshunde til at få en anden, lidt mere hyggelig rolle. Og det ses tydeligt på den måde, de vises i kunst.

De sidste 200 år er familie og hygge nemlig blevet en vigtig del af kunsten. I den periode i 1800-tallet, der hedder romantikken, blev det vigtigt at vise ro og samling i familiens skød. Og hvad har familien? En hund selvfølgelig! Og ikke bare en jagthund eller en vagthund, men et rigtigt kæledyr. Hundene begyndte at komme med i familieportrætter side om side med både børn og voksne. Det kan du for eksempel se på billedet “Familien Waagepetersen”, der er malet af Wilhelm Bendz i 1830. Her ligger familiens hund og hygger under skrivebordet, mens mor og far taler med børnene.

Nutidens hundekunst

Men noget tyder på, at måden, vi ser på hunde i kunsten, er ved at ændre sig igen. Før i tiden var hunde i malerier og kunst symboler på noget andet (penge, hygge, jagt osv). Men nu lader det til, at de er hele hovedformålet med kunsten i mange tilfælde i dag.

Vi har taget en snak med en ekspert i hundekunst, nemlig Robert Nyberg fra den svenske netbutik The Puppy Poster. The Puppy Poster laver dine private billeder af din hund om til en flot plakat, som du kan have hængende på din væg. Robert startede forretningen med sin ven Hampus, da han manglede en måde at inkludere billeder af familiehunden Roxy i sit hjem. Robert og Hampus har kæmpe dyrehjerter, og så elsker de godt design. De mener, det er vigtigt at have en personlig og glad indretning i hjemmet, og en god måde at få det, er med unikke hundebilleder. Som de selv siger, er hver hund et mesterværk, der fortjener at blive vist frem.

Han er altså omgivet af hundekunst hver dag og ved, hvad vi mennesker ser i billederne af vores bedste venner.

Hvorfor bruge hunde i kunst?

Robert mener, at grunden til, at mennesker bruger hunde i deres kunst, er, at hunde minder os om kærlighed og glæde. Og så er de ovenikøbet også flotte og legesyge at se på, hvilket vækker kunsten til live. Han fortæller, at kunstnere ofte laver billeder af det, de elsker – og mennesker elsker hunde. Og mange begynder helt automatisk at smile, når de ser en hund, så hvorfor ikke hænge dem på væggene?

Ifølge Robert er hunde til stede i kunsten op gennem historien, simpelthen fordi de er skønne! I dag har man mere end nogensinde lyst til at være et selvstændigt menneske. Derfor vil man også gerne have kunsten i sit hjem til at være noget særligt. Med et kunstværk af din egen hund på væggen får du et virkelig pænt billede. Men samtidigt får du også en personlig og følelsesmæssig tilknytning til billedet. På billedet nedenunder kan du for eksempel se Dogleys stifter Molly med sin egen Puppy Poster.

Verden har ændret sig

Hunderacer bliver mere og mere særskilte, forklarer Robert. Udviklingen i avl og racer gør, at der bliver større forskel på de forskellige hunderacer. Hunden bliver altså et individ i sig selv og er ikke længere “bare” menneskets ven. Hunden er altså gået fra at være følgesvend til at være mesterværket i sig selv!

På samme tid har ny teknologi gjort det lettere selv at tage gode billeder af sin hund. Og det at lave kunst behøver ikke nødvendigvis være en langsommelig proces at male et oliemaleri. Alle kan altså lave kunst i dag med de rette instrumenter. Det er dét Robert, Hampus og The Puppy Poster hjælper med: At folk kan skabe kunstværker selv, sammen med deres hunde.

Hundeejere har mange meget forskellige ønsker til, hvordan deres hundebilleder skal se ud. De kan for eksempel være fjollede, tiggende, alene eller sammen med andre hunde. Der kommer mange kreative bud på hundekunst, der altid bringer et smil frem. Robert fortæller, at folk oftest gerne vil have foreviget et særligt udtryk eller en bestemt situation, der beskriver hundens personlighed. Hundekunst handler altså ikke altid om, hvor godt det ser ud, men nærmere hvad man føler, når man kigger på det. Det er altså vigtigere, at man selv holder af billedet, end hvordan andre opfatter det.

Hver hund er et mesterværk

Til sidst spurgte vi Robert, hvad hans eget stykke yndlingshundekunst er. Hans svar er selvfølgelig billedet af hans egen hund, Roxy! Han uddyber, at hun kniber øjnene lidt sammen på billedet, og at det gør det helt specielt. Det er ikke åbenlyst for andre, men Robert smiler, hver gang han ser det og tænker: “Det er præcis sådan dér, hun er!”. Billedet af Roxy betyder altså noget helt særligt for ham. Ingen andre i verden har det samme forhold til billedet, ligesom de heller ikke har et billede magen til. Som Robert siger, vil vi hundeejere gerne vil sætte vores hunde i fokus, fordi de betyder så meget for os.

Over mange tusind år er hundene gået fra at være brugsdyr til at være venner og nu: en del af familien. Og ligesom alle andre familiemedlemmer, der får taget billeder, fortjener de at blive vist lige præcis, som de er.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *