En tur på stranden kan være en fantastisk oplevelse for din hund. En dukkert i det dejlige havvand er en god måde at køle ned på, og samtidig byder kysten på mange anderledes sanseindtryk. Turen til stranden er dog ikke helt uden besvær. Der er en håndfuld ting, som du skal være opmærksom på, før du og din hund besøger havet. Bl.a. er det ikke alle steder, du må have din hund med, og det er heller ikke altid helt problemfrit for din hund at bade i havet. I denne artikel får du et overblik over, hvad du skal vide, før du tager en tur på stranden med din hund.

Regler og love

Adgang forbudt

Før du og din hund slår jer ned i det bløde sand eller hopper ud i det dejlige havvand, er det vigtigt, at du orienterer dig. Visse strande tillader nemlig slet ikke hunde. Hold derfor altid øje med skiltningen på stranden og besøg evt. kommunens hjemmeside, hvor du kan finde informationer om deres strande.

Hold øje med det blå flag

Du kender nok det røde flag – det signalerer, at badning i havet frarådes. Men kender du også det blå flag, som er særligt vigtigt for hundeejere? Det blå flag er del af en international miljømærkningsordning, som arbejder for at beskytte miljøet ved hav og kyst. Flaget gives til strande, som overholder visse fastlagte regler. En af disse regler er desværre, at hunde hverken må opholde sig på stranden eller bade i havet.

Selvom der er blå flag, må du dog godt gå en tur med din hund på stranden. I skal blot ikke slå jer ned. Ofte er strandene med blå flag korte og du kan derfor let finde et område, som ikke er påvirket af det blå flag. Blå flag-zonen er markeret på oversigtskortet på den enkelte strand.

Du kan se et kort over strande med blå flag her.

Din hund skal være i snor om sommeren

Har du endelig fundet en strand, hvor du godt må være med din hund, skal du lige tage et kig i kalenderen. Det er typisk om sommeren, at man helst gerne vil have sin hund med på stranden, men netop her skal din hund holdes i snor. I sommerhalvåret, som går fra 1. april til 30. september, skal hunde være i snor på standen. I vinterhalvåret, fra 1. oktober til 31. marts, kan du lade din hund være løs – så længe du har den under kontrol.

Der er dog stadig visse strande, hvor hunde skal holdes i snor hele året rundt. Så hold godt øje med skiltningen på den strand, du besøger. Modsat er der også få undtagelser til snor-reglen i sommerhalvåret. Ligesom der findes hundeskove, findes der nemlig også hundestrande, hvor din hund ikke behøver at være i snor. Se listen over hundestrande her.

Når du er på stranden

Badning med din hund

Der er en god grund til, at vi har udtrykket ”vandhund”. Vi har nemlig alle set den glæde, en hund kan få, når den kommer en tur ud i bølgen blå. Men overraskende nok er det ikke alle hunde der er ”vandhunde”. Du skal altså sikre dig, at din hund frivilligt hopper ud i havet. Din hund skal ikke tvinges eller føle sig stresset. Tag det derfor med ro, når I er ude ved havet. Leg evt. først lidt i vandkanten, før I bevæger jeg stille og roligt længere ud i vandet.

Alger er livsfarlige

Lad aldrig din hund bade et sted, hvor du ikke selv ville bade. Vær især opmærksom på algefyldt vand – visse algearter er skadelige for både mennesker og dyr. Virker vandet grumset eller er der skum på overfladen, så er det et tegn på alger. Modsat os mennesker er hunde ikke opmærksomme på, at de ikke skal sluge vandet når de bader. Derfor er de særligt udsatte for forgiftning. Samtidig kan blot det at bade i algefyldt vand være farligt. Bader din hund i vand med alger, kan det føre til lammelse af musklerne, indre blødninger, og i værste fald død. Mistænker du, at der er alger i det vand, som din hund netop har badet i, skal du tage til dyrlægen med det samme.

Hold øje med kommunens hjemmeside. Kommunerne kontrollerer løbende badevandet og advarer mod, hvis der er for store mængder af alger.

Salt kan give irritation – Husk drikkevand!

Som sagt kan det være svært at undgå, at din hund sluger havvandet. Pga. det høje indhold af salt kan for meget havvand føre til, at din hund får diarré. Derfor er det vigtigt, at du husker at have nok vand med til din hund, så den ikke mangler væske. Derudover er det ofte varmt, når man besøger stranden, og det er vigtigt, at din hund ikke dehydrerer. Så husk nu godt med drikkevand, både til hunden og dig selv!

Nogle hunde vil også opleve kløe, efter de har været ude at bade. Det kan være saltet som irriterer deres hud og pels. Det kan derfor være en god ide at holde øje med, hvordan din hund reagerer, og give den et godt skyl når I kommer hjem.

 

Vær altid opmærksom på, at det også kan være for varmt til at tage hunden med på stranden. Der er nemlig ingen skygge og sandet kan blive meget varmt. Vidste du bl.a., at din hund også kan blive solskoldet? Her kan du læse flere gode råd til, hvordan du bedst tager hensyn til din hund i sommerheden. 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *