Der er sket noget fantastisk: Vores grundlæggerhund, Molly, har fået hvalpe! 😍  Derfor skal dette blogindlæg naturligvis handle om drægtighed hos hunde. Hvor længe varer det? Hvornår sker hvad? Hvordan foregår en hundefødsel? Læs med og lær meget mere om, hvordan det foregår, når hvalpe kommer til verden.

Hvordan ved jeg, om min hund er drægtig?

Nummer 1 grund til at mistænke, at din hund er drægtig, er, hvis du har set den parre sig med en hanhund! Men man kan faktisk først være helt sikker på sin hunds drægtighed efter omkring 4 uger, hvor den kan ultralydsscannes. Men du kan måske se forskellige tegn allerede i ugerne op til. Måske er din hund enormt kontaktsøgende? Måske har den nedsat appetit? Det er begge tegn på, at din hund kan være drægtig. Hvis du tror, din hund er drægtig, kan du ringe til dyrlægen og aftale, hvordan i håndterer situationen.

Hvor længe er en hund drægtig? En hundegraviditet uge for uge

En tæve er drægtig omkring 63 dage, altså lidt mere end to måneder, nemlig cirka 9 uger. Der sker utroligt meget på utroligt kort tid. Vi har prøvet at dele hvalpenes udvikling ind i de 9 uger, de er inde i deres mor.

Uge 1-2

Når et eller flere æg er blevet befrugtet, ligger de de første 1-2 uger i æggelederne og påbegynder celledelingen, hvortil det flyttes ned i livmoderen.

Uge 3

Omkring uge 3 vil æggene sætte sig fast i livmodervæggen, og moderkagen begynder at blive udviklet. På det tidspunkt er hvalpene cirka 1 cm lange og er begyndt at lægge an til forben og bagben.

Uge 4

I 4. uge begynder man at kunne se hvalpenes ører, og øjnene er også på vej. Det er også på dette tidspunkt, at man kan vide sig sikker på drægtigheden ved at få lavet en ultralydsscanning. Her kan dyrlægen give et godt bud på, hvor mange hvalpe der er i maven. Der bliver mindre plads i maven, fordi hvalpene nu er cirka 2,5 cm, og derfor kan det være en god idé at fodre i mindre portioner flere gange om dagen.

Uge 5

Fra uge 5 går det rigtig stærkt. Her kommer der øjenlåg og følehår i ansigtet. Poter og fordøjelsessystem er også godt på vej.

Uge 6

I uge 6 vil hvalpene begynde at have tæer og klør. Du vil måske også kunne se på din hunds mave, at den er drægtig.

Uge 7

I den 7. uge ligner hvalpene “rigtige” hvalpe med pels og det hele, men de er endnu ikke klar til at komme ud. De skal først vokse sig store nok. Det er vigtigt, at du passer på med at give din hund for meget foder. For hvis din hund bliver for tyk, kan det være sværere for den at føde.

Uge 8

Når tæven når uge 8, er det en god idé at hjælpe den med at blive vant til sin fødekasse (den kan du læse mere om længere nede i artiklen).

Uge 9

9. uge er dér, hvor fødslen skal ske, og hvor tæven gør sig klar. Man oplever måske, at hun bliver lidt indadvendt eller træt. Dagene op til fødslen spiser hunden ikke ret meget, og den vil formodentlig slet ikke spise noget på selve dagen, hvor den føder. Hvis du vil vide, hvornår din hund skal føde, kan du måle dens temperatur. Dens kropstemperatur falder nemlig cirka 1-1½ grad i døgnet op til fødslen.

På billederne bliver Molly røgtenfotograferet for at slå fast, hvor mange hvalpe, der er i hendes mave. Det kan man gøre som et alternativ til en ultralydsscanning, særligt hvis det er ud over 4-5 uge.

Selve fødslen

Når fødslen går i gang, vil hunden virke rastløs, og den kan godt få plukveer. Det er vigtigt, at du ikke stresser din hund, når den er midt i sin fødsel. Selve fødslen kan tage alt fra et par timer til et helt døgns tid. Det er selvfølgelig afhængigt af hvor mange hvalpe, der er i kuldet.

Et godt tip: Hvis din hund har adgang til have, kan det være en god idé at holde ekstra øje med den. Hundes instinkt er nemlig at føde i en hule, den selv graver, og ikke inde i huset.

Den første hvalp bliver typisk født indenfor en time af reelle presseveer, og herefter kommer de til verden med mindre mellemrum. Mellem hver hvalp kan det ske, at tæven hviler sig omkring 2 timer, men tidsintervallet kan sagtens være meget kortere. Hvis hvalpene ikke kan komme ud, eller pauserne mellem hver hvalp er længere end 2 timer, skal du ringe til dyrlægen.

Hvornår er din hjælp nødvendig under en hundefødsel?

Hunden klarer det meste selv under fødslen. Når hvalpene bliver født, er de i en slimsæk, som moderen bider i stykker, hvortil hun bider navlesnoren over og slikker på hvalpen, til den begynder at trække vejret selv.

Her er Molly ved at bide slimsækken i stykker

Hvis hun ikke gør nogen af disse ting, kan du som ejer godt hjælpe den:

  • Klip slimsækken i stykker.
  • Klip navlestrengen over
  • Sørg for at tørre hvalpen godt med et håndklæde
  • Fjern eventuelt slim og væske fra næsen med en pipette, så hvalpen bliver stimuleret til at trække vejret.

Hunden føder også en moderkage pr. hvalp. Det er vigtigt, at hunden føder det samme antal moderkager, som den føder hvalpe. Det er hundens instinkt at spise moderkagen, både fordi det er næringsholdigt, og fordi det “fjerner beviser” for eventuelle rovdyr. Ligeledes er det vigtigt, at du holder øje med betændelsestilstand efter fødslen – hvis din hund bliver febril eller udkørt, bør du kontakte en dyrlæge.

Hvornår bør jeg kontakte en dyrlæge

Evidensia har lavet en liste over signaler, du skal være opmærksom på, hvis du er i tvivl om, hvorvidt fødslen går, som den skal:

“Generelt bør dyrlægen opsøges hvis:

  • Der er presseveer i ½ time uden der bliver født en hvalp
  • Det er mere end 2 timer siden sidste hvalp er født
  • Der har været kraftige presseveer som er gået i stå igen
  • Der er grønbrunt flåd fra skedeåbningen men ikke født nogen hvalpe”

Du kan læse hele deres artikel her.

Derudover skal man være opmærksom på, at hvalpene selv skal finde hen til deres mor, for at die første gang. Dog må hvalpene ikke blive kolde efter fødslen. Så hvis du kan konkludere, at de ikke “kan finde ud af” at finde hen til moderen og få mælk, og at de er i fare for at blive for kolde, kan du i nødstilfælde hjælpe på vej.

Det er hårdt at være 14 dage fra fødsel

Hvad skal man ellers huske?

Hvis din tæve er drægtig, er det vigtig, at du sørger for, at den får en ormekur i sidste del af graviditeten. Når en hund er gravid, kan den nemlig give orm videre til hvalpene, hvis den selv lider af det. Den kan faktisk også smitte hvalpe med orm, mens de stadig dier. Derfor er det også vigtigt, at hvalpene får ormekur i deres første levetid. Men tal med din hunds dyrlæge om, hvornår og hvordan det gøres bedst.

Når din hund skal producere mælk efter fødslen, kan den godt godt komme til at lide af kalkmangel. Det kan derfor godt være, du skal være opmærksom på at give den kalktilskud i tiden op til og tiden efter fødslen. Igen bør du tage kontakt til dyrlægen, som kan vejlede dig i, hvad din hund har brug for.

Hvad er en fødekasse?

Fødekassen er din hunds rede under familieforøgelsen. Det er typisk en kasse med masser af tæpper og klude, hvor hunden kan putte og indrette, som den helst vil. Kassen skal være nem at gøre ren, så hundene kan opretholde god hygiejne. Det er nemlig her, hunden kan opholde sig inden fødslen, under fødslen og efter fødslen med sine hvalpe.

Efter fødslen skal hund og hvalpe have fred og ro, så hvalpene kan lære at die rigtigt. Derfor skal fødekassen være et safespace, hvor hund og hvalpe kan være uforstyrret.

Pssst… Uden løbetid, ingen hvalpe. Vil du vide mere om løbetid? Så har vi også skrevet en artikel, der går i dybden med, hvad der sker i hundens krop under løbetid. Klik her for at læse mere.

Har din hund lige fået hvalpe og kan ikke forlade hjemmet, selvom du skal ud? Husk at Dogley tilbyder “hund og hus”-pasning, hvor hundepasseren kommer hjem til dig og tager sig godt af din hund. Klik her for at gå til Dogley.com.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *