Kender du historien om Argos? Argos var en hund, der tilhørte den græske sagnhelt Odysseus. Historien handler om, at Odysseus kommer hjem efter først at have kæmpet 10 år i den trojanske krig og siden var 10 år om at finde hjem. Da Odysseus endelig er hjemme, er der altså gået 20 år, og han er blevet noget ældre, end da han tog afsted. Samtidigt er han også klædt ud som tigger, men det er en længere historie… Pointen er, at den eneste, der kan genkende ham, er hans gamle hund Argos. Selv om Odysseus ikke er til at kende, har hans gamle hund ligget og ventet på ham og genkender ham med det samme! Det lyder jo som en rigtig god fortælling. Men kan der være noget om det? Ny forskning viser nemlig, at hunde husker langt bedre, end man skulle tro. Som hundeejer ved du selv, at du kan lære din hund kommandoer og regler, som den kan huske. Men hvor meget mere husker den egentlig på?

To slags hukommelse

Et forsøg fra Ungarn tyder på, at hundes hjerner arbejder mere komplekst, end man troede. Der er blevet lavet forsøg, hvor hundene er blevet bedt om at gøre én bestemt ting flere gange med længere tids mellemrum. Her viste det sig, at hundene kunne gøre, hvad de blev bedt om, selvom der var gået lang tid – faktisk helt op til 24 timer.

Man kalder den form for hukommelse for episodisk. Og det er en form for korttidshukommelse. Du kender sikkert til at vise din hund, at den skal gøre noget, hvorefter den gør det. Det er, fordi den kan huske, at du for kort tid siden viste den, hvad den skulle foretage sig. Dagen efter kan du bede den om det samme igen, hvortil den ikke aner, hvad du taler om. Det er fordi, din hund ikke kan huske konkrete episoder langt tilbage. En hunds langtidshukommelsen, der nemlig det, man kalder associativ. Og med ny forskning kan man nu skelne helt tydeligt mellem de to former for hukommelse.

Den associative hukommelse gør, at de kan huske en form for minder, men ikke helt som mennesker kan. Hunde opfatter nuet og kan ikke på den måde huske langt tilbage. Når en hund kan huske minder, husker den det ikke konkret. Det er nærmere et minde om en følelse. Hvis en hund for eksempel ser en person, der har været god ved den, vil den huske den positive følelse forbundet med personen og derfor blive glad. Deres hukommelse fungerer altså nærmere som indlæring end som minder. Hvis en hund oplever noget ubehageligt, lærer dens hjerne, at den skal være bange, næste gang noget lignende sker. Man hører eksempelvis om hunde, der er bange for heste, fordi de har stået for tæt på et stødhegn, første gang de har mødt en hest. Her lærer deres hjerne altså at associere den negative oplevelse (selve stødet) med hesten. Hunden er altså ikke decideret bange for hesten, men varsom i situationen, hvor hesten indgår, fordi den bliver mindet om en dårlig oplevelse.

Din hunds tidsfornemmelse

Hunde har ikke nogen tidsfornemmelse. De aner ikke, om der er gået ti minutter eller ti timer! Men alligevel har de en enormt god forståelse for rutiner. Hunde kan afkode små dele af deres ejeres hverdag, der gør dem i stand til at vide, hvad der skal ske, og hvornår det skal ske. Når du tager sko på, ved hunden, at du skal udenfor (og dermed at I skal gå tur). Når du børster tænder, ved den, du skal i seng og så videre. Hunde lader altså udadtil til at kunne huske, hvornår I gør hvad. Men i virkeligheden udsender du og resten af hundens omverden små signaler, der påvirker dens associative hukommelse.

Når du træner med din hund, arbejder du altså med dens associationer. Du bearbejder dens korttidshukommelse, så den på lang sigt vil blive mindet om, hvad den har lært om den pågældende ting, I træner. Din hund lærer altså af rutinen i at træne, mere end den lærer af selve det øjeblik, I træner sammen.

Kan min hund så faktisk ikke huske mig?

Alt det her med korttidshukommelse og langtidshukommelse betyder selvfølgelig ikke, at din hund ikke kan huske dig! Men den husker dig på en lidt anden måde, end du måske skulle tro. Da Odysseus kom hjem efter 20 år, kunne Argos kende ham, fordi han kunne mærke al den kærlighed, Odysseus havde givet ham – også selvom det var frygteligt længe siden. En hund kan nemlig ikke huske den dag, I mødtes første gang, hvad I fik at spise i går, eller hvornår du har fødselsdag. Når din hund kigger på dig, bliver den mindet om følelsen af alle de gode ting, I har sammen. Og de “minder” bliver hos din hund hele livet. Den husker dig altså på den kærlighed og de positive associationer, den kan mærke, når du er i nærheden. Og det er jo faktisk det allervigtigste.

Har du brug for en hundepasser, der har forståelse for og fokus på de rutiner, du har med din hund? På Dogley.com kan du finde private hundepassere i hele Danmark, der tager højde for din hunds behov i hverdagen. Så kan du trygt lade din hund passe, mens du er ude – også selvom du ikke er væk i 20 år.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *