Hunde taler til os gennem deres kropssprog. Derfor er det vigtigt, at vi hundeejere og hundevenner har en vis forståelse hundens kropssprog, og hvordan hunde opfører sig. Vi gennemgår nogle af de vigtigste dele af din hunds kropssprog, så du bedre kan forstå, hvad den helt præcist prøver at fortælle dig. Der er lige så mange indikatorer i hundes kropssprog, som der er varianter af følelser. Vi har valgt nogle af de vigtigste, men du kan altid lære mere om hundekropssprog fx på Dansk Kennel Klubs hjemmeside.

Vi har delt hundens humør op i forskellige punkter. I hvert afsnit kan du læse mere om, hvordan en hunds kropssprog er, når den er i det specifikke humør. Alle hunde er selvfølgelig forskellige, men grundessensen i hundens kropssprog går igen på tværs af alle racer.

En hund er venlig når…

Du kan altid se på en hunds kropssprog, om den er venligt indstillet.

Hvis en hund for eksempel skubber til dig med sin bagdel, er den venlig. Når hunden vender ryggen til dig, viser den nemlig, at den ikke kan angribe dig. Den viser samtidigt, at den stoler på, at du heller ikke angriber den. En hund, der vender sin hals til siden, når den er tæt på dig, viser også venlighed. Det er nemlig også et tegn på, at den blotter sig og stoler på dig.

Når en hund hilser på dig, mens den laver små hop og logrer, er den glad og spændt på at møde dig. Når den dasker til dig med poten, puffer til dig med snuden eller slikker på dig, er det også et tegn på venlig opmærksomhed. Det minder om, hvad hunden gjorde for at få opmærksomhed fra sin mor, da den var hvalp. Det betyder altså, at den meget gerne vil have klap og opmærksomhed fra dig.

Hurtige kendetegn på at hunden har en venlig adfærd:

 • hunden skubber til dig med sin bagdel
 • hunden hilser på dig og logrer med halen

En hund er glad når…

En hund viser dig, at den er glad, hvis den har store øjne og ørene oppe! Den har sin opmærksomhed rettet mod dig, mens den spænder i kroppen og logrer med halen enten vandret eller højt over bagdelen. Det er forskelligt, om den har lukket mund eller fx gør.

Hvis en hund smiler med tungen ude og har opretstående ører, vil den gerne lege. Du kan se lysten til leg endnu tydeligere, hvis hunden bukker sig med forbenene, men holder bagbenene oppe. Herfra kan den nemlig springe direkte frem mod sin legekammerat.

Hurtige kendetegn på at hunden er glad:

 • hunden har store øjne og ørerne oppe
 • hundens opmærksomhed er rettet mod dig
 • hunden smiler med tungen ude
 • hunden bukker sig med forbenene

En hund er aggressiv når…

Hvis en hund snerrer, snapper eller blotter sine tænder, er det et tegn på, at noget gør den aggressiv. Der er forskel på, hvordan en vred hund ser ud. Det afhænger af, hvilken situation den står i, og om den føler sig overlegen eller underlegen. Hvis ørerne ligger ned, kroppen er slap og krybende, og øjnene er smalle føler hunden sig underlegen. Hvis ørerne derimod står op, øjnene er åbne, og kroppen er stiv, føler hunden sig overlegen i situationen.

Det er vigtigt, at du ikke presser en hund, der viser aggressiv adfærd. Er der fare for, at den begynder at bide, bør hundens ejer søge professionel hjælp til at ændre hundens adfærd.

Hurtige kendetegn på at hunden har en aggressiv adfærd:

 • hunden snerrer, snapper eller blotter sine tænder
 • hundens ører ligger ned

En hund er nervøs når…

Hvis en hund bevæger sig forsigtigt frem på slappe ben og med ører, der ligger ned, er den nervøs. Hunde kryber ned, når de ikke er trygge. Deres ører og ben viser, at de føler sig underlegne i den situation, de befinder sig i. De bevæger sig langsomt frem.

Hurtige kendetegn på at hunden har en nervøs adfærd:

 • hunden bevæger sig forsigtigt frem
 • hundens ører ligger ned

En hund er usikker når…

Hvis en hund begynder at lave overspringshandlinger, når du vil have den til noget, er det, fordi den er usikker på, hvad den skal. Hvis hunden fx samler pinde op eller snuser, når den skal løse en opgave, er det sandsynligvis, fordi den ikke forstår, hvad der sker.

Når hunde løfte poter imod dig, kan det være tegn på, at den vil være afvæbnende. Det kan den gøre, hvis den for eksempel ikke bryder sig om en træningsøvelse eller en situation.

Hurtige kendetegn på at hunden har en usikker adfærd:

 • hunden laver overspringshandlinger, når den får en ordre
 • hunden løfter poterne imod dig

En hund er selvsikker når…

En selvsikker hund står ret op med strakt hals og høj, logrende hale. Dens ører er fremme og oppe, og hunden udstråler opmærksomhed med åbne øjne og lukket mund.

Hurtige kendetegn på at hunden har en selvsikker adfærd:

 • hunden står ret op med strakt hals
 • hundens ører er fremme og oppe

En hund er bange når…

En hund viser angst ved at gøre sine øjne smalle, lægge sine ører ned og “smile”. En bange hund bevæger sig langsomt. Hvis den bøjer benene, så de bliver slappe, er det også med til at vise, at den er bange. En hund viser total underkastelse ved at lægge sig ned på ryggen og have flade ører.

Hvis hunden trækker vejret hurtigt eller gisper efter vejret, kan det også være et tegn på angst.

Hurtige kendetegn på at hunden har en bange adfærd:

 • hunden gør sine øjne smalle, lægger sine ører ned og “smiler”
 • hunden trækker vejret hurtigt eller gisper efter vejret

En hund har det skidt når…

Du kan se på en hund, at den har det skidt, hvis den savler ukontrolleret eller unormalt meget. Unormal savlen kan være tegn på, at hunden har det for varmt, at den er køresyg eller har spist noget, den ikke kan tåle. Savl kan også vise, at hunden er angst eller meget træt. Hvis en hund savler unormalt af, hvad den plejer, er det altså tegn på, at den måske ikke har det optimalt.

Hurtige kendetegn på at hunden har det dårligt:

 • hunden savler ukontrolleret

En hund er overrasket når…

En hund, der rejser børster, er blevet overrasket og føler sig underlegen. Hunde rejser børster, fordi det får dem til at virke større. Det giver hunden et øjeblik til at finde ud af, hvad der overraskede den. Den får mulighed for at tænke over, hvad dens næste træk bør være.

Hurtige kendetegn på at hunden har en overrasket adfærd:

 • hunden rejser børster

En hund jager når…

Selvom hunde oftest er bange, når de bevæger sig langsomt, er der undtagelser. For eksempel når de jager. Du kan blandt andet se hundens jagtinstinkt, når den leger. Hunde kan finde på at snige sig ind på hinanden og overraske hinanden som leg. En hund, der har fået øje på noget spændende, har store øjne, strittende ører og et stirrende blik. Hvis hunden står stift med ét ben løftet under sig og vandret hale, har den fået øje på noget, den vil jage.

Hurtige kendetegn på at hunden jager:

 • hunden bevæger sig langsomt
 • hunden har store øjne og strittende ører

En hund er hyperaktiv når…

Når en hund gør insisterende og er påtrængende i sin adfærd, kan det være tegn på, at den er hyperaktiv. Hvis din hund er hyperaktiv, har den ikke brugt det energi, den skal. Derfor kan hyperaktiv adfærd som regel løses med en god, lang luftetur.

Hurtige kendetegn på at hunden har en hyperaktiv adfærd:

En hund er afslappet når…

Det siger næsten sig selv, men en hund er afslappet, når den har søvnige øjne, slappe ansigtsmuskler og er afspændt i kroppen.

Hurtige kendetegn på at hunden har en afslappet adfærd:

 • hunden har søvnige øjne og slappe ansigtsmuskler
 • hunden er afspændt i kroppen

En hund er neutral når…

En hund, der er neutral og afventende, har en afslappet kropsholdning, ligesom halen og ørerne heller ikke viser noget særligt. Den er rolig i sin udstråling.

Hurtige kendetegn på at hunden har en neutral adfærd:

 • hunden har en afslappet kropsholdning
 • hunden er rolig i sin udstråling

Mangler du en hundepasser, der har kendskab til hundes kropssprog? På Dogley.com har vi mere end 1000 erfarne, hjertevarme hundepassere, der står klar til at give din hund deres fulde opmærksomhed. Klik her for at finde en hundepasser i dit område.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *