Vores hunde siger mange lyde. Nogle hunde “snakker” mere end andre (alt efter race og personlighed), men overordnet er hundenes sprog er det samme på tværs af forskelligheder. Har du altid fuldstændigt styr på, hvad din hund prøver at sige? Vi har lavet en oversigt, der hjælper dig til lynhurtigt at komme på sporet af, hvad din hund egentlig fortæller dig.

Når din hund gør

Mange hundes mest brugte lyd er deres gøen. Og det er i stor grad også den lyd, vi “kender bedst”. En hunds gøen kan betyde mange ting. Herunder har vi samlet de fire mest almindelige betydninger af din hunds gøen:

 • En glad gøen er en venlig hilsen eller en invitation til leg.
 • Hvis din hund gør én gang eller enkelte insisterende gange under fx leg, betyder det “stop”. Lyden indikerer, at hundens grænse er nået, og legekammeraten bør holde afstand.
 • En hurtig, vedblivende gøen kan betyde, at din hund mener, nogen er for tæt på dens territorium.
 • Hvis din hunds gøen bliver ved og ved og ved, når du ikke er hjemme, kan det betyde separationsangst eller ensomhed.

Når din hund hyler

Hylen er et levn fra hundenes oprindelse. Hunde stammer som bekendt fra ulve, men det betyder ikke, at de nødvendigvis hyler mod fuldmånen. Et hyl kan nemlig også betyde mange andre ting:

 • Et hyl kan betyde, at din hund prøver at hjælpe dig til at finde den. Hylet kan dog også være et signal om, at andre skal holde sig væk.
 • Er hunden alene eller lige blevet efterladt, kan et hyl være en besked om, at den føler sig ensom.
 • En hund kan også efterligne andre lyde med sit hyl. Sang, sirener eller lignende kan få en hund til at hyle som en form for reaktion på lyden.

Når din hund bjæffer

Et bjæf er ikke helt det samme som en gøen. Et bjæf er ofte i et højere toneleje og af meget kort varighed. Et bjæf er ofte tegn på pludselig smerte eller pludselig overraskelse, som hvis man for eksempel kommer til at forskrække den eller træde den på poten.

Når din hund knurrer

Knurren kan både være udtryk for ubehag og for leg. Du kan altid kende forskel på de to forskellige slags knurren ved at se på hundens kropssprog. Hvis stemningen er god og halen logrer, er det tegn på leg. Hvis din hund til gengæld er stiv i kroppen med rejste børster, kan knurren være tegn på ubehag. Det kan være forskelligt fra hund til hund, hvor meget lyd de laver, mens de leger. Du kan læse mere om forskel på leg og alvor i hundens kropssprog her.

Når din hund piber

En hund, der piber, vil ofte gerne have opmærksomhed. Ønsket om opmærksomheden kan være målrettet forskellige ting. Det kan for eksempel betyde, at din hund skal tisse og vil udenfor. Det kan også være et tegn til dig om, at din hund er utryg i en situation. Piben kan selvfølgelig også være ren og skær henrykkelse over noget spændende!

Har du en hvalp?

Hvalpe piber meget, og det kan være svært for os mennesker at forstå, hvorfor den piber. For en hvalp er piben et signal til dens mor om, at den mangler noget. Det kan være alt fra mad til varme eller nærhed. Det er hvalpens eneste måde at kommunikere via lyd. Når en hvalp piber, er det altså et signal om, at du skal hjælpe den med noget.

Mange af hundens lyde lader til at være ens, men betyder noget vidt forskelligt. Derfor er det vigtigt, at de ses i samspil med hundens kropssprog, fordi det hjælper dig til at afkode, hvad det helt præcist er, din hund siger. Du kan læse meget mere om hundens kropssprog her.


4 Kommentarer

Ulla · 3 december, 2020 kl. 10:33

Min hund gør ikke, det er en mørkebrun Lab. men den taler meget, ikke pive ikke bjæffe men en dyb rumlen fra halsen. jeg kan ikke finde ud af om den har ondt nogen steder. den kan ligge helt stille og kikke på mig og så snakker den med sin dybe rumlen. jeg kan ikke læse mig til det nogen steder. har I hørt om det før? hilsen Ulla

  Elisabeth Nørnberg · 4 december, 2020 kl. 09:56

  Hej Ulla
  Nej det har vi ikke umiddelbart ikke hørt om før. Hvis du er urolig for din hunds helbred, ville vi anbefale dig at tage kontakt til dyrlægen for at få afklaret, om der kan være noget, der skal handles på, eller om det er noget, der bare er særligt ved din hund.
  Mvh Dogley

Tracy Christensen · 8 maj, 2022 kl. 14:13

Hej, jeg har en dværgpuddel, alletiders hund, og det har han været lige siden at jeg fik ham♥️♥️jeg elsker min lille kære puddel. Men jeg havde ladet en ven passe min puddel i seks timer, da jeg kom ind af døren for at hente min hund, skreg han som et lille barn, han skreg mig op i hovedet, og kunne ikke bevæge sig overhovedet.. han er født med en lille hoftefejl,men har ikke haft problemer før at denne hændelse skete.. jeg begyndte at græde, og spurgte ham hvad der var sket, han sagde at han lige var begyndt at skrige, og han vidste ikke noget ham som passede min hun, hvilket jeg ikke tror på. Tror i at en hundpsykolog kan hjælpe mig med at fortælle hvad der kunne være hændt,?? Min hund efterfølgende ville ikke have godbidder af min såkaldte ven.

  Elisabeth Nørnberg · 10 maj, 2022 kl. 09:59

  Hej Tracy
  Det lyder som en ubehagelig oplevelse – det lyder som en god idé at forhøre sig hos en hundepsykolog eller lignende, der kan hjælpe med hvad der kan være årsagen til din hunds skrig.
  Mvh Dogley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *