Vores hunde har mange imponerende evner! De er fysisk stærke og kan løbe ret hurtigt. De hører bedre, end vi gør. Deres lugtesans er uovertruffen. Men hvordan står det egentlig til med synssansen? Læs med her og find ud af, hvor godt din hund ser.

Forskellige hunde har forskelligt syn

Som med alle andre sanser hos vores hunde, er der forskel fra race til race. Det varierer, hvor godt hunde ser, alt efter bl.a. deres hovedform og det formål de er avlet til. Nogle hunde har øjnene siddende tæt sammen, nogle har øjne langt ude på siden af hovedet. Nogle hunde er avlet til jagt og skal derfor være gode til at se ting, der bevæger sig hurtigt gennem landskabet, og nogle er ikke.

Øjets opbygning

Hundens øjne og menneskets øjne minder faktisk meget om hinanden. Der er dog nogle væsentlige forskelle. Hunde har nemlig flere af det, der hedder stavceller, som gør, at de er lidt mere lysfølsomme. Men det er samtidigt også det, der gør, at de ser markant bedre i mørke, end vi mennesker gør. Hunde har et lysreflekterende lag i øjet, der hjælper dem med at se i mørket. Det er også det, der giver det gule genskin, hvis vi tager billeder af vores hunde i et mørkt rum.

Hvor langt kan en hund se?

En hund kan cirka se 200-240 grader, alt efter hvor øjnene sidder på dens hoved. Det giver den mulighed for et bredt syn, men uden ret meget overlap, som vi mennesker fx har. Mennesker ser cirka 180 grader, men meget af synet på vores ene øje overlapper med synet på vores andet øje. Derfor er mennesker bedre til at afstandsbedømme, end hunde er. På samme måde er deres nærsyn heller ikke lige så godt, som vores er.

De ser altså ikke ting tæt på særligt skarpt i forhold til, hvad vi kan, og derfor er de ikke lige så gode til at se detaljer, som vi er (her har de heldigvis deres fantastiske snude til hjælp. Den kan opfange hvad som helst, men det kan du læse mere om her). Til gengæld ser hunde ting, der er i bevægelse, meget bedre end vi gør. Hvis noget bevæger sig, kan de se det på 900 meters afstand, hvor de “kun” kan se det på 500 meters afstand, hvis det står stille.

En ting, man selvfølgelig skal have in mente, når man taler om hundes syn, er, at vi mennesker jo typisk ser verden fra et sted mellem 1,5-2 meters højde, hvor vores hunde typisk ser alt fra cirka ½ meters højde. Deres udsyn er altså begrænset i højt græs eller lignende, hvor vi mennesker kan se hen over.

 

 

 

Ser hunde i farver?

Det er ikke helt til at vide, hvordan vores hunde opfatter farver. Spændende ny forskning tyder på, at hunde kan lugte forskel på farver, fordi forskellige pigmenter har forskellige dufte. Men man mener som udgangspunkt, at de kan se nogle farver, blå og gul især, og har svært ved at opfatte andre farver som grøn og rød. Måske har du allerede læst vores artikel, der handler om, hvorvidt vores hunde kan se tv? Her har vi nemlig skrevet lidt om hundens farveopfattelse og dens evne til at se levende billeder. Du kan læse den ved at klikke her.

Blinde og svagtseende hunde

Der findes selvfølgelig også hunde, der er blinde eller ikke ser særligt godt. Men det betyder ikke, at hundene ikke kan have et godt liv. Din hund kan sagtens leve et dejligt liv med nedsat syn. Dens andre sanser hjælper den nemlig til at navigere. Man skal som ejer bare tage sig nogle forholdsregler. Hvis ens hund er blind eller svagtseende, skal man fx. ikke flytte for meget rundt på sine møbler i hjemmet. Og ofte lade hunden færdes steder, den kender i forvejen. Mange bruger også det trick, at de går rundt med noget, der giver en lyd (fx en klokke i lommen), så hunden ved, hvor man er, og dermed slipper for at blive forskrækket, hvis den ikke har set én komme.

Hvad med øjensygdomme?

Vores hunde kan desværre også få øjensygdomme, ligesom alle andre kan, arvelige som tilfældige. Men i mange tilfælde kan de få hjælp. Hvis din hund fx skulle få grå stær, kan det – ligesom mennesker – afhjælpes, hvis det bliver opdaget tidligt i forløbet. Hunden kan nemlig også opereres med ultralyd relativt nemt. Hunde kan også få problemet med synet som følge af andre sygdomme, de måtte lide af. Har din hund forhøjet blodtryk eller diabetes, er det vigtigt, du holder øje med, om din hunds syn forbliver uændret. Samtidigt kan en ændring i din hunds syn også være tegn på, at der er noget andet, der skal undersøges. Hos DKK kan du læse mere om forskellige øjensygdomme.

Hvordan ved jeg, om min hund ser dårligt?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hund ser dårligt, kan det være en fordel at prøve at bide mærke i nogle forskellige ting. Prøv fx. at overvej, om det kan være synet, der er problemer med, hvis:

  • den får besvær med at gribe ting, du kaster til den
  • den ikke er tryg nye steder
  • den går ind i ting
  • dens pupiller ikke trækker sig sammen, når den bliver udsat for lys
  • den har meget søvn/slim i øjnene
  • øjnene ændrer udseende

Alle disse ovenstående punkter kan være indikatorer på, at der er noget galt med din hunds syn. Hvis du mistænker synsproblemer hos din hund, bør du kontakte dyrlægen.

Har du en hund, der er blind eller svagtseende? Husk at mange Dogley-hundepassere også tilbyder at passe din hund i dit eget hjem, så den ikke skal lære nye steder at kende, hvis du skulle få brug for pasning. Klik her og find en hundepasser i nærheden af dig.

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *