Hvalpetræning
Når du anskaffer dig en hundehvalp, vil det være en god ide at begynde at træne med din hvalp allerede få dage efter, den er kommet ind i hjemmet.
Hvalpe er nemlig, indtil den fylder 16 uger, særligt modtagelige for læring og nye indtryk, end en voksen hund er. Og uden træning i, hvad hvalpen må og ikke må, kan det bliver svært for den lille nytilkomne at fungere godt i sin nye familie.
Det giver derfor god mening at sætte tidligt ind med træningen med din nye hund.
Her får du nogle af vores bedste tips og tricks til træning, du med fordel kan træne med din hvalp, og hvordan du kan gøre det.
Lydighedstræning med din hvalp
Lydighedstræning er vigtigt for din hvalp, hvis du vil have den til at komme, når du kalder, lægge sig, når du beder den om det, gå pænt i snor ved din side og acceptere, at du tager ting fra den.
Når du lydighedstræner med din hvalp, skal du lade den vide, når den ikke gør, som du vil have, ved eksempelvis at sige et bestemt ‘nej’. Men husk at bevare roen og ikke hidse dig op, da det bare vil skræmme din hvalp. Og endnu bedre er det at lade din hvalp vide, når den gør, hvad du vil have den til, med masser af ros og kærlige klap.
Et generelt råd til lydighedstræning med din hvalp er altid at associere hvalpens navn med noget positivt. Råb derfor ikke hvalpens navn højt og surt, hvis den har gjort noget forkert, da dette blot kan gøre det sværere at kalde hunden til sig i fremtiden.
Gode tips:
- Lær din hvalp at dække ved først at få den til at sætte sig foran dig. Hav en godbid klar i den ene hånd, og vis den til hvalpen, så snart den har sat sig. Hold nu hånden med godbidden op til hvalpens snude og bevæg den langsomt ned mod gulvet – så skal din hvalp gerne følge med og ende med at dække.
- Lær din hvalp at gå pænt i snor ved at stoppe op hver gang, snoren bliver stram. Vent nu til hvalpen kigger tilbage på dig – uden selv at kalde på den – og beløn den med godbid eller ros, så snart din hvalp stopper og kigger på dig. Og det bliver du simpelthen bare ved med, indtil hvalpen lærer, at den ikke skal trække i snoren, når I går tur. Hvis hvalpen bliver ved med at trække, kan du også prøve at ændre retning, så snart det sker.
- Lær din hvalp at acceptere, at du tager ting fra den, som dine sko eller andet, den ikke skal gnave i. Dét kan du lære den ved at give den noget andet, når du tager noget fra den – det kan være hundelegetøj, som den gerne må gnave løs på.
Træn din hvalp til at være alene hjemme
At lære din hvalp at være alene hjemme handler i bund og grund om at lære hvalpen, at det ikke er farligt at være alene hjemme. Når hvalpen først lærer det, vil den meget nemmere kunne finde ro ved at være alene og måske endda nyde alenetiden. Og det vil du helt sikkert blive glad for, da det også ofte betyder, at du ikke kommer hjem til en rastløs hvalp, der har gnavet benene af sofaen…
Gode tips:
- Start træningen med at lade din hvalp være alene i et rum en times tid eller to, mens du er i et andet rum. Gør det et par gange i løbet af en uge, og udvid så med at lade hvalpen være helt alene hjemme. Når du lader din hvalp være alene hjemme, er det en god ide ikke at gøre det til en stor ting, når du går og kommer hjem – ellers vil hvalpen forbinde det at være alene hjemme med noget, der ikke er rart.
Renlighedstræning med din hvalp
Det er nok noget nær umuligt, at din hvalp ikke kommer til at tisse (eller mere..) indendørs. Men jo hurtigere du kommer i gang med at træne renlighed med din hvalp, jo hurtigere vil du undgå at skulle finde klud og gulvsæbe frem flere gange dagligt.
Gode tips:
- Brug tid med din hvalp udendørs, inden du overhovedet har fået din hvalp ind i huset. Vent til hvalpen tisser, og ros den så med et venligt ‘dygtig’ – på den måde får hvalpen allerede her et indtryk af, at den gør noget godt, når den tisser udendørs.
- Tag din hvalp med dig ud, så snart den vågner fra en god nats søvn eller lur. De fleste hvalpe skal tisse, når de har sovet, så ved at tage den ud, netop som den er vågnet, gør du det til en vane, at det er udendørs, tisseriet foregår. Faktisk skal hvalpe også ofte tisse, når de har spist og leget, så også derefter skal du hurtigt ud med den.
Socialisér din hvalp
Socialisering er endnu en ting, der er vigtig at sætte ind med allerede, når din hund er hvalp. Du skal altså lade din hvalp møde andre hunde og nye mennesker så tidligt som muligt, da det netop er mens, den er hvalp, at den har nemt ved at lære og acceptere nye bekendtskaber.
Gode tips:
- Tag hvalpen med ud på flere daglige gåture, og lad den møde både nye hunde og mennesker. På den måde lærer din hvalp efterhånden, hvad det vil sige at tage imod nye bekendtskaber. Husk også at hvalpen skal møde både unge og gamle hunde. Møder den udelukkende andre hvalpe, der ikke sætter den “på plads”, kan man risikere, at den bliver for overmodig.
- Pas på med at introducere din hvalp til for mange sociale aktiviteter af gangen, da det vil kunne skræmme hvalpen. Lad den derfor være en del af en ny social aktivitet en gang om ugen i starten og gør det oftere, når du føler, hvalpen bliver mere og mere tryg ved nye hunde og mennesker.
Lær din hvalp ikke at bide
De fleste hvalpe vil bide i starten, men bare rolig, det er helt normal hvalpeadfærd. Hvalpen har nemlig været vant til at lege med og bide sine søskende, hvilket er en vigtig del af hvalpens udvikling og læring af sociale regler blandt hunde. Og det er nu op til dig at lære hvalpen, hvilke sociale menneskelige regler, der gælder.
Gode tips:
- Hav en masse hundelegetøj, som hvalpen må bide i, og undgå, at hvalpens bide- og tyggetrang går ud over dig og andre.
- Aktivér og motionér din hvalp med gåture og oplevelser, så den måske glemmer, at den tidligere brugte bid som en del af sin leg og aktivering.
Træning af voksne hunde
Selvom du allerede har lagt en stor indsats med træning af din hund, mens den var hvalp, stopper det ikke helt, når hunden bliver voksen. I hvert fald ikke hvis du vil have en hund, der nogenlunde ved, hvordan den skal opføre sig.
Opdrag din hund, der gør for meget
Gøen er en naturlig del af en hunds adfærd, men vi kender alle til de hunde, der simpelthen gør for meget. Og det kan være nok så irriterende. Men bare rolig, hvis din hund gør meget, kan den godt vænnes af med det.
Gode tips:
- Allerførst skal du finde ud af, hvorfor din hund gør; nogle gør det på grund af opmærksomhed, andre fordi de er sultne eller vil ud og gå.
- Når du har fundet ud af, hvorfor din hund gør, skal du sætte ind med det, den prøver at fortælle dig. Hvis den eksempelvis gør, fordi den vil have opmærksomhed, kan du give den et krævende legetøj, der holder den beskæftiget eller sætte gang i leg f.eks. at hente pind.
- Du skal dog også huske ikke at belønne “dårlig opførsel”. Lærer hunden, at den får opmærksomhed ved at gø, kan du risikere blot at opildne mere gøen. Prøv i stedet at rose hunden, når den er stoppet med at gø. Vent gerne 30 sekunder, så den ikke tror, at den har fået ros for at gø
Træn din hund til at gå uden snor
Mange drømmer om at kunne gå tur med sin hund uden snor, men det kræver, at din hund er god til at lystre og komme, når du kalder. Hvis din hund smutter fra dig, så snart du klikker snoren af hundeselen eller halsbåndet, skal du derfor måske lige overveje, om du overhovedet skal bruge kræfter på at lære den at gå uden snor. Men hvis din hund er dygtig til at reagere og komme, når du kalder, er der gode muligheder for at lære den at gå uden snor.
Gode tips:
- Tag din hund med ud på ture og hav altid godbidder med dig. Prøv at sætte hunden fri på et område, hvor den ikke kan løbe for langt væk, og prøv at kald på den. Kommer din hund, når du kalder, skal den straks belønnes med en godbid og sættes fri igen. Og sådan bliver du bare ved, til du er helt tryg ved, at din hund kommer, når du kalder.
- Husk også altid at respektere reglerne for det område, du går i. Det er ikke alle steder, det er tilladt at gå uden snor. Selvom din hund er velopdragen, er det ikke sikkert, at alle er trygge ved, at din hund går løs.
Lær din hund ikke at hoppe op
Du kender det sikkert; du kommer hjem til vennerne, hvor en lækker middag venter, og så snart du træder ind af døren, bliver du overfaldet af en hund, der hopper op af dig. Har du en hund, der er glad for at hoppe op ad folk, er der heldigvis noget at gøre.
Gode tips:
- Når du kommer ind af døren, og din hund hopper op, skal du ikke ‘belønne’ den med jubel og begejstring. Ignorér i stedet hunden og vend ryggen til, indtil den er faldet til ro. Først her kan du virke begejstret over at være hjemme og give hunden et kærligt klap.
- Du må endelig ikke råbe af din hund, når den hopper op – det kan faktisk være med til at forstærke hopperiet, for en negativ reaktion er bedre end ingen reaktion.
- Når du får gæster, skal du lære hunden at blive i sin kurv og vente med at hilse, til den får lov. Det kan du træne ved fx at lade en gæst ringe på, mens du får din hund til at blive i sin kurv, indtil du siger til.
1 Kommentar
Marianne Brandt Bennetsen · 12 november, 2022 kl. 11:16
Fået en ny lille hund 5 år. Sød og rar og venlig.
Lydigheddigstræning. Hunde adfærd.