Her i Danmark er gadehunde og herreløse hunde heldigvis ikke noget ret stort problem. Men andre steder i verden bliver man nødt til at tackle problemet på kreative og utraditionelle måder. Vidste du for eksempel, at der findes et område i Costa Rica i Mellemamerika, hvor der bor omkring tusind hunde i det fri? Det hedder The Land of the Strays, og det er et internat, hvor hunde uden ejer kan komme og leve i det fri med en masse venner og mennesker, der passer godt på dem.

The Land of the Strays

Internatet er stiftet for omkring 16 år siden, da dets ejere, Lya Battle og Alvaro Saumet, begyndte at tage sig af hunde, de fik ind fra gaden. I begyndelsen tog de sig af hundene i deres eget hjem og have, men da de nåede op omkring 100 gadehunde, blev de nødt til at flytte internatet ud på landet. Her havde Lya arvet et stort stykke land fra sin bedstefar, som hun valgte at bruge udelukkende som internat – i sin bedstefars ånd, da han elskede dyr lige så meget, som hun selv gør.

The Land of the Strays ligger altså i dag i et område, der hedder Territorio de Zaguates, som ligger en halv times tid uden for San José, der er hovedstaden i Costa Rica. Internatet har cirka 970 hunde, der ellers ville have levet på gaden rundt omkring i byerne. Costa Rica slås lige nu med et kæmpe problem med gadehunde. Det anslås, at der på nuværende tidspunkt er omkring 2 millioner hunde på gaderne, og det er et barskt liv for de mange hunde.

Trygge omgivelser

Hos Lya og Alvaro har hundene lov til at være trygge. Alle hunde, der ankommer uden et navn, får et. De bor på et 1,5 km2 stort tropisk bjergterræn, hvor de bliver passet af fastansatte og frivillige, der sørger for at fodre, lufte, børste, klappe og pleje dem. Internatet har både fysioterapeuter og dyrlæger tilknyttet, der sørger for, at hundene har det godt og er sunde. Alle hundene bliver steriliseret, når de ankommer, så de ikke bidrager til problemene i Costa Rica ved at lave flere herreløse hvalpe.

I The Land of the Strays kan en stor del af hundene godt blive adopteret. De af dem, der ikke har helbred, temperament eller alderen til at få en ny familie, får lov at blive boende på internatet. Ingen hunde bliver aflivet, og hvis hundene går bort, bliver de begravet på grunden.

Lya og Alvaro fortæller i den dokumentarfilm, som du kan se her nedenfor, hvordan det både er dyrt og svært at holde en nonprofit-organisation af denne størrelse i live, men det er det hele værd for de hunde, der ellers var blevet svigtet. Her får de nemlig en chance til.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *