Oversigt over hunderacer

Hunden er en fantastisk ven og følgesvend. Det kærlige og legesyge dyr har for længe siden vundet vores hjerter, og i dag er et væld af forskellige hunderacer en del af mange danske familier. 

Men før i tiden havde hunden en mere praktisk funktion – for eksempel under landbrug og jagt. Derfor avlede man på de forskellige hunde, så de kunne præstere så godt som muligt i marken eller i skoven. Det er blandt andet derfor, at der i dag findes så mange forskellige hunderacer.

Og faktisk har racen stor betydning for hundens fysik, temperament og behov. Her på siden finder du en oversigt over en række forskellige hunderacer, komplet med beskrivelse af udseende, personlighed, pleje og træning. 

Hvad definerer en hunderace?

En hunderace er en gruppe af hunde med helt specifikke fælles kendetegn. Racen vil typisk adskille sig fra andre baseret på udseende og personlighed. 

Det er FCI (Fédération Cynologique Internationale), som beslutter, om en hundetype skal anerkendes som en officiel race. FCI er verdens største internationale hundeforbund. 

Det er værd at bemærke, at nogle hunderacer godt kan minde meget om hinanden. Det er den populære corgi-hund med både en Pembroke og en Cardigan-race et godt eksempel på.

Derfor er det vigtigt at kende en races karakteristika

Hunde er ikke ens. Når du først deler din hverdag med en hund, finder du hurtigt ud af, at den har masser af personlighed.

Og her spiller racen en afgørende rolle. Fordi mange hunde er avlet med specifikke egenskaber som mål, er racerne faktisk vidt forskellige. Derfor kan racen blandt andet have betydning for:

    • Levetid og sundhed
    • Temperament og selvstændighed
    • Pelspleje og træningskrav
    • Om det er en god familiehund
    • Aktivitetsniveau

Alle disse ting er afgørende for, om den specifikke hund vil passe ind i dit liv. De kan også have betydning for helt lavpraktiske ting som fx hvilket foder din hund skal have.

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

FCI-grupper: sådan inddeles små og store hunderacer

De forskellige hunderacer er altså alle forskellige. Alligevel er de mange racer delt ind i nogle grupper, som er defineret af FCI. Grupperne er ikke baseret på, om der er tale om små eller store hunderacer. De handler i højere grad om oprindelse og avleformål:

  • Gruppe 1: hyrde- og kvæghunde. I denne kategori finder du for eksempel border collie og schæfer. Disse racer er avlet til at drive kvæg og får. Derfor er de intelligente, loyale, arbejdsomme og ikke mindst utrolig aktive.
  • Gruppe 2: pinschere, molosser, schnauzere og sennenhunde. Tæller blandt andet mastiff og berner sennen. Disse hunde er velegnede som vagthunde. Derfor er de opmærksomme og beskyttende. De er samtidig kærlige og kræver ikke så meget aktivering.
  • Gruppe 3: terriere. Før i tiden brugte man disse hunde til at jage mindre vildt – heriblandt rotter. Derfor er disse racer modige og har masser af energi.
  • Gruppe 4: gravhunde. Disse aflange hunderacer har deres karakteristiske kropsform, fordi de før i tiden blev sendt ned i rævegravene under jagt. Det har givet dem en frygtløs, udholdende og loyal personlighed.
  • Gruppe 5: spidshunde. Blandt andet siberian husky og den danske spids. Selvstændige hunde med en smule mere af den oprindelige vilde hund i sig. Masser af personlighed men kræver tilvænning til socialisering.  
  • Gruppe 6: drivende jagthunde og schweisshunde. For eksempel beagle og engelsk foxhound. Disse racer er alle udviklet til jagtformål. Til gengæld er de avlet til meget forskellige miljøer. Af den grund er der stor forskel på udseende og personlighed.  
  • Gruppe 7: stående jagthunde. Tæller blandt andet engelsk setter, ruhåret hønsehund og pudelpointer. Igen hunde, som er avlet med henblik på jagt – derfor er deres syns- og lugtesans usædvanlig god. De kan godt lide at omgås andre hunde, og er gode indehunde, hvis de får nok motion.
  • Gruppe 8: apporterende jagthunde. Denne kategori inkluderer cocker spaniel, labrador retriever og golden retriever. Disse hunde er udviklet til at hente vildt under jagt. Derfor elsker de træning, som involverer denne form for aktivitet. Kærlige, loyale og aktive hunde.     
  • Gruppe 9: selskabshunde. Herunder finder du blandt andet bomuldshunden, shih tzu og fransk bulldog. Disse hunde er avlet til at holde mennesker med selskab, hvilket har stor betydning for deres personlighed. For eksempel har de brug for masser af menneskelig kontakt og er nemme at opdrage.
  • Gruppe 10: mynder. En kategori som mellem andre indeholder den afghanske mynde, whippet og irsk ulvehund. Her er der tale om hunde med masser af selvstændighed og en god portion stolthed. De elsker at løbe, og kan godt lide at forfølge vildt.

Oversigt over ulovlige hunderacer i Danmark

I langt de fleste tilfælde er de forskellige hunderacer, med alle deres særpræg og stærke personligheder, sjove og charmerende. Nogle racer er dog blevet avlet til at have særligt aggressive træk.

Det betyder ikke, at alle hunde inden for disse racer er ubehagelige. Men disse hunderacer kræver en fast hånd og en grundig træning, hvis de ikke potentielt skal være farlige.

Det har man taget konsekvensen af i Danmark. Her er en række hunde under Hundeloven blevet gjort forbudte at eje eller avle på. De forbudte hunderacer tæller:

  1. Pitbull terrier
  2. Tosa inu
  3. Amerikansk staffordshire terrier
  4. Fla brasiliero
  5. Dogo argentino
  6. Amerikansk bulldog
  7. Boerboel
  8. Kangal
  9. Centralasiatisk ovtcharka 
  10. Kaukasisk ovtcharka 
  11. Sydrussisk ovtcharka
  12. Tornjak
  13. Sarplaninac

Tip til allergikere: hunde der ikke fælder

Udover de officielle kategorier inden for hunderacerne er der andre opdelinger, som det kan være godt at være opmærksom på. Det gælder for eksempel for dig, der lider af allergi, men stadig gerne vil have en hund.

Der findes nemlig flere hunderacer, som næsten ikke fælder. Disse racer går under den officielle kategori af “allergivenlige hunde”. Du kan læse meget mere om hunderacer, der ikke fælder, lige her.