Gennemsnitsalder: En cocker spaniel bliver ca. 12 – 15 år.

Vægt: Hunner: 12 – 15 kg., Hanner: 13 – 16 kg.

Højde (fuldvoksen): Hunner: 36 – 41 cm., Hanner: 38 – 43 cm.

Fortsæt læsningen og bliv klogere på alt, der er værd at vide om den elegante, sporty familiehund.

Er en cocker spaniel det rette match til dig?

Er der et kuld cocker spaniel hvalpe til salg, som du ikke kan stå for? Det er der ikke noget at sige til, da den livlige sporty race charmerer de fleste. Racen har dog en række særlige krav man skal være opmærksom på.

Hvis du er i tvivl om, hvilken hunderace, der er den rette til dig kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om racen

Såkaldte spaniels er en gammel hunderace, der kan spores helt tilbage til 1100-tallet, og stammer fra Wales og Sydengland. Først i 1892 blev den anerkendt som race, men fra begyndelsen blev spaniels ikke delt op i selvstændige racer.

Det skete først i 1800-tallet, hvor man inddelte dem i to forskellige grupper: Hunde på over 11 kg, som fik betegnelsen “starters”, og skulle jage vildtet op, og “cockere”, der skulle apportere. Cocker spaniels er dermed fremavlet til småvildtsjagt på mindre fugle og kaniner. Racen har faktisk sit navn fra den engelske fugl “woodcock” (skovsneppe).

Personlighed

Cocker spanielen kan betegnes som en livlig og alsidig hund, der er fuld af livsglæde og energi. Det viser sig ved den konstant logrende hale. Den arbejder ivrigt og egner sig godt i selskab med andre hunde. Den kan derudover karakteriseres som meget intelligent og kan være nem at holde, så længe den bliver tilstrækkelig stimuleret og behandles med respekt.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at en cocker spaniel skal opdrages med hård hånd, da den ellers vil have tendens til at overtage styringen og blive svær at få til at adlyde. Det er dog ikke et gennemgående karaktertræk for alle cocker spaniels. Samtidig er det også en blid hund, der er hengiven overfor alle i familien og venlig overfor fremmede.

Aktivitetsniveau

Med jagthund i generne er en cocker spaniel en selvstændig og beslutsom personlighed. Det er derfor en utrolig aktiv hund, der har et stort behov for aktivitet og motion, hvor den kan få lov til at bruge næsen og bevæge sig frit. Den kræver mindst 1 times aktiv motion om dagen, hvor den både bliver stimuleret på sin fysik og intelligens.

Med jagtgenerne i årene har en cocker spaniel en vildtinteresse mod specielt fugle. Den skal derfor være godt lydighedstrænet inden den bliver sluppet fri i skoven.

Behov

En cocker spaniel trives mest optimalt i et hus med have, hvor den har mulighed for at løbe ud. Hvis du bor i lejlighed bør du derfor genoverveje om det virkelig er en cocker spaniel I skal eje.

En cocker spaniel kræver masser af aktivitet og motion og gerne uden snor. Den har også et stort kontaktbehov og har derfor ikke godt af at være alene hjemme over længere tid. Hvis den er for meget alene hjemme, kan det medføre adfærdsproblemer og en hund, der er svære at få til at adlyde.

Pleje

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en cocker spaniel kræver en del pelspleje. Det er vigtigt, at pelsen ofte bliver børstet, så den ikke filtrer sammen. Især de lange ører med pels kræver opmærksomhed, da det kan irritere hunden, samt give øreproblemer, hvis ørepelsen er filtret sammen.

Man kan enten vælge at klippe, trimme eller børste pelsen mellem poterne og inde i ørene, der kan blive generet af at være filtrede. En cocker spaniel fælder desuden også en del i visse perioder. Det er derfor en gode idé at vænne hunden til en grundig og omfattende pelspleje.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at racen er disponeret for en række sygdomme og lidelser såsom øjensygdomme, epilepsi og eksem.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Nu hvor pelsplejen for cocker spaniels er så essentiel, giver det også foranledning til tænke over, hvad foder er bedst for hundens prægtige pels. Foder kan være afgørende i at opnå det ønskede udseende og i at få pelsen til at glimre, samt se så sund ud som muligt. Hundens alder og størrelse har selvfølgelig også noget at sige hertil.

Opdragelse

En cocker spaniel har et følsomt sind med en blød personlighed, og trives ikke godt med hård kommunikation eller behandling. Den skal derfor håndteres blidt for at bringe det bedste frem i dens personlighed.

Det kan være en god idé at gå til hvalpetræning med sin cocker spaniel. Da det er en intelligent hunderace kræver den nemlig meget træning, der kan stimulere dens mange evner. Det er også en god idé at tage den med i hundeparker fra den er hvalp.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge 

Ved du allerede nu, at du kunne tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en cocker spaniel?

Den typiske pris for en cocker spaniel er et sted mellem 5.500 – 10.000 DKK. 

Husk dog, at der udover selve prisen for en cocker spaniel, er en lang række omkostninger forbundet med det at være hundeejer.

Det kan være et uoverskueligt regnestykke, men frygt ej, vi har nemlig lavet udregningen for dig, som kan læses i vores artikel her:

Hvad koster det at have hund?

Cocker spaniels til salg

Er I klar til at blive ejere af en lille cocker spaniel hvalp? På linket nedenfor finder I cocker spaniels til salg samt pris og info om hunden.

Find cocker spaniels til salg her

Hvis I stadig er i tvivl om en cocker spaniel hvalp, er den rette hund til jer, kan I læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din cocker spaniel?

Har du brug for at få din cocker spaniel passet, er Dogley det ultimative hundehotel du kan checke din hunde ind på. Og du vil med garanti kunne finde en hundelufter, der har erfaring med netop din race blandt Dogleys søde hundepassere.