Gennemsnitsalder: En golden retriever bliver ca. 10 – 13 år.

Vægt: Hunner: 25 – 29 kg., Hanner: 29 – 32 kg.

Højde (fuldvoksen): Hunner: 51 – 56 cm., Hanner: 56 – 61 cm.

Fortsæt læsningen og bliv klogere på alt, der er værd at vide om en af danskernes mest elskede familiehunde.

Er en golden retriever hvalp det rette match til dig?

Er der et kuld golden retriever hvalpe til salg, hvor en af dem bare skal med dig hjem? Denne race er en af danskernes absolutte favoritter, og det er fuldt forståeligt hvorfor. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, hvad en golden retriever kræver af pasning og pleje, inden du investerer i én.

Der findes mange forskellige hunderacer. Leder du efter racen, der er det helt rigtige match til dig, kan du nemt læse den ultimative guide til valg af hund lige her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om golden retriever racen

Golden retrievere blev første gang stambogsført i England i 1860’erne. Det var dog først i 1913, de blev anerkendt som selvstændig race i den engelske kennelklub. 

Golden retrievere opstod ved at krydse andre hunderacer, som formodes at være spaniel, setter og en art af newfoundlænder. Dette medførte, at racen blev kendt som en hårdfør svømmehund, der kan håndtere koldt vandt, spore såret vildt og håndtere sårede fugle.

Golden retrievere opstod som følge af et ønske fra jægere om at udvikle en blødmundet hund.

En blødmundet hund er kendetegnet ved, at den ikke ødelægger det, den bærer rundt på. Den kan således bruges til at fragte ting med sin mund uden at ødelægge dem – og derfor er den særdeles velegnet til at bære jagtbytte.

Golden retrieveren er altså robust og vandglad hund, der er ekspert i at apportere vildt. Dette jagtinstinkt sidder stadig dybt i racen. Racen blev således opdrættet som fuglehund til jagt af vandfugle.

Omkring 1956 importerede man de første golden retrievere til Danmark, og i 1958 blev det første danske kuld født. Siden er antallet af stambogsførte hunde steget, og racen er fortsat en af de mest populære herhjemme.

Man har også krydset racen med andre racer som miniature puddel og cocker spaniel. Herved er blandingsracerne mini golden retriever og golden cocker retriever opstået.

Personlighed

Golden retrievere er middelstore og er især kendetegnet ved deres milde og venlige væsen, som gør dem til gode familiehunde. Derudover betragtes de som intelligente, hengivne, legesyge og blide over for børn.

De fungerer godt sammen med andre kæledyr og fremmede. Karakteristisk for dem er også, at de er kontaktsøgende og venlige over for alle mennesker. De er også utroligt ivrige efter at behage.

Golden retrievere er opdrættet til at arbejde med mennesker. Racens milde, kloge og venlige væsen gør, at den kan bruges til utroligt mange forskellige formål. Den egner sig b.la. godt som servicehund, da den reagerer godt på lydighedstræning og godt kan lide at arbejde. Derfor bruges den hyppigt som servicehund til handicappede og blinde.

Golden retrievere er som nævnt kendetegnet ved deres gode evner som apportør. De anvendes derfor også fortsat som jagthund – hovedsageligt til arbejdet efter, dyret er skudt.

En golden retriever er meget vandglad og bruges derfor også som eftersøgnings- og redningshund. Kombineret med sine dygtige evner som apportør gør retrieveren et fantastisk arbejde.

Det er dermed en alsidig race med mange kvaliteter, som kan bruges til mange formål. Et formål den dog ikke egner sig godt til er som vagthund, fordi racen sjældent gør. Til gengæld betyder det, at du kan holde hund uden at genere dine naboer.

Aktivitetsniveau

En golden retriever passer ind i en aktiv familie, der holder af at lave udendørs aktiviteter. Jeres hund vil nemlig glædeligt gøre jer selskab i det hele. Om det er vandring, cykling eller jogging, hvor den kan få lov til at løbe ved siden af, vil den elske det.

Den kræver godt med motion og aktivering på daglig basis. En golden retriever vil også sætte stor pris på gode ture i naturen, hvor den kan få lov til apportere og bade.

Behov

Det bedste, din golden retriever ved, at er at løbe og lege. Racen er opdraget til at apportere, og derfor er det vigtigt, at hunden får stimuleret denne evne. Gør det ved at kaste bold eller andet i haven og på jeres gåture. Racen elsker at bære ting i munden – især hvis den kan få lov til at bære noget for dig.

Golden retrieverens evner er fremavlet og noget, den er opdraget til. Dermed ligger racens kompetencer i generne. Derfor er det vigtigt, at du træner din hund, så dens egenskaber løbende bliver stimuleret og fremhævet.

En golden retrievers milde personlighed betyder, at den har stort behov for socialt samvær fra sin familie. Den er meget kontaktsøgende, og den elsker at blive nusset. Den er dog også en stor hund, og derfor har den brug for plads og en have, den kan boltre sig i.

Og den er gladest, når det får lov at bære og hente noget for dig. Så hvis du kan lide at bruge tid i haven, er det en oplagt mulighed for at kaste bolde til din hund, som den kan apportere efter.

Pleje

Golden retrieveren har en kraftig, tyk og gylden pels, der holder den dejlig varm. Racen fælder mest om foråret og efteråret, men mindre over sommeren og vinteren. Du skal derfor indstille dig på en del pels i hjemmet, hvis du vælger at anskaffe en golden retriever.

Den tykke pels kræver en del pleje og helst en gennemredning af pelsen en gang om ugen. Pelsen kan sammenfiltre, hvis ikke pelsplejen bliver taget seriøst. Et bad en gang om ugen anbefales også for at holde hunden ren og duftende.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Den legesyge hund skal helst have børstet tænder et par gange om ugen for at undgå tandsten og andre tandsygdomme.

For at afhjælpe tandproblemer, men samtidigt positivt påvirke en golden retrievers flotte manke, kan foder være en vigtig overvejelse. At have alder og størrelse i mente er også del af reflektionerne.

Opdragelse

Som med alle andre hunderacer er det vigtigt, at du socialiserer din golden retriever hvalp tidligt. Sørg for, at din hvalp møder så mange nye mennesker, dyr, lyde og situationer som muligt, så den kan vænne sig til det hele. På den måde bliver din voksne golden retriever en mild og velfungerende hund.

Vær også opmærksom på, at en golden retriever hvalp vokser meget, når den er mellem 4 og 7 måneder gammel. Vokseværket kan gøre dem disponerede for knoglesygdomme. Derfor er det vigtigt, at du holder din hund fra at løbe og lege på hårde overflader som asfalt eller fortov, indtil den er mindst 2 år gammel. Din hund må gerne løbe og lege på græs og gå til hvalpe agility.

Racen er samarbejdsvillig og relativt nem at opdrage. Opdragelsen skal ske ved venlighed, belønning og konsekvens.

Træner du jævnligt med din golden retriever, har du mulighed for at få en dygtig lydighedshund. Husk at stimulere dens glæde ved at bære ting med munden.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge 

Ved du allerede nu, at du kunne tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en golden retriever?

Den typiske pris for en golden retriever er et sted mellem 10.000 – 15.000 DKK. 

Husk dog, at der udover selve prisen for en golden retriever, er en lang række omkostninger forbundet med det at være hundeejer.

Det kan være et uoverskueligt regnestykke, men frygt ej, vi har nemlig lavet udregningen for dig, som kan læses i vores artikel her:

Hvad koster det at have hund?

Golden retriever til salg

Er I klar til at blive ejere af en golden retriever hvalp? På linket nedenfor finder I golden retriever hvalpe til salg samt pris og info om hunden.

Find golden retriever hvalpe til salg her

Hvis I stadig er i tvivl om en golden retriever hvalp, er den rette hund til jer, kan I læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din golden retriever

Har du brug for at få din golden retriever passet, er Dogley den ultimative hundepension du kan checke din hunde ind på. Og du vil med garanti kunne finde en hundelufter, der har erfaring med netop din race blandt Dogleys søde hundepassere.