Gennemsnitsalder: 13 – 15 år

Vægt: 16 – 32 kg

Højde (fuldvoksen): Hanner 50 – 58 cm. Tæver 46 – 53 cm.

Er en australian shepherd det rette match for dig?

Er du faldet for den energifyldte og intelligente australian shepherd, med kælenavnet aussie? Racen er en hengiven arbejdshund, som også fungerer perfekt som familiehund. Den kræver dog tid og en del træning, så læs først om racen, før du beslutter dig for at tilføje den til familien.

Der findes mange hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om racen

På trods af sit navn stammer australian shepherd-racen ikke fra Australien, men fra USA. Her levede dens forfædre i slut 1800-tallet og start 1900-tallet som hyrdehunde, og racen blev avlet til at være en intelligent og hårdtarbejdende hund. I slutningen af 1900-tallet blev aussien populær i Hollywood-film, især westerns, hvilket skabte popularitet omkring racen. Det begyndte at blive almindeligt at have aussien som en familiehund, der boede i både villahuse og lejligheder – og ikke kun på landet som hyrdehund.

Personlighed

Australian shepherd er en yderst intelligent hund, som er blevet avlet til at kunne håndtere store mængder dyr. Racen både elsker og har let ved at lære, og vil gerne udfordres og have arbejdsopgaver.

Aussien har et højt energiniveau, men den elsker også at hygge med sin familie. Den er glad for fysisk kontakt, og vil gerne nusse og sidde på skødet.

Racen har et stærkt hyrde- og vogterinstinkt. Man oplever derfor, at en aussie gerne vil holde styr på sin familie og have dem samlet. Hunden knytter sig stærkt til sin familie og har et udpræget beskyttergen overfor dem og hjemmet. En australian shepherd kan derfor godt være lidt tøvende overfor fremmede, og det er vigtigt, at ejeren træner og socialiserer hunden, så den accepterer, når der kommer gæster på besøg.

Hvor markant beskytter- og hyrdegenet kommer til udtryk er forskellig fra hund til hund. Hos nogle australian shepherds er egenskaberne avlet til at være mindre markante.

Aktivitetsniveau

En australian shepherd er en atletisk race med meget energi og et yderst højt aktivitetsniveau. Derfor er det vigtigt, at ejeren bruger meget tid på at aktivere og træne hunden dagligt. En aussie kræver en ejer med en aktiv livsstil, som bl.a. kan tage den med på lange vandre- og løbeture.

Det er ikke kun motion der er vigtigt, når du har en australian shepherd, men også aktivering af hjernen. Racen er intelligent og har brug for, at du udfordrer den mentalt, giver den opgaver og leger med den. En aussie skal helst aktiveres omkring 1-2 timer hver dag.

Behov

En australian shepherd er ikke det typiske valg for en førstegangs-hundeejer. Det kræver en del træning og meget aktivering at have en velfungerende glad aussie, og derfor er det bedst i forvejen at have forstand på og erfaring med hunde.

En australian shepherd har brug for en familie, som kan være der meget med den, da den har brug for socialt samvær med familien. Det er altså ikke en hund, man lader være alene hjemme det meste af dage.

En aussie kan godt bo et sted med mindre plads, så længe du aktiverer og stimulerer den rigeligt, og tager den med udenfor flere gange dagligt.

Racens hyrdeinstinkt gør, at den kan få en pludselig træng til at hyrde børn, cyklister og anden trafik. Det er derfor vigtigt, at have en godt indhegnet have, så hunden ikke løber væk og ud i trafikken pga. sit hyrdeinstinkt. Derudover er det også en god ide, at holde hunden i snor under luftning, især steder hvor der er mange mennesker og trafik.

Pleje

Australian shepherds pels kan have mange forskellige flotte farver og mønstre, og racens udseende varierer derfor meget. Pelsen kræver ikke meget pleje, men den skal børstes omkring én gang om ugen, for at få løse hår og skidt ud. Badning er heller ikke nødvendigt særlig ofte, hvis man husker at børste pelsen.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Hundefoder er også en vigtig del af plejen af en hund. Få et overblik over vores udvalg af hundefoder, som både er egnet til store hunderacer, men også hvalpe og ældre hunde.

Opdragelse

Australian shepherds er lette at træne og lærer hurtigt, men racen kræver også, at du træner den konsekvent fra den er hvalp. Er du interesseret i konkurrence-hundesport, kan denne race være et godt valg. 

En aussies intelligens gør, at den kan være grænsesøgende og selvstændig, og ejeren bør sætte tydelige retningslinjer og regler op for den. En konsekvent opdragelse er yderst vigtig. Det betyder dog ikke, at du skal være hård og streng i din opdragelse, da en australian shepherd faktisk er yderst følsom. Den kan let aflæse dit humør og reagerer negativt og bliver usamarbejdsvillig, hvis du er sur og skælder ud.

Racens beskyttergen og tilbageholdenhed overfor fremmede gør, at socialisering er yderst vigtig. Som ejer skal du sørge for, at hunden fra den er hvalp, møder mange fremmede mennesker og dyr. Den skal vænne sig til, at den ikke behøver at beskytte sin familie, hver gang nye mennesker kommer på besøg.

Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Du kan også finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Hvad koster en australian shepherd?

Prisen på en australian shepherd i Danmark kan variere meget afhængigt af avler og kennel. Normalt vil prisen ligge på mellem 10.000-14.000 kroner for en hvalp.

Når du får en hund, skal du ikke kun tænke på købsprisen. Det koster nemlig penge hver eneste måned, at have et pelset familiemedlem. Mad, dyrlægebesøg og forsikring er blot noget af det, som du skal betale for. Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Australian shepherd til salg

Er du klar til at byde en australian shepherd-hvalp velkommen i familien? På linket nedenfor kan du finde hvalpe til salg, samt pris og info om hunderacen.

Find australian shepherds til salg her

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt australian shepherd er den rette til dig og din familie, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din australian shepherd?

Har du brug for at få din australian shepherd passet? Check din hund ind hos Dogley – den ultimative hundepension. Og har du brug for en hundelufter, der har erfaring med racen, kan du med garanti finde den rette blandt Dogleys søde hundepassere.