Gennemsnitsalder: 7 – 9 år

Vægt: 40 – 44 kg

Højde (fuldvoksen): Hanner 64 – 70 cm. Tæver 58 – 66 cm.

Er en berner sennenhund det rette match for dig?

Den smukke trefarvede berner sennenhund er en loyal, rolig og godmodig hund, som elsker at være sammen med sin familie. Har du en drøm om at få din egen store pelsede bamse i form af en berner sennenhund? Læs med her for at sikre dig, at denne hunderace er det rigtig valg for dig.

Der findes mange hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om berner sennen racen

Racen berner sennen stammer fra Bern i Schweiz, hvoraf dens navn kommer. Her var den gårdhund og blev især brugt til at drive kvæg for slagtere og kvæghandlere. Berner sennenhunden har en hel særlig teknik til at drive kvæg, da den napper dyrene i haserne. Racen blev også brugt til at trække ting, fx vogne, i de schweiziske bjergområder, da det ikke var optimalt for heste at leve i dette miljø. Derudover var berner sennen også populær som vagthund, da den er stor, stærk og intelligent, men ikke aggressiv.

I slut 1800-tallet var der fare for, at racen ville uddø. Heldigvis faldt professor Albert Heim for racen og sikrede dens overlevelse. Man begyndte at avle på racen, og den fik også her sit navn: Berner Sennenhund. Derefter udbredte kendskabet til berner sennenhunden sig i resten af Europa. Omkring 1950’erne kom racen til Danmark.

Personlighed

Berner sennenhunde er blide, kærlige og loyale. Racen er yderst tålmodig og rolig, og har på ingen måde tendens til aggressiv adfærd. Den er derfor også venlig overfor fremmede, om end en smule reserveret. Tilgengæld knytter den sig i høj grad til sin familie, og er virkelig god med børn og andre dyr. Berner sennenhunden vil have intet problem med, at små børn larmer og krammer den, og er derfor en perfekt familiehund.

En berner sennenhund vokser ret hurtigt og bliver på ingen tid en stor og stærk hund, samtidig med at den mentalt stadig er en hvalp. Du kan derfor godt få en meget legesyg og glad stor hund, som let kan vælte et barn omkuld i ren glæde. Derfor er det også vigtigt at lydighedstræne hunden så tidligt som muligt.

En berner sennenhund er yderst trofast og elsker at arbejde og gøre sig nyttig. Den fungerer godt som vagthund, fordi den er opmærksom men på ingen måde aggressiv. Racen bliver ofte brugt som besøgshund eller terapihund, pga. dens kærlige og rolige sind.

Aktivitetsniveau

Især berner sennenhvalpe er fyldt med energi og har brug for at blive aktiveret en hel del. En berner sennenhund har brug for mindst 30 minutters aktivitet om dagen, men det behøver ikke være af høj intensitet – en gåtur er helt fint. Racen kan rigtig godt lide at være udenfor, specielt i koldt vejr, da dens store pels er perfekt til lave temperaturer. Derfor er det en god ide at tage den med ud på lange ture om vinteren.

Behov

En berner sennen egner sig ikke til at bo i en lejlighed. Racen er en arbejdshund, som har brug for godt med plads til at gå frit rundt på. Det er derfor at foretrække, at ejeren har et stort hus, og især en stor have eller gård, hvor der er plads til hunden.

Racen skal helst ikke være alene hjemme i alt for lang tid, for så kan den godt finde på at begynde at ødelægge ting i huset. Sørg for at give hunden legetøj og andet, som kan stimulere den mentalt.

Generelt har en berner sennenhund brug for at blive aktiveret og bruge sit hoved. Det er en arbejdshund, hvis forfædre har arbejdet for bønder i bjergene, så den trives ved at blive udfordret og få opgaver.

Pleje

Berner sennens karakteristiske trefarvet pels er tyk og tæt, med en kraftig underuld. Racen fælder en del, især i fældningsperioden som er to gange om året. Du kan altså godt forvente at have hundehår i huset, og at der er brug for regelmæssig støvsugning. Det er en god ide at børste pelsen et par gange om ugen, så den holder sig ren og ikke bliver filtreret. Under fældningsperioden skal pelsen helst børstes hver dag.

Berner sennens pels har også godt af at blive vasket en gang imellem for at vedligeholde de flotte farver og give pelsen en sund glans. Men det behøver ikke være mere end ca. hver anden måned.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje: Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her: Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Berner sennenhunde har også brug for at få neglene klippet en gang imellem. Hold øje med ørene og sørg for de ikke bliver beskidte. Hvis du opdager rødme eller hævelse i ørene, kan det være øreinfektion, og det er vigtigt, at du tager til dyrlægen.

Hundefoder er også en vigtig del af plejen af en hund. Få et overblik over vores udvalg af hundefoder, som både er egnet til store hunderacer, men også hvalpe og ældre hunde.

Opdragelse

En berner sennenhund er intelligent og elsker at gøre sin ejer glad. Men det kræver, at ejeren træner den fra den er hvalp, ellers kan den blive ret stædig. Især hundens store størrelse sætter streg under vigtigheden i at lydighedstræne og socialisere denne race. Den store hund er enormt nysgerrig og glad, og derfor er det vigtigt, at du som ejer lærer den at lystre, så du let kan holde styr på den. Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

Får du opdraget din berner sennenhund, kan den blive enormt dygtig til lydighed og elske at udføre opgaver. Denne evne kombineret med dens rolige personlighed gør, at den kan blive brugt som terapihund, redningshund eller sporhund.

Berner sennenhunde er milde, følsomme og ønsker at hjælpe. Derfor reagerer de yderst dårligt på skæld ud og en hård tone. Positiv træning er i høj grad det rette valg til denne race.

Berner sennen er også god til at trække ting, og man kan let få den til at trække børnenes legevogn. Der er endda konkurrencer, hvor berner sennenhunde stiller op og viser deres evner indenfor trækning.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en berner sennenhund?

Prisen på en berner sennenhund i Danmark kan variere meget afhængigt af avler og kennel. Normalt vil prisen ligge på mellem 10.000-13.000 kroner for en hvalp.

Når du får en hund, skal du ikke kun tænke på købsprisen. Det koster nemlig penge hver eneste måned at have et pelset familiemedlem. Mad, dyrlægebesøg og forsikring er blot noget af det, som du skal betale for. Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Berner sennenhund til salg

Er du klar til at byde en berner sennen-hvalp velkommen i familien? På linket nedenfor kan du finde hvalpe til salg, samt pris og info om hunderacen.

Find berner sennenhunde til salg her

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt berner sennenhund er den rette til dig og din familie, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din berner sennen?

Bekymrer du dig om, hvordan du skal få din fremtidige berner sennen passet eller luftet? Eller har du allerede en hund, som du har brug for pasning af?
Vi hjælper dig med det hele hos Dogley. Hos os kan du blandt andet finde en kompetent hundelufter. Du kan også finde pasningsløsninger, når du skal være ude af hjemmet i længere tid. Læs mere om det her.