Gennemsnitsalder: En bichon havanais bliver ca. 12-15 år

Vægt: 4,5 – 7,5 kg.

Højde (fuldvoksen): 23 – 27 cm.

En Bichon Havanais er en hunderace med et kærligt sind, og den er meget nem at træne. Her kan du læse alt, hvad der er værd at vide om Bichon Havanais racen.

Er en Bichon Havanais det rette match for dig?

Du har med garanti set en Bichon Havanais. Racen kom til Danmark i 1985, og siden er den blevet den 4. mest populære hunderace i landet. Bichon Havanais er en lille hunderace, som er elsket for sin silkebløde pels og sit kærlige væsen. Den minder meget om bomuldshunden coton de tulear – og ligesom bomuldshunden er den allergivenlig.

Der er dog nogle ting, der er vigtige at vide, før du anskaffer dig en Bichon Havanais. Det er nemlig vigtigt, at du sikrer dig, at du har valgt den rette hunderace.

Der findes mange hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Er du i tvivl, om Bichon Havanais er det helt rigtige match for dig? Hvis du vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om Bichon Havanais racen

Det siges ofte, at Bichon Havanais, også kaldet en Havaneser, oprindeligt stammer fra Cuba. Men faktisk er det mere sandsynligt, at denne lille hunderace blev til i de spanske og italienske kystegne, og at den ankom til Havana med søkaptajner på langfart.

Herfra blev racen avlet på Cuba, hvor den var hengiven følgesvend for de spanske kolonister. Den blev sidenhen opdrættet som selskabshund for de cubanske aristokrater i det 18. århundrede.

Den cubanske hund, der blev opdrættet fra de medbragte selskabshunde, var lille og havde en helt hvid pels. Da hundene fik deres succesfulde debut i England i det 18. århundrede, blev de derfor først kendt som Blanquito Cubano – “små hvide cubanere.”

Personlighed

Som mange af de andre små hunderacer har Bichon Havanais masser af personlighed i en lille krop. Den er en intelligent hunderace med en livlig, glad og social personlighed.

En Bichon Havanais knytter sig meget til sin ejer. Derfor har den også fået det kærlige øgenavn “velcrohund”, da den ofte klistrer sig til sin ejers side. Bichon Havanais hundens temperament er mildt, og det gør den til en god familiehund. Den holder meget af børn – så længe de ikke driller den – og den vil også være glad og kærlig over for fremmede og andre hunde. Men dens egen familie vil altid komme i første række.

Bichon Havanais er en nysgerrig race, der elsker at betragte verden højt oppefra. Derfor vil den ofte selv finde vej op på f.eks. sofaryggen eller bordet, hvor den har god udsigt til at følge med i hverdagslivet.

Aktivitetsniveau

Bichon Havanais er en lille hunderace, men den er aktiv og livlig og kræver derfor en rimelig mængde motion. Et par gode gåture om dagen og mental stimulation vil holde din hund glad.

Din Bichon Havanais er desuden fuld af kunstner og elsker at være midtpunkt. Den vil ofte gøre sit bedste for at charmere og underholde, og den elsker at få en reaktion. 

Racen passer til de fleste typer hjem, og dens størrelse gør den velegnet til dig, som bor i lejlighed. Vær dog opmærksom på, at en Bichon Havanais ofte vil gø af forbipasserende fremmede. Derfor kan du risikere, at dine naboer ikke bliver lige så henrykte over din nye hund, som du er.

Behov

En Bichon Havanais er meget social og har derfor brug for masser af opmærksomhed og kærlighed. Din hund vil som nævnt fungere godt i de fleste typer hjem – så længe den er indendøre sammen med familien. Den er altså ikke egnet til at stå i hundegård.

Separationsangst kan være et problem for en Bichon Havanais, og det bedste, du kan gør for at håndtere det, er at undgå det. Derfor bør du ikke efterlade din hund alene i længere tid. Når du er nødt til det, kan en løsning være at placere den i mindre afgrænsede områder, hvor din hund kan holde sig beskæftiget med masser af legetøj, indtil du er tilbage. Som med så mange andre aspekter af hundeadfærd, kan tilvænning og træning hjælpe meget. Sørg derfor for at I fra en tidlig alder får lært hunden at det er okay at være alene.

En Bichon Havanais er generelt en sund race, men kan være disponeret for nogle helbredsmæssige problemer. Disse problemer inkluderer hofteledsdysplasi, albueledsdysplasi, løse knæskaller og hjertemislyd.

For så vidt muligt at undgå disse Bichon Havanais sygdomme er det vigtigt, at du vælger en ansvarlig opdrætter, når du køber en Bichon Havanais hvalp. Din opdrætter skal kunne vise dig certifikater for sundhedstjek foretaget på hvalpens forældre. På den måde kender du til dyrenes generelle helbred, inden du vælger din hund.

Pleje

Din Bichon Havanais har tyk, men silkeblød og let pels, og den fælder ikke meget. Mange ejere vælger at klippe deres hundes pels kort, så den er nemmere at vedligeholde. Pelsen hjælper dog din hund med at holde kropstemperaturen, så hvis du bor i et varmt klima, er det godt at lade pelsen være lang – den holder nemlig din hund kølig.

Vælger du at lade din hunds pels være lang, skal du være indstillet på regelmæssig børstning og pleje. Det er godt at børste pelsen 2-3 gange om ugen for at fjerne døde hår og snavs. Sådan undgår du også, at pelsen bliver sammenfiltret.

Pelsen på din hunds fødder bør trimmes, så de lange hår ikke gør det besværligt for din hund at bevæge sig. Du bør også fjerne overskydende hår mellem din hunds trædepuder.

Du kan blive klogere på Bichon Havanais klipning, pelspleje og alt det, der følger med i vores hundefrisør guide her:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe direkte videre til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark

Opdragelse – fra Bichon Havanais hvalp til voksen hund

Når du vælger en Bichon Havanais hvalp, er det godt at gå efter den hvalp i kuldet, hvis adfærd afspejler jeres ønsker i en hund mest. Hvalpes adfærd vil ofte afspejle dele af deres karaktertræk som voksne. 

En Bichon Havanais hvalp med et godt temperament er desuden legesyg og nysgerrig, og den vil møde fremmede med et åbent sind. Det er også altid en rigtig god idé at møde mindst én af hvalpens forældre for at sikre, at den voksne hund har et godt sind, som du føler dig tryg ved.

Din hvalp skal socialiseres fra en tidlig alder, så den hurtigt vænner sig til selskab. Debetyder, at den skal introduceres til så mange forskellige mennesker, dyr, lyde og situationer som muligt, mens den stadig er ung.

Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt. Det er også en god idé at invitere gæster på besøg regelmæssigt. Og når du går tur med din hvalp, så vælg byer og parker, hvor der er aktivitet, og besøg butikker, hvor hunde er tilladt. På den måde vil din voksne Bichon Havanais blive en stabil og velfungerende hund.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge

Hvad koster en Bichon Havanais?

Den typiske pris for en Bichon Havanais hvalp ligger et sted mellem 12.000 – 20.000 DKK.

Vær dog opmærksom på, at der ud over selve prisen for din hund følger en lang række omkostninger med at være hundeejer.

Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Bichon Havanais til salg

Er du klar til at byde en lille Bichon Havanais hvalp velkommen i familien? På linket nedenfor kan du finde hvalpe til salg samt pris og info om hunderacen. 

Find Bichon Havanais hunde til salg her

Hvis du stadig er i tvivl, om Bichon Havanais er den rette hund til dig og din familie, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din Bichon Havanais?

Har du brug for at få din Bichon Havanais hund passet? Check din hund ind hos Dogley – den ultimative hundepension. Og har du brug for en hundelufter, der har erfaring med racen, kan du med garanti finde den rette blandt Dogleys søde hundepassere.