Gennemsnitsalder: En border collie bliver ca. 10 – 14 år.

Vægt: 13 – 20 kg.

Højde (fuldvoksen): ca. 53 cm for begge køn.

Fortsæt læsningen og bliv klogere på alt, der er værd at vide om den kloge, energiske familiehund.

Er en border collie det rette match for dig?

Er du faldet over et kuld border collie hvalpe, som du har svært ved at stå for? Det er ikke svært at forstå, da den kloge og livlige hund nemt charmerer de fleste. Det kræver dog en del at tage vare på en af verdens klogeste hunderacer, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på de særlige krav, der er ved racen, inden du anskaffer dig en border collie.

Er du i tvivl, om en border collie hvalp er det rigtige match til dig, kan du tage vores ultimative guide til valg af hund lige her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om racen

Racen stammer oprindeligt fra grænselandet mellem England og Skotland, hvor den kan dateres helt tilbage til 1700-tallet. Den blev avlet til at vogte får og er i dag den mest anvendte fårehund. I løbet af 1900-tallet blev racen også populær i det engelske lavadel og blev på den måde udbredt – også som familiehund.

I dag bliver border collies stadig anvendt som arbejdshunde, men ikke kun til vogtning af får. Da den er nem at træne, bliver racen både brugt som politihund, narkohund, førerhund og mange andre arbejdsopgaver.

Personlighed

En border collie kan betegnes som en meget aktiv arbejdshund, som elsker et højt aktivitetsniveau. Den er yderst kompetent som hyrdehund og kan styre en flok på 100 får med blikket alene. Selv hvis hunden ikke bruges til at hyrde, vil den, grundet sit hyrdeinstinkt, beskytte sin familie og territorium.

En border collie har derfor altid øje på sin familie og ved, hvor alle er. Grundet dette beskyttende instinkt kan man opleve, at en border collie napper fremmede i haserne, på samme måde som den ville gøre med et får.

Border collies er meget intelligente og betegnes faktisk som verdens klogeste hund. Den lærer derfor ekstremt hurtigt – både på godt og ondt. Derfor kræver den en konsekvent opdragelse.

Aktivitetsniveau

En border collies aktivitetsniveau er meget højt. Den trives bedst på landet, hvor den har plads til at bevæge sig og løbe frit. Racen kræver mange fysiske og mentale udfordringer dagligt.

På grund af border colliens oprindelige virke som arbejdshund er det vigtigt, at dens ejer giver den opmærksomhed gennem opgaver, som den kan løse. Bliver en border collie ikke stimuleret gennem udfordrende opgaver, kan man opleve, at den selv finder på opgaver i huset, som måske ikke er ønskværdige.

En border collie, der ikke stimuleres fysisk, vil hurtigt blive deprimeret og destruktiv. Border collien egner sig derfor aldeles godt til agility eller lydighedstræning og kan gennem denne slags træning stimuleres både fysisk og mentalt.

Behov

Border collies primære behov er, at kunne røre sig meget i løbet af dagen. Bor du i lejlighed, eller er du væk mange timer om dagen, bør du derfor genoverveje, om en border collie passer ind i dit liv.

Den mentale og fysiske stimulering af border collien er altafgørende. Stimuleres hunden ikke, kan man risikere, at den ikke vil adlyde eller ødelægger ting i kedsomhed. Desuden vil dens humør blive dårligt.

Pleje

En border collies pels kan variere i farve, og ingen farver betegnes som “fejlfarve”, da alle farver er tilladt. De mest gængse border collie farver er dog sort med hvide aftegninger, blue merle, tricolor, blå hvid og zobel.

Pelsen kan være af varierende længde, men pelsen er ofte næsten silkeagtig med en blød underuld. Pelspleje er overkommelig, og pelsen er nem at holde pæn. Alt efter hvor lang dens pels er, kan pelsplejen klares med en gennembørstning en gang om ugen eller måske kun en gang om måneden.

Hos langhårede border collier kan det være praktisk at klippe håret under poterne og på haserne. På den måde undgår man, at der hænger skidt fast i pelsen.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Opdragelse

En border collie er nem at opdrage og træne. Den lærer hurtigt og responderer godt på ros. Dens evne til at lære betyder, at den lige så hurtigt kan lære uønskede egenskaber. Det er derfor vigtigt, at du gennem ros viser hunden, hvad der er den rigtige adfærd.

I opdragelsen af en border collie er det vigtigt, at man er konsekvent og venlig samtidig med, at man undgår at stresse hunden.

Desuden er socialisering meget vigtigt for en border collie, da man derved kan undgå, at hunden bliver sky og undgår, at den snapper efter fremmede. Gennem socialisering vil hunden forstå, at fremmede ikke er farlige.

Det er vigtigt, at en border collie bliver opdraget for at undgå, at den udelukkende følger sine instinkter, hvilket kan medføre, at den forsøger at hyrde biler og cykler, eller at den i værste tilfælde løber væk.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge 

Ved du allerede nu, at du kunne tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en border collie?

Den typiske pris for en border collie er et sted mellem 4.500 – 10.000 DKK. 

Husk dog, at der udover selve prisen for en border collie, er en lang række omkostninger forbundet med det at være hundeejer.

Det kan være et uoverskueligt regnestykke, men frygt ej, vi har nemlig lavet udregningen for dig, som kan læses i vores artikel her:

Hvad koster det at have hund?

Border collie til salg

Lyder en border collie stadig som den perfekte hund til dig, efter du er blevet klogere på racens behov? Så klik på linket nedenfor, hvor du finder border collie hvalpe til salg samt priser og yderligere info.

Find border collie hvalpe til salg her

Hvis I stadig er i tvivl, om en border collie er den rette hund til jer, kan I læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din border collie?

Har du brug for at få din border collie passet, er Dogley det ultimative hundehotel, du kan tjekke din hund ind på. Og du vil med garanti kunne finde en hundelufter, der har erfaring med netop din hunds race, blandt Dogleys søde og dygtige hundepassere.