Gennemsnitsalder: 10 – 14 år

Vægt: 5,4 – 8 kg

Højde (fuldvoksen): 31 – 33 cm

Er en cavalier king charles spaniel det rette match for dig?

Er du faldet for selskabshunden med det kongelige navn? Den venlige og legesyge cavalier king charles spaniel er en familievenlige hund, som elsker mennesker og let kan tilpasse sig sin families dagligdag. Men før du kaster dig ud i at købe en ny hundehvalp, er det en god ide at læse lidt op på hunderacen. Vi giver dig her et overblik, så du får en bedre ide om, hvorvidt en cavalier king charles spaniel er det rette valg for dig.

Der findes mange hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om cavalier king charles spaniel-racen

Nutidens cavalier king charles spaniel stammer fra dværgspaniel-hundene, som især var populære blandt de kongelige i 1500-1700-tallet. Faktisk var racen så populær i 1600-tallet hos de britiske konger Charles I og Charles II, at racen fik tilføjet kongernes navn og blev til: king charles spaniel. Hunderacen kan findes i meget kunst fra dengang, og på malerierne af de kongelige ses typisk hundene ved deres side.

I 1800-tallet begyndte man at avle på racen, ved at krydse den med asiatiske racer med flade snuder, bl.a. mops, da det passede til datidens mode. Heraf blev racen engelsk toy spaniel skabt. De spidse snuder var næsten forsvundet hos king charles spaniel-racen, da amerikanske Roswell Eldridge i starten af 1900-tallet ville have racen tilbage til sit oprindelige udseende. Han udloddede pengepræmier til dem, som kunne fremvise hunde, som lignede dem på de kongelige malerier fra fortiden. Opdrætterne begyndte at fremavle de gamle kendetegn, og i 1928 fik denne genopfundne type af racen et nyt navn: Cavalier-udgaven af en king charles spaniel, altså cavalier king charles spaniel.

Personlighed

Cavalier king charles spaniel er en glad og legesyg hund, som har mod på livet. Hunden er venlig og blid, og kommer godt ud af det med næsten alle.

Racen er en selskabshund og elsker at være sammen med mennesker, især sin familie, som den knytter sig tæt til. Hunden vil følge dig rundt i huset og elske at sove i din seng. Den er både glad for at lege med børn og sidde afslappet i dit skød det meste af dagen. Racen tilpasser sig nemlig let sin families vaner, døgnrytme og aktivitetsniveau.

En cavalier king charles spaniel er venlig og åben overfor fremmede – og derfor en ret dårlig vagthund. Den er også god med andre hunde og dyr, så længe den bliver socialiseret fra hvalp af.

Aktivitetsniveau

En cavalier king charles spaniel kan være meget rolig og stille, men så snart der sker noget og nogen vil lege med den, så er den klar og fuld af energi. Cavalier king charles spaniel har et moderat aktivitetsniveau og vil gerne aktiveres, gå ture og lege. Hunden kan dog sagtens tilpasse sig en rolig familie, bl.a. ældre ejere, så længe den får sine daglige gåture.

Cavalier king charles spaniel kan godt lide at lege og lave øvelser, så dette er en god måde at give hunden motion. Apportering er især et godt valg. Dog er det vigtigt også at gå en eller flere ture hver dag, da cavalier king charles spaniel elsker at snuse og få sanseindtryk.

Behov

En cavalier king charles spaniel er en lille hunderace, og den har det helt fint med at bo i en lejlighed. Dog er det en følsom hund, som knytter sig meget til sin familie, og den kan derfor let udvikle separationsangst. Det er derfor vigtigt, at du ikke er væk lang tid hjemmefra, hvis du vælger at anskaffe dig denne hunderace. Hvis en cavalier king charles spaniel skal være alene hjemme, kræver det at ejeren bruger tid på at træne den. Men lige meget hvad, bør den ikke efterlades for lang tid for sig selv.

Racen kan være glad for at jage ting, så den skal holdes i snor, ellers stikker den hurtigt af fra sin ejer. En cavalier king charles spaniel er på ingen måde opmærksom i trafikken, og ser sig derfor ikke for, hvis den har fået øje på en fugl på den anden side af vejen. Det er altså vigtigt, at holde hunden i snor under gåture og kun slippe den fri i en indhegnet have.

Pleje

Farven på cavalier king charles spanielers pels varierer, og der findes fire forskellige godkendte farvevarianter. Den første er black-tan, hvor pelsen er sort og gyldenbrun. Varianten bleinheim er den mest almindelige med hvid og brun-røde farver. Ruby er den eneste ensfarvet variant, hvor pelsen er en gyldenbrun farve. Den sidste variant er den trefarvet pels, hvor hunden hovedsageligt er hvid og sort men med karakteristiske brune aftegninger.

En cavalier king charles spaniels pels skal børstes regelmæssigt, for at undgå knuder og skidt. Det hjælper også til, at hunden ikke fælder så meget, da man fjerner de løse hår. Børst gerne hunden et par gange om ugen, og sørg for også at fokusere på de lange ører. Racen skal også gerne bades en gang om måneden, hvis pelsen skal holdes flot og ren.

Ejeren skal også holde øje med øreinfektion og tjekke ørene en gang om ugen. Derudover skal tænderne helst renses ugentligt og neglene trimmes, når de bliver for lange.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med, i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje: Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her: Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Det er en god ide at holde lidt igen med godbidderne og have en klar plan for, hvor meget en cavalier king charles spaniel spiser. Racen har nemlig tendens til at blive overvægtig, da den er meget glad for mad. Få her et overblik over vores udvalg af hundefoder, som både er egnet til små hunderacer, men også hvalpe og ældre hunde.

Opdragelse

En cavalier king charles spaniel er let at træne og er meget trofast. Den elsker at gøre sin ejer glad, og den er glad for at blive belønnet.

Racen har tendens til at gø, især når den jager ting. Men det kan let trænes væk, så længe man starter fra hvalpetiden af. Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

En cavalier king charles spaniel har et følsomt sind, og det er derfor vigtigt, at du som ejer anvender positiv træning. Belønning og opmuntring er en effektiv træningsmetode. Du kan læse mere om positiv hundetræning i vores artikel her: Positiv hundetræning – hvad betyder det, og hvorfor det er godt for både dig og din hund?

Det er bedste for denne hunderace, at man træner den i korte sessioner, så den ikke mister lysten. Hold øje med hunden, når du træner den, og stop når den ikke længere har motivationen for at lære.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en cavalier king charles spaniel?

Prisen på en cavalier king charles spaniel i Danmark kan variere meget afhængigt af avler og kennel. Normalt vil prisen ligge på mellem 14.000-20.000 kroner for en hvalp.

Når du får en hund, skal du ikke kun tænke på købsprisen. Det koster nemlig penge hver eneste måned, at have et pelset familiemedlem. Mad, dyrlægebesøg og forsikring er blot noget af det, som du skal betale for. Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Cavalier king charles spaniel til salg

Er du klar til at byde en cavalier king charles spaniel-hvalp velkommen i familien? På linket nedenfor kan du finde hvalpe til salg, samt pris og info om hunderacen.

Find cavalier king charles spaniels til salg her

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt en cavalier king charles spaniel er den rette til dig og din familie, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din cavalier king charles spaniel?

Bekymrer du dig om, hvordan du skal få din fremtidige cavalier king charles spaniels passet passet eller luftet? Eller har du allerede en hund, som du har brug for pasning af?
Vi hjælper dig med det hele hos Dogley. Hos os kan du blandt andet finde en kompetent hundelufter. Du kan også finde pasningsløsninger, når du skal være ude af hjemmet i længere tid. Læs mere om det her.