Gennemsnitsalder: 14-18 år.

Vægt: 1-3 kg

Højde (fuldvoksen): Hanner: 23 cm, Hunner: 18 cm

Er en chihuahua det rette match til dig?

Har du forelsket dig i verdens mindste hunderace, chihuahuaen? Racen findes både i en korthåret og langhåret version, og mangler bestemt ikke personlighed eller selvtillid, på trods af den lille størrelse.

Før du beslutter dig for, at en chihuahua skal være dit nye familiemedlem, er det en god ide at lære hunderacen at kende. Læs med her, hvor du får al den information du har brug for.

Er du i tvivl om, en chihuahua er det helt rigtige match til dig, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund lige her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om racen

Mange mener at chihuahuaens forfædre er den uddøde hunderace techichi, som leverede i Mexico helt tilbage i 800-tallet. Her forventes det at enten mayaerne eller toltekerne, to kulturer der levede i Mexico på denne tid, tæmmede den vilde hunderace. Hunden blev brugt til religiøse ceremonier, bl.a. ofringer, da man mente at hunden var hellig og guidede den døde til efterlivet. Hundene blev dog også både spist og samtidig holdt som kæledyr.

I 1895 kom amerikanske turister til Mexico og opdagede den lille hund, som især var mangfoldig i delstaten Chihuahua. Herfra fik hunderacen sit navn. Amerikanerne udbredte herefter racen til resten af verden.

Personlighed

På trods af den lille størrelse, har en chihuahua en stor personlighed. Den er selvstændig, selvsikker og enormt nysgerrig. Den er ikke bange af sig, og tror muligvis at den er større end den er. En chihuahua kan derfor komme i problemer med større hunde, da den gerne vil dominere, og ikke altid er så social med andre af dens artsfæller. Det er vigtigt at passe på sin chihuahua i sådanne situationer, da hundens fysisk er lille og skrøbelig.

Chihuahuaen knytter sig meget til sin familie, især til én enkel person, som den gerne vil være sammen med hele tiden. Racen kan være reserveret overfor fremmede, og har en tendens til at gø en del af mennesker og dyr, den ikke kender. Samtidig har hunden et stærkt beskytterinstinkt og vil gerne passe på sin familie. Chihuahuaen er derfor faktisk en yderst brugbar vagthund.

Aktivitetsniveau

Chihuahuaer har brug for daglig motion, både gåture og leg er godt for den lille hunderace. Racen har faktisk mere energi end man kunne forvente af sådan en lille krop, og kan sagtens gå længere gåture. En chihuahua kan blive ved med at gå eller lege indtil den falder om af træthed, så ejeren skal huske at holde øje med sin hund og stoppe før den bliver for udmattet. Omkring 30 minutters motion om dagen er optimalt.

Behov

Hunderacens lille størrelse gør den perfekt til at have i en lejlighed og transportere rundt bl.a. i en taske. Hunden knytter sig meget til sin familie og skal helst ikke efterlades alene – derfor er det heldigt at ejeren let kan tage den med sig på indkøb og i offentlig transport.

En chihuahua er ikke oplagt til en familie med små børn, da hundens lille krop er skrøbelig og let kan komme til skade. Den spinkle krop betyder også, at hunden let fryser. Racen er ikke glad for at være ude når det er koldt og vådt, og det er vigtigt at give den overtøj på i kolde perioder.

Den lille størrelse gør at en chihuahua let kan slippe ud igennem huller i hækken og stakittet. Så vær opmærksom på dette, hvis du lader hunden være alene i haven.

Pleje

Chihuahuaer kan både være korthåret og langhåret, og pelsens længde definerer i høj grad hundens udseende. Udover udseendet er der dog ingen forskel på de to typer chihuahuaer.

Ligegyldig om hunden er korthåret eller langhåret, kræver den ikke meget pelspleje. Den korthårede chihuahua skal blot børstes omkring én gang om ugen, hvorimod den langhårede helst skal børstes et par gange om ugen. Et bad er kun nødvendigt omkring en gang om måneden. Derudover skal neglene trimmes af og til, og tænderne børstes.

Du kan blive klogere på pelspleje, og alt det der følger med, i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over hvilken type klip, din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Hundefoder indgår i plejen af en hund. Få et overblik over vores udvalg af hundefoder, egnet både til små hunderacer, men også hvalpe og ældre hunde.

Opdragelse

En chihuahua er let at træne, hvis man går i gang i en tidlig alder. Hunderacen har brug for positiv træning, og reagerer godt på belønning og ros.

En chihuahua er fyldt med selvtillid og kan let tage styringen, hvis ikke ejeren passer på. Det er derfor vigtigt at fokusere på lydighedstræning og gøre det klart, at det er dig som ejer der bestemmer. Ejeren skal være konsekvent i sin træning og sætte regler for hunden, helt fra den er hvalp.

Det er ikke altid at en chihuahua er bedste venner med andre hunde, derfor er det yderst vigtigt, at ejeren bruger tid på at socialisere chihuahua-hvalpen, så den kan vænne sig til andre hunde, dyr og mennesker.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge 

Ved du allerede nu, at du kunne tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en chihuahua?

Den typiske pris for en chihuahua er et sted mellem 7.000 – 15.000 DKK. 

Husk dog, at der udover selve prisen for en chihuahua, er en lang række omkostninger forbundet med det at være hundeejer.

Det kan være et uoverskueligt regnestykke, men frygt ej, vi har nemlig lavet udregningen for dig, som kan læses i vores artikel her:

Hvad koster det at have hund?

Chihuahua til salg

Er du klar til at blive ejer af en lille chihuahua-hvalp? På linket nedenfor finder du chihuahuaer til salg samt pris og info om hunden.

Find chihuahuaer til salg her:

Langhårede

Korthårede

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt en chihuahua er den rette hund til dig, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din chihuahua?

Har du brug for at få din chihuahua passet, er Dogley det ultimative hundehotel, du kan checke din hunde ind på. Og du vil med garanti kunne finde en hundelufter, der har erfaring med netop din race blandt Dogleys søde hundepassere.