Gennemsnitsalder: 12-14 år

Vægt: 4-15 kg

Højde: 15-25 cm

Er en gravhund det rette match for dig?

Gravhunden er en af de mest populære hunderacer i Danmark, og er bl.a. kendt som dronningens foretrukne valg af hund. Gravhunden er både energisk og rolig, og er et godt valg til familiehund.

Gravhunden findes i mange pelsformer og størrelser. De kan være glathårede, ruhårede og langhårede. Derudover findes racen udover standardstørrelsen både i en dværg- og miniatureudgave. Ligegyldig udseende har alle gravhunde dog den samme personlighed. Og netop en beskrivelse af racen kan du få her, før du beslutter dig for, om hunden er den rette for dig.

Der findes mange forskellige hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du også vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om gravhunden

Gravhunden kan spores tilbage til middelalderen, men først omkring 1700-tallet blev det en mere standardiseret race. Racen stammer fra Tyskland hvor den har navnet dachshund, hvilket betyder ”grævlinghund”. Gravhunden blev brugt som jagthund – hvilket den stadig gør i dag – og det er derfra både det danske og tyske navn kommer. Hundens korte ben og stærke bryst gør, at den er perfekt til at grave sig ned i grævlingernes tunneler og fange dem. Sidenhen avlere man mindre størrelser af hunden, som især blev brugt til at jage ræve og harer.

I løbet af 1800-tallet begyndte racen at flytte ind i huset og blive en del af familien som selskabshund. I dag er dét dens mest populære rolle, men den bruges dog også stadig til jagt.

Personlighed

Gravhunden synes at have to forskellige gear den kan veksle imellem. Når den er udenfor på tur, er den fyldt med energi og har et højt aktivitetsniveau. Når den er indenfor og det er tid til hygge, er den helt rolig og afslappet, og den elsker at putte med familien.

Racen er god som familiehund. Den forstår at give omsorg og kan let fornemme både humor og stemning i familien. Den er også rigtig god til både børn og ældre, og den knytter sig tæt til sin familie.

Gravhunden er meget selvstændig, og som jagthund arbejder den alene og langt væk fra sin ejer. Stædighed og ønsket om at tingene skal være på hundens præmisser, gør at racen umiddelbart ikke er den bedst til lydighed. Gravhunden er modig, hvilket har gjort den til en dygtig jagthund. Den er fyldt med selvtillid og gå på mod, og den er aldrig kedelig at have i huset.

Racen har tendens til at gø en del, så det skal man være opmærksom på som ejer til en gravhund. Dens gøen er overraskende høj for så lille en hund, da den skal kunne høres af ejeren, når hunden er under jorden i forbindelse med jagt.  

Aktivitetsniveau

Gravhunden har tendens til overvægt, og det er derfor vigtigt, at den får nok motion. Selvom hunden har meget energi, skal man som ejer også passe på, at den ikke bliver doven. Derfor skal man sørge for, at den får rørt sig nok hver eneste dag. Et par gåture om dagen vil være passende.

Derudover er racen glad for leg og kan især godt lide at få lov til at bruge sin næse – så husk også at stimulere hunden mentalt.

Behov

Gravhunden har det fint med at bo i en mindre lejlighed, så længe den får den mængde daglig motion, den har brug for. Den behøver heller ingen have – men hvis du har en, så forvent, at der bliver gravet huller i græsplænen.

Gravhunden har en ryg, som let kan få skader og blive belastet, og det skal man som ejer tænke over, når man indretter sit hjem. Hunden skal helst ikke selv hoppe for meget op og ned af møbler, da det ikke er godt for dens ryg. Anskaf dig evt. en kasse eller lille trappe, som kan hjælpe hunden. Derudover skal en gravhund helst ikke gå op og ned af trapper. Så forvent, at du kommer til at bære og løfte hunden en del.

Pleje

En gravhund fælder ikke særlig meget, ligegyldig hvilken pelstype den har. Til gengæld varierer pelsplejen. Korthårene gravhunde kræver umiddelbart ingen jævnlig pelspleje. Ruhårede skal børste af og til og gerne trimmes et par gange om året. Langhårede gravhunde kræver mere og skal helst børstes ca. en gang om ugen, samt klippes regelmæssigt.

Bliv klogere på pelspleje og alt medfølgende igennem denne guide: Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Hvis du allerede er klar over hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her: Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Hold jævnligt øje med ørene og tjek for infektion, da de lange hængende øre ikke tillader meget luftcirkulation.

I plejen af en hund er overvejelsen over hvad slags foder, hunden skal have, vigtig. Gravhunden er en mindre hund, hvorfor kan det være fordelagtigt at købe hundefoder, som er velegnet til mindre hunderacer. Det er også muligt at få foder specielt til hunde med tendens til overvægt.

Opdragelse – fra gravhund-hvalp til voksen hund

Gravhunde er ret stædige og selvstændige, så hvis man ikke lægger arbejde i at træne og opdrage dem, kan de godt være dominerende og muligvis svære at kontrollere. Gravhunde kan også være frække og drilske på grund af deres egenrådige natur. Derfor kræver opdragelsen af racen en god potion tålmodighed, og at man har en konsekvent tilgang.

Positiv træning er vejen frem med en gravhund. Gør træningen varieret og træn i korte intervaller, da racen hurtigt begynder at kede sig og miste motivationen. Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning: Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Racens jagtinstinkt og selvstændighed kræver, at man oplærer hunden tidligt og lægger meget arbejde i træningen, hvis hunden skal kunne færdes frit uden snor. Gravhunde kan også være lidt mistænkelige overfor fremmede så det er vigtigt, som med alle andre hunde, at socialisere den fra hvalp.

Som ejer til en gravhund skal man forvente, at det godt kan være en større opgave, at få en renlig hund. Det kan være svært at overbevise hunden om, hvorfor det ikke er en god ide at tisse i stuen.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her: Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Hvad koster en gravhund?

Prisen på en gravhund i Danmark kan variere meget afhængigt af avler og kennel. Normalt vil prisen ligge på mellem 8.000-18.000 kroner for en hvalp.

Når du får en hund, skal du ikke kun tænke på købsprisen. Det koster nemlig penge hver eneste måned at have et pelset familiemedlem. Mad, dyrlægebesøg og forsikring er blot noget af det, som du skal betale for. Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Gravhund til salg

Er du stadig klar til at tilføje en gravhund til din familie? Der findes flere kenneler i Danmark, hvor der hvert år fødes flere kuld af de søde gravhundehvalpe.

Hold øje med gravhunde til salg her:

Korthåret gravhund

Ruhåret gravhund

Langhåret gravhund

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt en gravhund er den rette hund til dig, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din gravhund?

Bekymrer du dig om, hvordan du skal få din fremtidige gravhund passet eller luftet? Eller har du allerede en hund, som du har brug for pasning af?
Vi hjælper dig med det hele hos Dogley. Hos os kan du blandt andet finde en kompetent hundelufter. Du kan også finde pasningsløsninger, når du skal være ude af hjemmet i længere tid. Læs mere om det her.