Gennemsnitsalder: 13-16 år

Vægt: 6-7 kg

Højde: 25-30 cm

Er en Jack Russell terrier det rette match for dig?

Den lille energiske, selvstændige og livsglade Jack Russell terrier er god til aktive familier og hundeejere, der elsker at træne deres hund. Hunden skal nok sørge for, at der kommer liv og gang i familien.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en Jack Russell terrier, så læs med her. Det er nemlig vigtigt, at du sikrer dig, at racen er den rigtige for dig, inden du investerer i en hvalp.

Der findes mange forskellige hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du også vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om Jack Russell terrieren

Jack Russell terrieren blev udviklet med ønsket om at skabe en hund, der kunne bruges til rævejagt. Racen skal ikke fange byttet men skræmme dem frem fra deres skjul, og kan bl.a. forfølge dem ned i deres huler i jorden. Racen har fået sit navn efter den engelske præst John Jack Russell, som skabte racen i begyndelsen af 1800-tallet. Russell ønskede at fremavle en hunderace, som han kunne bruge til sin hobby, rævejagt. Man ved ikke præcis, hvilke hunderacer præsten brugte til at fremavle Jack Russell Terrieren, men mange mener, at både bullterrier, beagle og engelsk foxhound kan være på listen.

Personlighed

En Jack Russell terrier er en lille energibombe med godt humør og masser liv. Den er yderst social og elsker at være sammen med sin familie. Dog har den stadig et stort temperament, hvilket betyder, at det er vigtigt, at den opdrages konsekvent og igennem hele livet.

Jack Russell terrieren er en jagthund, og den har derfor sit jagtinstinkt, om den bruges til jagt eller ej. Jagtinstinktet kan ikke trænes væk og gør, at den ser alle små dyr som bytte. Hvis man får hunden fra hvalp, kan man dog godt vænne den til at være sammen med børn og andre kæledyr.

En Jack Russell terrier er meget nysgerrig, den vil gerne udforske og den kan finde på at strejfe en del. Derfor skal hundeejeren holde øje med, at hunden ikke kan slippe ud af haven.

Derudover elsker en Jack Russell terrier at grave, og kan godt finde på at lave huller i din græsplæne.

Aktivitetsniveau

Skaffer du dig en Jack Russell terrieren, får du en hund fyldt med energi. Racen kræver en hel del motion og mental stimulering. Den nyder især at tilbringe tid udenfor og gå dejligt lange ture. Er man ude på en god gåtur med sin Jack Russell terrier, skal man huske at give den god tid og mulighed for at udforske, snuse og grave. Husk også at holde hunden i snor, så den ikke stikker af efter en fugl.

Det er vigtigt at hundeejeren sørger for at tilfredsstille racens behov for aktivering, ellers kan den få adfærdsproblemer og problemer med overvægt.

Behov

Det er vigtigt, at man overvejer, om man kan sætte nok tid af til både at træne og motionere sin Jack Russell terrier. Det er en hund som kræver tid, opmærksomhed og tålmodighed fra sin ejer. Det er typisk ikke en hund for en førstegangsejer.

En Jack Russell terrier er meget selvstændig og kan derfor godt finde ud af at være alene hjemme i flere timer. Det fungerer så længe hunden får nok motion og stimulering, når ejeren er hjemme – ellers vil den have for meget energi og blive destruktiv.

På grund af hundens store behov for motion er det klart en fordel, at have en stor indhegnet have, hvor den kan løbe rundt.

En Jack Russell terrier kan godt have brug for at trække sig væk og være lidt for sig selv. Hvis den bor i en børnefamilie, er det derfor vigtigt at lære børnene, hvordan de aflæser hunden.

Pleje

Jack Russell terrieren kan have tre forskellige typer af pels; glathåret – helt kort, ruhåret – længere pels og broken, som er en mellemting. En Jack Russell terrier kræver ikke meget pleje, men den fælder en hel del. Derfor er det en god ide at børste hunden jævnligt, ca. en gang om ugen, eller tage den til en frisør, så pelsen er mindre lang.

Bliv klogere på pelspleje og alt medfølgende igennem denne guide: Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Hvis du allerede er klar over hvilken type klip, din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her: Dogley-hundesaloner i hele Danmark

I plejen af en hund er overvejelsen over, hvad slags foder hunden skal have, vigtig. Jack Russell terrier er en mindre hund, hvorfor det kan være fordelagtigt at købe hundefoder, som er velegnet til mindre hunderacer.

Opdragelse – fra Jack Russell Terrier-hvalp til voksen hund

En Jack Russell terrier er intelligent og har brug for, at du er konsekvent i din opdragelse. Nej betyder altid nej. Man skal sætte faste regler og sikre sig, at hele familien ved, hvad hunden må og ikke må. Det er vigtigt, at disse regler sættes allerede fra hunden er hvalp, ellers kan ejeren få problemer med lydighed, når hunden bliver voksen.

Racen kan dog trænes til at blive enormt lydig og samarbejdsvillig, så længe du anvender positiv træning. Den er meget lærenem og lærer hurtigt nye tricks.

Socialisering er vigtig med en Jack Russell terrier, især hvis hunden skal være sammen med andre dyr eller børn. Pga. dens jagtinstinkt kræver det, at ejeren hele livet arbejder med at socialisere og vænne hunden til at omgås andre. Det er vigtigt, at man starter med dette fra hunden er hvalp. Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning: Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her: Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Hvad koster en Jack Russell terrier?

Prisen på en Jack Russell terrier i Danmark kan variere meget afhængigt af avler og kennel. Normalt vil prisen ligge på mellem 7.000-10.000 kroner for en hvalp.

Når du får en hund, skal du ikke kun tænke på købsprisen. Det koster nemlig penge hver eneste måned at have et pelset familiemedlem. Mad, dyrlægebesøg og forsikring er blot noget af det, som du skal betale for. Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Jack Russell terrier til salg

Er du stadig fyr og flamme for at tilføje en Jack Russell terrier til din familie? Der findes flere kenneler i Danmark, hvor der hvert år fødes flere kuld af de søde Jack Russell terrier-hvalpe.

Hold øje med Jack Russell terriere til salg her.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt en Jack Russell terrier er den rette hund til dig, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din Jack Russell terrier?

Bekymrer du dig om, hvordan du skal få din fremtidige Jack Russell terrier passet eller luftet? Eller har du allerede en hund, som du har brug for pasning af?
Vi hjælper dig med det hele hos Dogley. Hos os kan du blandt andet finde en kompetent hundelufter. Du kan også finde pasningsløsninger, når du skal være ude af hjemmet i længere tid. Læs mere om det her.