Gennemsnitsalder: En malteser bliver ca. 12 – 15 år

Vægt: 3 – 4 kg

Højde (fuldvoksen): 21 – 25 cm

En malteser er en lille fin selskabshund, som er let at træne og yderst social.  Her kan du læse alt, hvad der er værd at vide om hunderacen malteser.

Er en malteser det rette match for dig?

Malteser er en lille hunderace med lang hvid silkeblød pels, som dog oftest klippes kort. Malteseren er en yderst social hund, fuld af liv og den knytter sig tæt til sin familie.

Før du kaster din kærlighed på denne søde lille hvide hund og inddrager den i din familie, er der en række ting, der er vigtige at vide. Du skal nemlig sikre dig, at malteseren er den rette hunderace for dig.

Der findes mange hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om malteser racen

Malteserens egentlige oprindelse er ukendt, men den kan spores mange tusinde år tilbage. Racen levede her i det centrale middelhavsområde, og er fundet i gammel kunst fra bl.a. Grækenland, Romerriget og Egypten. Det formodes at racen blev udbredt til resten af verden fra netop Malta og derfra stammer dens navn.

Malteseren har igennem historien haft en status som healende. Den græske poet Kallimachos mente at hunden kunne lindre smerter, hvis man lagde den hvor det gjorde ondt. Racen fik senere tilnavnet ”The little comforter” af englænderne, som i 1500-tallet stadig troede på dens healende egenskaber.

Malteseren har igennem tiden været særlig populær hos adlen og de royale i Europa – især blandt kvinder har den været et hit. I antikkens Rom havde prinsesserne den med på tronen og i 1500-tallet havde dronning Mary af Skotland sin elskede malteser under skørterne, da hun blev helrettet. Det fortælles at hunden døde af sorg efterfølgende. Også Elizabeth den første, Marie Antoinette og Dronning Victoria havde maltesere.

Racen kom først til Danmark i 1970’erne.

Personlighed

Malteseren er en yderst social og kærlig selskabshund som knytter sig tæt til sin familie. Den elsker at sidde på sin ejers skød og følger efter sin familie over alt.

Dens sociale væsen gør også, at den er venlig overfor fremmede og elsker at hilse på. Den har dog en tendens til at gø meget, især når der kommer folk på besøg.

En malteser kan sagtens fungere sammen med børn, men de skal helst ikke være små. En malteser finder sig i at blive hevet i halen og kan blive irriteret over børn der larmer for meget. Den kan derfor blive stresset af at være i en husholdning med små børn.

På trods af dens lille størrelse, er der masser af liv i en malteser. Malteseren er nysgerrig, legesyg og vil gerne ud og opleve verden. Derudover er den ret intelligent og er let at lære tricks og lave svære øvelser med.

Aktivitetsniveau

Malteseren har ikke brug for meget motion. Et par gåture om dagen burde være nok, og de behøver ikke være lange. På grund af dens livlige og nysgerrig natur, har den godt af at løbe frit rundt. Man skal give malteseren lov til at snuse til ting og kigge sig omkring, så den kan blive stimuleret mentalt.

Behov

På grund af malteserens sociale væsen og tætte tilknytning til sin familie, er det vigtigt at man ikke lader den være alene hjemme for lang tid. Man bør genoverveje om racen er den rette for en, hvis man ikke har mulighed for at give den masser af opmærksomhed – en malteser kan nemlig udvikle separationsangst.

Racen kræver ikke meget plads, og kan sagtens bo i en lejlighed, så længe du husker at give den nærvær og stimulere den mentalt.

Pleje

Malteseren har en flot lang silkeagtig hvid pels, som kan vokse helt ned til jorden. Pelsen kræver meget pleje, og ejeren skal derfor både have tid og lyst til daglig pelspleje. Pelsen skal børstes hver dag, så den ikke filtrer, og skal derudover vaskes og føntørres ofte. Skægget skal holdes rent, og helst vaskes efter hvert måltid. Mange familier vælger at klippe deres malteser jævnligt, så pelsen er kort og lettere at holde.

På trods af malteserens lange pels, fælder den næsten ikke, da den ingen underuld har. Dette gør at malteseren er en allergivenlig hund. Det betyder dog også, at den er meget følsom overfor kulde og varme – derfor er det vigtigt, at beskytte den mod kraftig sol og pakke den ind, når det er for koldt udenfor.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du vil have hjælp til klipningen af din malteser, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark.

En malteser er en sund race og har sjældent mange helbredsproblemer. Man skal dog være særlig opmærksom på dens tænder, som kræver pleje, hvis man skal undgå tandsten. Tænderne skal derfor helst børstes dagligt eller et par gange om ugen. Læs mere om tandpleje her.

Hundefoder er også en vigtig del af plejen af en hund. Få et overblik over vores udvalg af hundefoder, som både er egnet til små hunderacer, men også hvalpe og ældre hunde.

Opdragelse – fra malteser hvalp til voksen hund

En malteser er intelligent, nysgerrig og lærenem – derfor er den let at træne og lære tricks. Det er vigtigt, at ejeren udnytter denne evne og lyst allerede i hvalpetiden. Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

Man bør især arbejder med socialisering af malteseren, ellers kan der opstå problemer, når den er sammen med børn eller større hunde. Træningen af en malteser kan vise sig at give en smule udfordringer, når det kommer til renlighed. Her kræver det lidt ekstra tålmodighed fra ejerens side.

En malteser har brug for venlig og konsekvent opdragelse, og reagerer dårligt på skæld ud. Positiv hundetræning er derfor vejen frem. Du kan læse mere om positiv hundetræning i vores artikel her: Positiv hundetræning – hvad betyder det, og hvorfor det er godt for både dig og din hund?

Du kan også finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en malteser?

Den typiske pris for en malteser hvalp ligger et sted mellem 10.000 – 18.000 DKK. Prisen varierer dog meget.

Vær opmærksom på, at der ud over selve prisen for din hund følger en lang række omkostninger med at være hundeejer.

Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her: 

Hvad koster det at have en hund?

Malteser til salg

Er du klar til at byde en lille malteser hvalp velkommen i familien? På linket nedenfor kan du finde hvalpe til salg, eller se  samt pris og info om hunderacen.

Find malteser hunde til salg her

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt malteser er den rette hund til dig og din familie, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din malteser?

Har du brug for at få din malteser hund passet? Check din hund ind hos Dogley – den ultimative hundepension. Og har du brug for en hundelufter, der har erfaring med racen, kan du med garanti finde den rette blandt Dogleys søde hundepassere.