Gennemsnitsalder: En shih tzu bliver 11 – 14 år.

Vægt: 5 – 10 kg.

Højde (fuldvoksen): ca. 25 cm

Fortsæt læsningen her og bliv klogere på alt, der er værd at vide om den glade, selskabelige hund, som en shih tzu er.

Er en shih tzu det rette match for dig?

Når man ser et kuld shih tzu hvalpe, er det svært ikke at blive helt forelsket. Men inden du køber en af de små, kærlige hunde, er det vigtigt, at du har sat dig ind i, hvad den lille hund kræver.

Er du i tvivl, om en shih tzu er det rigtige match til dig, kan du tage vores ultimative guide til valg af hund lige her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om racen

Shih tzu racen stammer oprindeligt fra Tibet helt tilbage fra det 7. århundrede. Racen er en del af den gruppe hunde, som munkene opdrættede i klostrene. Denne gruppe hunde blev opfattet som ‘hellige hunde’ også kaldet ‘løve-hunde’.

Shih tzuen blev givet i gave til kinesiske kejsere og blev hurtigt populære blandt de kejserlige, som opdrættede dem, da briterne kom til Kina. Først i starten af 1900-tallet slog racen rigtig igennem i Europa, og efter 2. Verdenskrig kom racen til USA.

Personlighed

En shih tzu er kendt for sin glade og kække personlighed og sit temperament. Den er meget socialt anlagt og kommer godt ud af det med mennesker i alle aldre samt andre hunde. Dens sociale træk betyder samtidig, at den elsker opmærksomhed fra sin familie.

Racen vil helst være tæt på mennesker, f.eks. sidde på skødet eller deltage i sin families gøremål. Til trods for dens åbenhed og sociale person kan en shih tzu fremstå som uafhængig og en smule arrogant.

En shih tzu kan nogle gange virke mere katteagtigt end som en hund, især fordi underkastelse af enhver art strider mod racens natur. Dette opvejes dog i høj grad af dens evne til altid at sprede god stemning gennem dens sans for spas.

Aktivitetsniveau

Shih tzu er en livlig hund, som elsker gåture. Den kræver dog ikke meget motion og behøver ikke gå lange ture hver dag. Da den er nem at komme til at forkæle, er det dog vigtigt, at man aktiverer hunden, så den undgår overvægt.

Racen elsker at blive trænet og lære tricks, så den på den måde kan være i centrum for opmærksomheden. En shih tzu klarer sig ofte godt ved lydigheds- og agility træning.

Behov

En shih tzu har behov for meget menneskelig kontakt og elsker at blive taget med rundt, hvor dens ejer skal hen. Desuden elsker den at blive leget med og er afhængig af opmærksomheden fra sine ejere og vil derfor ofte helst ligge helt tæt på sin ejer. Det er derfor vigtigt, at man har tid til at give sin shih tzu den mængde opmærksomhed, den kræver. I tillæg til leg og gåture behøver en shih tzu også at blive stimuleret mentalt.

Pleje

Hvis man ønsker at beholde shih tzuens lange og fejende pels, kræver det en stor mængde pelspleje-tid. Pelsen hos en shih tzu er lang, glat og tæt med underuld. For at undgå, at den lange pels filtrer, bør den børstes hver dag, og hunden bør bades jævnligt, ca. en gang om ugen. Pelsen er især krævende hos unge hunde, men bliver nemmere med alderen.

Grundet denne store mængde pelspleje vælger nogle shih tzu ejere at klippe pelsen. En kortklippet shih tzu kræver ikke nær så meget pelspleje, så længe den klippes jævnligt. Ligegyldigt om hunden har kort eller lang pelslængde, klassificeres den under listen over allergivenlige hunde.

Du kan blive klogere på pelspleje og alt det, der følger med i vores guide her, hvor vi også hjælper dig med, hvilken hunderace, der kræver hvilken pleje:

Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Og hvis du allerede er klar over, hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her:

Dogley-hundesaloner i hele Danmark

Opdragelse

En shih tzus selvstændighed og stædighed kan gøre opdragelsen lidt mere udfordrende. Det er derfor vigtigt at starte træningen, allerede fra hunden er helt lille. Til trods for sin stædighed elsker shih tzuen at samarbejde med sin ejer og lære nye ting. Opdragelsen kan derfor gå let, hvis blot man træner venligt og konsekvent i kortere tidsrum med en varieret belønning.

Selvom en shih tzu er meget venlig og socialt anlagt, er det alligevel vigtigt, at man socialiserer den, fra den er hvalp. Ved at lade den møde forskellige hunde, børn og voksne lærer den at omgås andre på den rigtige måde samtidig med, at man undgår at få en sky hund.

Du kan finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her:

Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge 

Ved du allerede nu, at du kunne tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning:

Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Hvad koster en shih tzu?

Den typiske pris for en shih tzu er et sted mellem 6.500 – 10.000 DKK. 

Husk dog, at der udover selve prisen for en shih tzu, er en lang række omkostninger forbundet med det at være hundeejer.

Det kan være et uoverskueligt regnestykke, men frygt ej, vi har nemlig lavet udregningen for dig, som kan læses i vores artikel her:

Hvad koster det at have hund?

Shih tzu til salg

Er du stadig ligeså forelsket i shih tzuen efter at have læst mere om racen? Så klik på linket nedenfor, hvor du finder shih tzu hvalpe til salg, priser og yderligere info.

Find shih tzu hvalpe til salg her

Hvis I stadig er i tvivl, om en shih tzu er den rette hund til jer, kan I læse vores ultimative guide til valg af hund’ øverst på siden.

Brug for pasning af din shih tzu?

Har du brug for at få din shih tzu passet, er Dogley det ultimative hundehotel, du kan tjekke din hund ind på. Og du vil med garanti kunne finde en hundelufter, der har erfaring med netop din hunds race, blandt Dogleys søde hundepassere.