Gennemsnitsalder: 13-16 år

Vægt: 2-4 kg

Højde: 15-24 cm

Er en yorkshire terrier det rette match for dig?

På trods af at yorkshire terrieren er den mindste terrier-hunderace, er den fyldt med selvtillid, mod og energi. Men før du byder dette nye allergivenlige medlem velkommen i familien, er det en god ide at sikre dig, at racen er det rette valg.

Der findes mange forskellige hunderacer, og alle har deres unikke karaktertræk. Hvis du også vil lære mere om andre hunderacer, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund her:

DOGLEYS ULTIMATIVE GUIDE TIL VALG AF HUND

Download gratis E-bog

Historien om yorkshire terrieren

Som racens navn beskriver, stammer yorkshire terrieren fra Yorkshire i England. Hunden er en blanding af en række andre små terrierracer, som skotske vævere bragte med sig til England i 1800-tallet.
Yorkshire terrieren blev brugt til at fange rotter i møller og miner i Yorkshire. Sidenhen blev den brugt som selskabshund hos overklassen og var især populær i Victoriatiden.

Personlighed

Yorkshire terrieren er den mindste i terriergruppen, men det betyder ikke, at den mangler personlighed. Hunden er modig, fyldt med selvtillid og har masser af gå på mod. Det er en lille hund, som selv tror den er stor. Den er derfor ikke bange for konfrontation med større hunde, og vil gerne være lederen i flokken. Det er derfor vigtigt at socialisere hunden fra hvalp og sørge for, at kontrollere dens tendens til at dominere andre hunde.

Yorkshire terrieren elsker at få opmærksomhed og gøre sin ejer glad. Den er legesyg og nysgerrig, men elsker også at ligge i sofaen og blive nusset.

Racen gør en del, når man får gæster i huset. Den er dog venlig overfor fremmede, og gøen stopper typisk, når de nyankomne er kommet indenfor.

Mindre børn og yorkshire terriere er et dårligt match. Racens lille størrelse gør den skrøbelig overfor børns uforsigtighed, og den kommer derfor let til skade. Yorkshire terrierens fortid som rottejager gør, at den heller ikke passer godt i samspil med andre mindre kæledyr, især hamstrer og lignende.

Aktivitetsniveau

Der er godt gang i en yorkshire terrier, og den elsker at kunne løbe og lege frit. Dog har hunden ikke brug for mange timers motion, og et par gåture i løbet af dagen er nok.

Yorkshire terrieren er intelligent og vil også rigtig gerne bruge sit hoved. Den er glad, hvis du laver forskellige aktiviteter og træningsøvelser med den. Det er bl.a. oplagt at træne spor og lydighed.

Behov

En yorkshire terrier har brug for meget opmærksomhed og kærlighed fra sin familie. Det er ikke en hund, du efterlader alene derhjemme i lang tid. Heldigvis er racen lille, og ejeren kan tage den med sig i en taske. Dog er det vigtigt ikke at bære rundt på hunden hele tiden, eller kun lade den sidde på skødet – den skal have lov til at gå selv, lege og udforske. Ellers kan den ende med at blive en nervøs og sensitiv hund.

Yorkshire terrieren kan sagtens bo i en lejlighed, så længe den får nok motion. Pga. dens lille størrelse kan en del af dagens aktiviteter også sagtens være leg indenfor.

Pleje

Yorkshire terrierens pels kan vokse helt ned til gulvet, og lægger ejeren meget tid og arbejde i at pleje den, kan den blive enorm smuk og skinnende. Dette er dog ikke en let opgave og kræver en stor dedikation, hvilket bl.a. indebærer at børste pelsen hver dag og vaske den ofte.

De fleste hundeejere vælger at holde pelsen kort ved at klippe den – men også med denne frisure er det vigtigt at børste hunden ofte, så pelsen er ren og uden knuder. Håret på hoved går ned i hundens øjne, hvis det ikke klippes eller sættes op. Det er derfor, at du typisk ser en yorkshire terrier med en fin sløjfe på hoved.

En yorkshire terrier er også allergivenlig, da den fælder meget lidt og ikke har underuld. Børst evt. hunden udenfor, for at undgå løse hår i hjemmet.

Bliv klogere på pelspleje og alt medfølgende igennem denne guide: Hundefrisør guide – Klipning eller trimning?

Hvis du allerede er klar over hvilken type klip din hund skal have, kan du springe til vores oversigt over hundesaloner i hele Danmark her: Dogley-hundesaloner i hele Danmark

I plejen af en hund er overvejelsen over hvad slags foder hunden skal have vigtig. Yorkshire terrier er en mindre hund, hvorfor det kan være fordelagtigt at købe hundefoder, som er velegnet til mindre hunderacer.

Opdragelse – fra yorkshire terrier-hvalpe til voksen hund

Yorkshire terrieren er nysgerrig af natur og elsker at lære nye ting. Den vil også rigtig gerne gøre sin ejer glad, og elsker at udføre øvelser som resulterer i ros og opmærksomhed. Derfor får man i en yorkshire terrier en hund, som er let og hurtig at træne. Den er god til lydighed og meget samarbejdsvillig.

Yorkshire terrieren kan have tendens til at gø en del. Derfor er det vigtigt, at man fra starten af træner og opdrager hunden, så man undgår for meget gøen.

Sørg for at melde din hvalp til hvalpetræning så tidligt som muligt, uanset race.

Kunne du tænke dig professionel hjælp til træning af din hund? Så kan du her finde et overblik over hundetrænere med speciale i alle typer af hunde- og hvalpetræning: Dogley-hundetrænere i hele Danmark

Du kan også finde mange gode tips til opdragelse af hvalpe og voksne hunde i vores store guide her: Hundeopdragelse – 8 teknikker du selv kan bruge. 

Hvad koster en yorkshire terrier?

Prisen på en yorkshire terrier i Danmark kan variere meget afhængigt af avler og kennel. Normalt vil prisen ligge på mellem 8.000-18.000 kroner for en hvalp.

Når du får en hund, skal du ikke kun tænke på købsprisen. Det koster nemlig penge hver eneste måned at have et pelset familiemedlem. Mad, dyrlægebesøg og forsikring er blot noget af det, som du skal betale for. Det kan føles overvældende at lave dette regnestykke selv. Derfor har vi lavet udregningen for dig. Læs mere om omkostningerne ved at være hundeejer her:

Hvad koster det at have en hund?

Yorkshire terrier til salg

Er du stadig opsat på at tilføje en yorkshire terrier til din familie? Der findes flere kenneler i Danmark, hvor der hvert år fødes flere kuld af de søde yorkshire terrier-hvalpe.

Find yorkshire terrier-hunde til salg her

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt yorkshire terrier er den rette hund til dig og din familie, kan du læse vores ultimative guide til valg af hund øverst på siden.

Brug for pasning af din yorkshire terrier?

Bekymrer du dig om, hvordan du skal få din fremtidige yorkshire terrier passet eller luftet? Eller har du allerede en hund, som du har brug for pasning af?
Vi hjælper dig med det hele hos Dogley. Hos os kan du blandt andet finde en kompetent hundelufter. Du kan også finde pasningsløsninger, når du skal være ude af hjemmet i længere tid. Læs mere om det her.