Løber din hund frit rundt i haven? Og har den tendens til at tygge i ting? Så er der måske noget, du bør være opmærksom på. For selvom mange haveplanter er gode for øjnene, er det ikke altid, de er det for resten af kroppen. Og har du helt styr på, hvilke planter i din have, din hund kan tåle at spise, og hvilke der er giftige? Bare rolig. Det har vi!

Her finder du en guide til giftige planter og til, hvad du skal holde øje med, hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke kan tåle. Nederst har vi også en liste over planter, der er sikre at plante i haven.

Planter du skal være opmærksom på

Vi har lavet en liste over nogle af de planter, buske og træer, der både er ret populære i danske haver, men som også kan skabe store problemer for vores kæledyr. Listen er ikke komplet, men samler nogle af de vigtigste, mest almindelige planter. Planterne er ikke farlige i sig selv, men kan være det hvis din firbenede ven har for vane at spise alt hvad den kommer i nærheden af. Mange af disse gælder også for mennesker og for katte:

  • Hortensia: En busk med store, flotte blomsterbuketter, der kan give hunde maveproblemer og opkast.
  • Rhododendron/azalea: En stor busk eller et lille træ med farverige blomster, der indeholder grayanotoksiner i blomster og blade, og som kan fremkalde opkast og hjerteproblemer hos hunde.
  • Pæon/bonderose: Busk med store, farverige blomster, men særligt barken kan fremkalde opkast og diarré hos hunde.
  • Æbletræer, blommetræer, kirsebærtræer, ferskentræer og abrikostræer: Kerner og sten fra frugterne indeholder cyanid/blåsyre, som hverken hunde eller mennesker kan tåle, så hold øje med nedfaldsfrugter!
  • Tomatplanter: Hvis din hund spiser tomatplanter, kan det blandt andet give maveproblemer, nedsat appetit og fremkalde savl.
  • Bjørneklo: Stor skærmplante, der fremkalder allergiske reaktioner, der minder om brandsår, når den kommer i kontakt med hud. Bjørneklo er en invasiv art, som man i Danmark forsøger at bekæmpe, så hvis du ser den i din have, skal du kontakte kommunen, så den kan blive fjernet.
  • Hestekastanjer (altså dem man bruger til kastanjedyr og ikke til at spise): Hvis en hund spiser kastanjer, får den slem opkast og diarré og kan i værste fald gå i koma.

En helt anden, men meget vigtig ting er gødning og skadedyrsgift, der i nogle tilfælde også er giftig for din hund. Vær opmærksom på, hvordan du bruger begge dele i din have, og hvordan din hund har adgang til det.

Hvilke symptomer skal man kigge efter?

Mange forskellige giftige planter giver de samme symptomer, når de bliver spist. Du kan derfor med fordel holde øje med nogle helt generelle tegn hos din hund, hvis du har mistanke om forgiftning:

  • Opkast
  • Eksem
  • Forstoppelse
  • Diarré
  • Høj kropstemperatur
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Nedsat appetit
  • Overdrevet, ubegrundet savlen
  • Generelle svaghedstegn

Hvis du tror, din hund er blevet forgiftet, skal du altid ringe til din dyrlæge.

Ingen panik!

Det er meget få hunde, der tygger i blomster og planter. De færreste af dem indtager så meget grønt, at de bliver syge af det. Og endnu færre igen indtager så meget, at de bliver alvorligt syge. Så slå koldt vand i blodet, og hvis din hund har tendens til at spise af bedene, kan du sørge for at holde ekstra opsyn, hvis den er løs i haven. Eller også kan du overveje at plante noget andet, for der findes heldigvis også en masse planter og blomster, der er sikre for hunde. Her er en kort liste med nyttige krydderurter og smukke blomster, som du trygt kan slippe din hund fri iblandt. Men husk nu: alt med måde. Hverken hunde eller nogle andre dyr kan tåle at spise for store mængder af noget som helst – heller ikke selvom det er frugt eller grøntsager.

Nogle af de planter du trygt kan have i din have, kan du se her:

  • Rosmarin: En krydderurt med fine, lilla/hvide blomster. Rosmarin kan vokse sig til store buske, og du kan bruge krydderiet i din daglige madlavning, for eksempel til kylling.
  • Magnolie/tulipantræ: Et træ med store, smukke blomster, der minder om tulipaner. Det blomstrer på samme tid som kirsebærtræer og giver forårsfarver til haven.
  • Cannaer: Blomster i mange flotte farver. Cannaen kan ikke tåle frost, men kan for eksempel stå i krukker om vinteren, så de kan klare sig til næste år.
  • Basilikum: Man kan få basilikum med enten grønne eller lilla blade og med mange forskellige former for små blomster. Basilikum vokser hurtigt, kan bruges i meget madlavning og er et rigtig fint alternativ til mange andre krydderurter i en hundesikker køkkenhave.

Vil du have din hund passet i sikre, godkendte omgivelser? Book en hundepasser hos Dogley ved at klikke her – vores hundepassere er individuelt godkendte og er altid forsikrede i tilfælde af akut sygdom, hvis din hund skulle få brug for det.

 

________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *