Vi mennesker er vant til at leve uden en hale, men for vores hundevenner er det en yderst vigtig kropsdel. Halen er ikke alene en fysisk fordel – den er også et værktøj, som bruges til at kommunikere til dyr og mennesker. Din hund taler nemlig igennem sit kropssprog, og det er en stor fordel for dig at kunne aflæse. Vi har tidligere skrevet en artikel om hundes kropssprog. I denne artikel vil vi dog alene sætte fokus på hundens hale, da den kan signalere en hel del i sig selv.

Hvorfor har hunde haler?

Halen er et brugbart redskab for de fleste hunderacer, og bruges især til at holde balancen. Hvis din hund skal lave en skarp drejning i fuld fart, kan halen bruges som modvægt, og når hunden balancerer på et smalt sted, hjælper halen med at holde balancen – lidt ligesom vi gør med armene. Halen har også en vigtig funktion under svømning, og kan bruges som en form for ror, som stabiliserer hunden i vandet og hjælper med at styre retningen.

Hundens hale er også et kommunikationsværktøj, som gør at andre dyr og mennesker kan aflæse dens sindstilstand. Den hjælper hunden med at give beskeder som “hold dig væk”, “jeg er ikke farlig” og “jeg er glad for at se dig”.

Hunderacers forskellige haler

Ligesom der er enormt stor forskel på hunderacer, er der naturligvis også forskel på hundehaler. Der findes hundehaler i mange forskellige længder, størrelser og udformninger. Nogle er specielt gode til at hjælpe med svømning – de tykke man bl.a. ser på en labrador retriever. Andre er brugbare til at holde varmen i det kolde nord. Dem har bl.a. hunderacerne siberian husky og chow chow. 

Nogle hunderacer har en meget lille hale eller måske ingen hale. Det gør at de er begrænset i deres muligheder for at kommunikere – så vigtig er halen nemlig. Disse hunde må nøjes med andre former for kropssprog, fx kan du holde øje med deres øre.

Sådan aflæser du din hunds hale

Halens højde

Hvor er din hunds hale henne? Er den mellem benene eller oppe over kroppen? Positionen på din hunds hale kan fortælle en hel del om, hvad din hund føler lige nu.

Halen er højt oppe

Holder din hund sin hale højt oppe i vejret, betyder det, at den er selvsikker og fyldt med selvtillid. Det betyder også, at den ser sig selv som autoritær eller dominerende. Hvis hunden bevæger sin hale fra en neutral afslappet position til at have halen højt og muligvis trukket over kroppen, kan det være et tegn på aggression. Men det kan også blot være, at den er meget begejstret eller på vagt – i dette tilfælde kræver det, at man læser resten af hundens kropssprog.

Hvis din hund har halen højt oppe, når du skælder den ud, kan det være et problem – for så ser den sig selv som overlegen. I sådan en situation skal du træne din hund, så den forstår, at det er dig der bestemmer.

Horisontal position

Står halen i en horisontal position stift bagud og uden bevægelse, er det tegn på, at din hund er på vagt eller nysgerrig. Den behøver ikke at føle sig truet, men er bare opmærksom på hvad der foregår omkring den. Måske har den set et egern eller en anden hund?

Halen er lavt nede

Hvis halen hænger lavt nede, føler din hund sig underdanig og muligvis utryg. Især når halen er trukket ind mellem benene, er det et tegn på, at den er bange eller usikker. Når din hund er meget bange, vil det også være tydeligt at se på resten af kroppen. Hunden krymper sig sammen og har ørene bagud. Hvis halen også begynder at logre langsomt, kan det betyde, at din hund er klar til at angribe eller flygte.

Den lave hale er en direkte modsætning til den høje, da den får hunden til at se mindre ud, og derfor virke mindre truende. Positionen af halen er et forsøg på at undgå konflikter.

Neutral position

Din hund har naturligt sin hale i en bestemt højde, som kaldes en neutral position. Når halen er i denne position, er din hund afslappet og rolig, og er hverken positivt eller negativt opstemt.

Det er meget forskellige fra race til race, hvad halens neutrale position er. Derfor skal du holde øje med din hund, når den er i en tryg og rolig situation, så du kan notere hvor halen er. Når man læser hunden, bør man nemlig tage udgangspunkt i halens neutrale position, før man kan bedømme, om halen holdes højt oppe eller lavt nede.

Nogle hunde har naturligt halen langt nede mellem benene, fx golden retrievers og border collies. Dette betyder ikke, at de er bange hele tiden. Samtidig kan hunderacer med denne neutrale position ofte ikke løfte halen højere end rygsøjlen.

Andre hunde, som fx beagles, terriere og chihuahuaer, har halen højt oppe i neutral position. Hvis halen er mellem hundens ben, er det for disse racer et udtryk for stærk frygt, da halens position har ændret sig i så høj en grad.

Der er også hunderacer som har halen krøllet over ryggen i neutral position, fx shiba inu, mops, samojed og shi tzu. Disse har desværre svært ved at kommunikere med deres haler, og ligesom hunde med korte eller ingen haler, lægger de typisk vægt på andre typer kropssprog.

Halens bevægelser

De fleste mennesker har indkodet, at en logrende hale betyder en glad hund – men faktisk er det ikke helt så simpelt. En logrende eller viftende hale fortæller alene, at din hund er følelsesmæssigt påvirker – og det kan faktisk både være af positive og negative følelser.

Store bløde bevægelser

Bevæges halen rundt i en cirkulær bevægelse, eller i en stor bred bevægelse frem og tilbage, så er din hund glad. Halen vil typisk være afslappet og blød i sine bevægelser. Du har sikkert set denne reaktion, når du kommer hjem efter en lang arbejdsdag, og din hund byder dig kærligt velkommen.

Hvis kroppen følger med eller er helt afslappet, er dette også tegn på, at din hunds logren kommer fra et positivt udgangspunkt.

Små og hurtige bevægelser

Hvis din hund bevæger en stiv hale i små hurtige stød, næsten som om den vibrerer, kan det være et tegn på, at den er usikker og klar til at reagere på sin utryghed. Det kan resultere i at hunden enten flygter eller går til angreb.

Hold øje med resten af kroppen. Hvis den er stiv, er det udtryk for, at hunden ikke er afslappet, og den er utilfreds med noget der sker. Hvis halen også holdes højt oppe samtidig, kan det være tegn på, at din hund snart viser aggressiv adfærd. I sådan en situation føler hunden sig truet, og den signalerer, at man skal holde sig væk.

Langsomme stive bevægelser

Hvis hunden svinger sin hale langsomt frem og tilbage i en stiv bevægelse, er det tegn på, at den er usikker på noget. Hvis kroppen samtidig er helt frosset, befinder den sig højest sandsynligt i en situation, hvor den føler sig utryg. Det kan bl.a. være at den møder en anden hund eller et nyt menneske, som den ikke helt ved, hvordan den skal reagere på.

Bevægelser mod højre eller venstre

Man skulle ikke tro, at der var forskel på, om hundens hale bevæger sig til højre eller venstre – men faktisk er der en overraskende stor forskel. Forskning af hundes adfærd viser, at når hunde ser noget positiv og velkendt, som deres ejer, logrer halen til højre. Hvis de ser noget ukendt, logrer den til venstre. Andre hunde reagerer også på disse bevægelser. Ser de en hund bevæge halen til højre, er de afslappede, og ser de en hund bevæge halen mod venstre, bliver de urolige og nervøse. Andre hunde kan altså aflæse, at hunden der logrer mod venstre ikke er i godt humør. Forskellen på de to sider hænger sammen med de to hjernehalvdele, og hvordan de styrer både forskellige sider af kroppen og forskellige følelser.

Lær din hund at kende

Alle hunde er forskellige, og naturligvis kommunikerer de også forskelligt med deres haler. Artiklen her har beskrevet de meste typiske og overordnede former for hale-kommunikation. Det bedste er dog, at lære din egen hund at kende, og forstå hvordan den reagerer med kroppen på forskellige situationer.

Hos Dogley kan du finde trygge hundepassere, som elsker hunde, og som vil holde af at lære din hund at kende. Klik her for at finde en hundepasser, der tager højde for din hunds behov.


2 Kommentarer

Bente · 28 oktober, 2021 kl. 08:51

Jeg har 2 Keeshond, hvad med dem?

    Line Svare · 1 november, 2021 kl. 13:20

    En Keeshond har sin hale krøllet op på ryggen i neutralt position, så den kommunikerer højst sandsynligt ikke så meget med halen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *