Det er enhver hundeejers værste mareridt, at deres hund løber væk. Desværre kan det ske for selv den mest velopdragne hund, at en høj lyd forskrækker, eller der går hul i hækken. Men hvad gør man som hundeejer, hvis ens hund er blevet væk? Og hvad sker der med hunden, hvis den bliver fundet af andre? Læs videre og bliv klogere på, hvordan man håndterer bortløbne hunde.

Hvordan skal jeg lede, hvis min hund løber væk?

Mange hunde finder heldigvis hjem af sig selv, hvis de skulle finde på at strejfe omkring. Det gælder dog desværre ikke alle. Derfor er det en god idé at have en taktik for at lede efter sin hund, hvis det skulle ske, at den kom på afveje.

Hvis din hund er løbet væk, er der heldigvis meget, du kan gøre for at sætte gang i en eftersøgning:

  • Led med det samme. Lad vær med at antage, at din hund sikkert selv finder hjem. En hund kan nå langt, så det kan betale sig at tage bilen. Bliv ved med at lede, selv hvis mørket falder på.
  • Start med at lede tæt på dit hjem. Kan din hund have forvildet sig ind et sted, den ikke kan komme ud? Et skur? Et lukket rum?
  • Kald på din hund med det navn, den reagerer på. Råb højt og klart og læg mærke til, om du kan høre den reagere i nærheden.
  • Hav din hunds yndlingsgodbidder med, når du leder. En hundesnude kan nemlig lugte ting på lang afstand. Ryst også posen, så den kan høre, du har den med dig.
  • Led efter spor – kan din hund have sat aftryk? Det kan være en stor hjælp at finde poteaftryk eller efterladenskaber.
  • Spred budskabet. Hvis din hund ikke umiddelbart bliver fundet, bør du hænge plakater op, ringe til politiet og til internater, del et billede af hunden på sociale medier, få venner i omegnen til at lede. Jo flere, der er opmærksomme, desto bedre!

Hvad sker der med en hund, der er blevet væk?

Internater kan tage imod bortløbne hunde. De tjekker først, om hunden er chippet/registreret og kontakter ejeren. Hvis ejeren ikke er til at finde den vej, bliver hundens information lagt på Dyrenes beskyttelses hjemmesiden for bortløbne kæledyr. Hunden kan også blive fremlyst hos politiet, der sætter annoncer på deres egen hjemmeside, i aviser og lignende – du kan læse mere om, hvad fremlysning betyder her. Hvis ejeren ikke bliver fundet efter en fremlysning, vil internater forsøge at finde et nyt hjem til hunden. I værste tilfælde kan hunden risikere at blive aflivet.

Alle danske hunde skal være chippet og registreret og skal bære hundetegn. Alle disse ting er med til at få hunde sikkert hjem igen, hvis de skulle blive væk. Husk altid at have din registrering opdateret, så man kan finde dig, hvis du for eksempel er flyttet eller har fået nyt telefonnummer.

Hvor kan man efterlyse/se bortløbne dyr?

Der er flere steder på nettet, man kan lede efter sin hund (eller andre kæledyr), hvis den er blevet væk.

Politiet
Hos politiet kan du søge blandt de dyr, der er blevet fremlyst. Altså at de er blevet fundet, men at man ikke har kunnet få kontakt til ejeren. Her kan du altså lede efter din hund, hvis den er løbet væk.

Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet
Både Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet har hver deres hjemmeside, hvor du kan efterlyse din hund, samtidigt med at du kan søge blandt hunde, der er blevet fundet. Hvis din hund er forsvundet, kan du efterlyse den her.

Hvis du finder en hund, der er løbet væk, kan det altså være en god idé at kigge på én af disse to sider for at lede efter ejeren.

Har du brug for en hundepasser, der altid lufter din hund i snor? På Dogley kan du finde hundepassere i hele landet, der har erfaring og hjerterum til at tage sig af alle slags hunde. Klik her og find din hunds næste hundepasser.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *