Vi får det tit at vide: Mennesker skal typisk sove cirka 8 timer hver nat, for at kunne fungere optimalt. Men hvad med vores hunde? De lader til at tage en del flere lure i løbet af dagen, end vi mennesker i hvert fald kan slippe afsted med. Vi har undersøgt, hvor meget søvn de egentlig har brug for.

Er hunde nogle sovetryner?

Som udgangspunkt skal vores hunde sove noget mere, end vi selv gør. Du skal faktisk regne med et sted mellem 12 og 14 timer i gennemsnit hver dag. Men som med alt andet hos vores hunde, kommer det meget an på hundens alder, størrelse, race og aktivitetsniveau, hvor meget søvn, de har brug for hver især. Det er typisk sådan, at desto større hund desto mere brug for søvn har den.

Ligesom med små børn har hvalpe også et større behov for søvn, end voksne hunde har. En hvalp sover faktisk omkring 18 timer om dagen! Hvis du lige har fået den hjem i din familie, kan den endda have brug for endnu mere søvn. Det skal de for at vokse og lære og bearbejde indtryk. Det samme gælder faktisk også for gamle hunde, der bliver hurtigere trætte og som får brug for mere hvile, desto ældre de bliver. Så gamle hunde sover også en del mere end voksne hunde. Det betyder dog ikke, at den ikke har brug for aktivering, men den tager formodentlig flere hvil end en yngre hund.

Hvor meget skal min voksne hund sove om dagen?

Din hund sover flere gange om dagen, hvor du kun sover én gang om natten i cirka 8 timer. Hunden skal have afviklet cirka halvdelen af sin søvn i løbet af natten (altså omkring 6-8 timer) og resten om dagen. Hvis din hund ændrer søvnmønster, kan det være tegn på, at noget kan være galt. Hvis din hund pludselig begynder at sove meget mere eller meget mindre, bør du sandsynligvis kontakte en dyrlæge.

Hvordan sørger jeg for god søvn til min hund?

Der er en masse ting, du kan gøre for at give din hund de bedste forudsætninger for god søvn. Til at starte med så er det vigtigt for at få god søvn, at din hund skal have været aktiv og stimuleret i løbet af dagen.

Din hund bør også have et sted at sove, hvor den har mulighed for at få ro og hvile. Et sted hvor den er tryg. Når du skal vælge din hunds seng, skal du overveje, hvilken hund du har. Er den gammel og har gigt? Måske skal den have noget blødt, der er let at komme til og fra. Er den lille, behøver den ikke at have en kæmpe seng. Er den stor, skal den selvfølgelig kunne være i sin seng. Sover din hund med dig i en menneskeseng? Der kan være fordele og ulemper ved, at din hund sover i din seng – dem kan du læse om her. En anden vigtig ting ved hundens soveplads er, at der ikke bør være for varmt. Så altså et køligt, roligt rum, hvor den kan have sin egen seng stående, vil være det optimale for din hund. Det kan være forskelligt, hvor en hundeseng kan være placeret, men det gælder for alle hunde, at de bør have en seng, der er dens eget sted og en tryg, rolig base et kølig sted i hjemmet, som den altid kan regne med.

Fun facts om søvn

Du kan også aflæse meget om din hund i dens måde at sove på, altså dens sovestilling. Hunde, der sover på siden, er som udgangspunkt meget trygge. Hvis din hund er krøllet sammen, er det et levn fra “gamle dage” (så gamle dage at der er tale om dengang, hunde var vilde dyr), idet den beskytter sine organer, og at den holder på sin kropsvarme. Hvis din hund ligger på maven, er det fordi den ligger klar til at hoppe op og lege – der er ofte hunde med masser af fart på, der sover på denne måde.

En anden vigtig ting er: Du skal helst ikke vække din hund, hvis den sover. Søvn er lige så vigtig for vores hunde, som det er for os mennesker – ligesom vi gør, bruger de også søvnen til at bearbejde dagens indtryk og til at genoplade batterierne.

Vil du vide mere om hundens drømme? Så skal du klikke her, hvor du kan læse vores blogartikel om, hvad vores hunde drømmer, når de ligger og snorker!

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *