Du kender sikkert udtrykket “de er som hund og kat”. Det er ikke opstået uden grund. Katte og hunde er blevet opfattet som ærkefjender fra tidernes morgen, eller ihvertfald lige siden populære tegnefilm med katte og hunde kom frem. Hvis man spørger, hvad det modsatte af hund er, vil de fleste instinktivt svare “kat”. Men er hunden og katten hinandens modsætninger, eller kan de i virkeligheden sagtens enes?

Hvorfor reagerer hund og kat sådan på hinanden?

Blandt vilde dyr er der en udpræget hakkeorden. Generelt er fødekæden almindeligvis bestemt ud fra dyrenes størrelse. Derfor er den almindelige antagelse, at det er hunden, der jager katten, fordi den oftest er større. Men i naturen findes katte i alle størrelser, nogle store som løver og tigre, nogle mindre men stadig yderst kvalificerede jægerne som pantere og leoparder. Desværre virker hundens naturlige adfærd som en rød klud på en kat.

Hunde stammer fra ulve og vil af natur leve og jage i flok, og er derfor mere sociale individer end katte. De er nysgerrige, opmærksomhedssøgende og lette at begejstre. Katte derimod foretrækker at være alene og kan virke asociale, men i virkeligheden tager de sig bare bedre tid til at vurdere en situation, før de involverer sig. Så når hunden kommer styrtende med halen i vejret og uden at tænke på konsekvenserne, vil katten opfatte det som en trussel. Så stikker katten af med hunden jagende efter, og på den måde lever de begge op til deres ry, som hinandens værste fjender

Når vi ser en hund og kat, der er oppe at toppes, går vi automatisk ud fra, at det er fordi, den ene er en hund og den anden en kat. Vi glemmer, at både hunde og katte også sagtens kan slås med deres egne artsfæller. Ved mødet mellem to dyr vil de ofte forsøge at hævde deres dominans. Men betyder det virkelig så meget for en hund, hvilken art et andet firbenet dyr tilhører? Sikkert ikke. Den populære opfattelse af, at hunde og katte ikke kan lide hinanden er mest af alt et resultat af deres naturlige reaktioner på hinandens adfærd.

Sådan fremelsker du den gode adfærd

Hunde og katte kan sagtens leve fredeligt sammen under samme tag. “Fredeligt” i den forstand at katten modvilligt vælger at acceptere hunden. At have hvalpe og killinger sammen er den ideelle måde at skabe et harmonisk forhold mellem de to. De vil langsomt kunne vænne sig til hinandens opførsel og selv klare udfordringerne, oftest ved at hunden lærer, at katten ikke finder sig i hvad som helst. At introducere voksne katte og hunde for hinanden er mere svært. Ofte vil de allerede have dannet det førnævnte stereotype billede af hinanden. Det betyder ikke, at din hund automatisk går til angreb, hvis du vælger at få kat. Mere sandsynligt er det, at den vil blive over-begejstret ved synet af sin “nye ven”, og lynhurtigt vil overskride kattens grænser for, hvad den vil acceptere. Uden tøven vil katten formentlig prøve at sætte hunden på plads. Og at lade hunden blive kradset indtil den forstår budskabet er ikke den bedste løsning. Målet er at skabe en form for venskab, snarere end bare akavet accept, så det er vigtigt, at du spiller en aktiv rolle i introduktionsfasen.

Den bedste måde at introducere en kat til en hund afhænger meget af deres individuelle personligheder og egenskaber. Nogle katte vil klare situationen, mens andre straks flygter og gemmer sig. Tilsvarende er nogle hunde også mere tilbageholdende end andre. Det er usandsynligt, at din hund vil angribe katten, men den vil sikkert være fascineret og tiltrukket af den og have stor lyst til at hilse. Det vil en kat føle som en trussel. Forudsat at du kan få begge dyr til at forblive i samme rum i mere end fem sekunder er målet at lære din hund at respektere kattens sociale grænser. Hvis din hund går for hurtigt frem, skal du forsigtigt holde den tilbage og prøve at berolige den, inden du igen lader den nærme sig katten. Gentag og og prøv igen. Sagen er, at hvis DU ikke lærer din hund, hvordan den skal opføre sig i en kats selskab, gør katten det. Ofte med kradsemærker og en ulykkelig hund til følge.  

Der er ikke noget, der peger på, at nogle hunderacer har det nemmere med katte end andre. En bomuldhund kan lige såvel have en katteven som en golden retriever kan.

Harmoni mellem hund og kat

Vores billede af, at hunde og katte ikke kan med hinanden, er således ikke helt rigtigt. I naturen ville de formentlig forsøge at undgå hinanden, og i stedet begge jage mindre byttedyr. Selvom deres naturlige adfærd betyder, at de har svært ved aflæse hinandens signaler, kan de dog sagtens leve fredeligt sammen. Det kræver, at vi som ejere gør en indsats for, at de lærer at respektere hinandens grænser, men lykkes det, kan de også finde sammen i en skøn harmoni med hinanden.
________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *